Unicorns & Fairytales
Bouwen duurzaam speelgoed Duurzaamheid Educatief educatieve activiteiten My life Spelen

10 leerrijke mogelijkheden met de bouwblokken van HABA

Ik hou ontzettend veel van open einde speelgoed. Speelgoed waarmee je de fantasie van kinderen stimuleert en de creativiteit ontwikkelt. Deze houten bouwblokken van HABA zijn niet meer dan een hele hoop mooie houten blokken, planken en houten knikkers, maar kan op superveel manieren ingezet worden. Ideaal voor thuis, in de opvang of op school. Clever up! van Haba kan je uitbouwen. Kijk je even mee naar de mogelijkheden? 

Clever Up bouwsysteem van Haba Speelgoed

Wij testten het Clever Up 4.0 bouwsysteem van HABA Speelgoed die bestaat uit allemaal houten bouwblokken. Je krijgt een grote doos kubussen, rechthoekige blokken, panelen, lijsten en knikkers. De knikkers brengen kleur in het spel en zorgen voor meer ideeën. Met het driehoekige prisma kan een moeilijkere  constructie gebouwd worden, ook daken van huizen bijvoorbeeld. Niet alleen bouwen kan je met deze blokken, ook heel veel educatieve zaken. Kijk maar even mee.

160 onderdelen (36 kubussen, 24 rechthoekige blokjes, 30 staafjes, 18 panelen, 30 lijsten, 4 knikkerlijsten, 6 knikkers, 12 driehoekige prisma’s), 1 begeleidend boekje, 1 katoenen zak.
 

10 leerrijke activiteiten met het Clever Up bouwsysteem 

1. Laat de fantasie de overhand nemen 

Kinderen kunnen best hun fantasie gebruiken om allerlei leuke zaken te bouwen. Mijn kinderen begonnen spontaan een garage te bouwen voor hun voertuigen. Heb je het idee dat ze vastzitten? Stel dat zelf iets voor of probeer te achterhalen wat ze graag zouden willen maken. Wat je ook kan doen: allerlei kaartjes maken met ideetjes op. Als ze dan vastzitten trekken ze een kaartje en bouwen ze wat er op het kaartje staat. 

2. Wiskunde 

Met deze blokken kan je breuken oefenen en wiskundige raadsels oplossen. Verdeel een grote blok in stukjes. Uit hoeveel stukjes bestaat hij? Als ik er twee van neem, het hoeveelste deel heb ik dan? Leg een hoeveelheid en laat kinderen het juiste aantal blokjes nemen. Verdeel in groepjes met evenveel blokken enz…  De mogelijkheden zijn eindeloos. 

clever up bouwsysteem HABA - unicorns & fairytales

3. Blokkenbouwsels en grondplannen

Inzicht krijgen in bouwsels en het omzetten naar een grondplan is iets wat ze in de lagere school vaak moeten doen. Je kan dit met deze blokken oefenen op een speelse manier. Ook in de klas kan je ze inzetten. Tof toch? Ga van gemakkelijk naar moeilijk. Met de bouwblokken van HABA wordt een saaie opdracht plots veel leuker. 

bouwblokken van HABA - unicorns & fairytales

4. Eenvoudige algoritmes 

Je kan met de blokken een weg maken om algoritmes aan te leren. Welke stappen moet je pion doen om naar het einde te gaan? Met deze blokken kan je ook een doolhof maken voor de BEE BOT. Laat kinderen goed verwoorden welke stappen ze zetten. Vergeet niet dat het draaien ook een stap is.  Je kan het aanvullen met symbolen van pijlen. 

5. Spiegelen en symmetrieassen 

Door de blokken te leggen op een ondergrond die verdeeld is in ruitjes, kan je kinderen laten spiegelen met spiegelassen en de bouwblokken van HABA. Zo wordt het spiegelen concreet en begrijpen ze de leerstof beter. En geef toe, dit is toch veel leuker? Laat kinderen voor elkaar patronen leggen die ze nadien spiegelen. 

bouwblokken van HABA - unicorns & fairytales

6. Mannetjes in 2D

Je kan uiteraard ook in 2D bouwen met deze blokken. Geef kinderen een bepaalde opdracht of laat ze gewoon doen. Kunnen ze een evengroet mannetje maken als zichzelf? Dat worden leuke foto’s! Daag elkaar uit.

7. Bekende gebouwen 

Geven ze een spreekbeurt over gebouwen? Of zijn ze geïnteresseerd in bepaalde gebouwen? Geef ze foto’s van bijvoorbeeld de Eiffeltoren, Het Museum Van Schone Kunsten en nog vele anderen en laat ze dit nabouwen met de bouwblokken van HABA. 

8. Puntdaken 

Inzicht krijgen in bepaalde bouwsystemen kan ook met deze bouwblokken van HABA. Laat kinderen eerst zelf combinaties zoeken om een dak te maken voor een huis. Indien ze vastlopen kan je onderstaande werkwijze geven. Alles vind je trouwens in het begeleidend boekje dat je HIER kunt downloaden. 

bouwblokken van HABA - unicorns & fairytales bouwblokken van HABA - unicorns & fairytales

 

9. Uitdagingen 

Daag je kinderen uit door bepaalde opdrachten te geven. De hoogste toren bouwen, een weegschaal bouwen met minstens 4 blokken en noem maar op! De mogelijkheden zijn eindeloos. 

 

10. Inzicht in patronen

Laat kinderen zelf patronen bedenken met de bouwblokken van HABA of leg zelf een patroon dat ze af moeten maken. Dit doen ze in de lagere school ook en dit is een leerrijke speelse manier. 

 

bouwblokken van HABA - unicorns & fairytales

 

De bouwblokken van HABA zijn in talloze zaken in BE en NL te vinden. Check de Storefinder

 

XOXO Nathalie 

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply