Unicorns & Fairytales
advent met peuters - unicorns & fairytales
Get inspired moederschap Ontwikkeling

Advent met peuters & playmobil

Kerstmis is een gezellige periode. Ik geef zelf les in een katholieke school en daar is natuurlijk veel aandacht voor de advent. Hoe vier je nu advent met peuters? Wel, je kan dat op verschillende manieren doen. 

 

Vanaf 29 november 2015 (vandaag dus)  start de advent. Voor wie dit thuis geen aandacht geeft, geen probleem, dat is je eigen keuze en waarschijnlijk zal er op school wel iets rond gedaan worden. Ik ga er wel aandacht aan geven (dat is mijn persoonlijke mening) omdat dit een periode is van bezinning. Bezinning in de vorm van : aandacht hebben voor je eigen leven, nadenken over waarden en normen, extra flink zijn en een lichtje zijn voor anderen. Vooral dat laatste vind ik enorm belangrijk. En dan kan je zeggen: je moet toch altijd een lichtje zijn? Wel, dat is zeker waar, maar het kan zeker geen kwaad om eens EXTRA aandacht aan iets te geven. Ook zorgen voor een ander, eens een inzamelactie doen of andere dingen dragen bij tot een besef van waarden en normen.

Vince is natuurlijk nog heel klein en beseft niet goed wat advent is, maar hoe klein ze ook zijn, kinderen en vooral peuters houden erg vast aan rituelen. Zo vraagt Vince steeds na zijn pap : “tanden poetsen” of als hij gaat slapen zijn aap en doek. Ze voelen zich daar veilig door. Hoe kan je nou advent vieren met peuters? Ik geef enkele tips en vertel jou wat ik doe.

Vertel wat je gaat doen

Als je deze periode gaat vieren vind ik het ook wel belangrijk dat je gaat vertellen waarom je dat doet. Wil je liever niet de geboorte van Jezus vermelden, dan zeg je gewoon dat je op die manier gaat aftellen naar Kerst op een leuke, speciale manier.

Zorg dat je het goede voorbeeld geeft 

Stel elke week een nieuw doel. Minder snoepen, beleefd zijn, lief zijn, iemand helpen, … Vince is nog klein en beseft niet wat er gebeurt maar toch zal ik het uitleggen. Wat hij mee heeft, heeft hij mee.

Aftellen met een kalender

Meestal wordt er afgeteld met een kalender. Je kan er eentje kopen of zelf maken. Wat ook leuk is : teken een aftelkalender op je raam! Je hebt in de Hema van die krijtstiften of van Crayola raamstiften. Ik heb op Pinterest enkele leuke adventskalenders gepind.

Kaarsjes aansteken

Leg een adventskrans klaar of knutsel er eentje. Je kan papieren vlammetjes kleven, laten kleuren of nepkaarsjes op batterijen kopen als je liever niet met echte kaarsen werkt. Dat ga ik ook doen. Ik hou enorm veel van kaarsjes maar zorg dat onze peuter er niet bij kan.

Aftellen met Playmobil 

Je kan natuurlijk ook het favoriete speelgoed van je kind erbij betrekken. Tegenwoordig maken ze adventkalanders in allerlei soorten en maten. Zo heb ik de Playmobil Advent 123. Een aftelkander speciaal voor kinderen van 1 tot 3 jaar. Dit hebben ze natuurlijk ook voor grotere kindeen en niet enkel van Playmobil. Maar het is makkelijk en leuk.

advent met peuters - unicorns & fairytales

advent met peuters - unicorns & fairytales

Waarom?

Nou kan je je de vraag stellen: waarom zou je dit allemaal doen? Wel, waarom niet? Hoe leuk vond je het vroeger niet om naar iets uit te kijken? Ik deed het enorm graag. Die magische, spannende, gezellige sfeer. Laat kinderen nog kinderen zijn en laat ze nog genieten van gezellige momenten. Het is al zo’n harde wereld. En beslis je om dat toch niet te doen: iedereen is vrij om te doen wat hij of zij wil. Daar ga (ik alvast) je niet vies om bekijken.

 

Ga jij aftellen naar Kerst? Waarom wel/niet? En hoe doe jij dat dan?  Ik hoor het graag.

 

 

You Might Also Like...

1 Comment

  • Reply
    Linda Meester
    29 november 2015 at 11:26

    Jazeker, ik heb een 3d Adventkalender toren staan met nog lege laatjes. Ik heb geen idee wat ik erin kan stoppen voor drie dochtertjes zonder dat het dagelijks chocolade wordt

Leave a Reply