Unicorns & Fairytales
vertelplaten kleuters - unicorns & fairytales
moederschap Onderwijs Ontwikkeling Prentenboeken Winactie & Give away

Vertelplaten kleuters en kijkboek + WIN

In de kleuterschool is dit geen onbekend begrip meer: vertelplaten , praatplaten en lezen met kleuters. De kamishibai wordt in vele kleuterscholen gebruikt en die ga ik binnenkort ook zelf maken. Een leuk hulpmiddel om het voorlezen interessant te maken.

 

Vertelplaten en praatplaten

Je kan ook thuis werken met vertelplaten. Nodig wat vriendjes uit en maak een leuke voorstelling. Ze zullen ervan genieten! Vertelplaten kan je in de loop van de dag wel doen, als verhaal voor het slapen gaan raden mijn collega kleuterjuffen dit niet echt aan. Vertelplaten zijn echt bedoeld om interactie uit te lokken. Vragen stellen is hier een must.

De vertelplaten van Wannes

vertelplaten kleuters - unicorns & fairytales

Ik wou heel graag eens iets uittesten. De nieuwe vertelplaten van Wannes kwamen mijn kant uit. Deze vertelplaten zijn een onderdeel van het Wannes Project (voor de kleuterjuffen interessant, hier te downloaden) maar kunnen natuurlijk ook afzonderlijk gebruikt worden als je graag thuis leest of voorleest samen met je kleuter.

Ik testte ze zelf thuis uit en gaf de vertelplaten van Wannes aan de kleuterjuffen en liet hen dit samen met de kleuters bekijken met de kamishibai. Dit is wat ze ervan vonden:

Heel handig: op de achterkant staat de huidige prent en de volgende prent. Zo ben je als juf al voorbereid op wat gaat komen. Er staan ineens ook vraagjes bij die je kan stellen over de prent.De tekeningen zijn helder, duidelijk en voor kleuters erg aantrekkelijk. Fijn dat er ook kinderen in rolstoel, met bril, met oogplakker, zonder haar,…. bij staan. Ook verschillende huidskleuren, maar toch overwegend blank. Geen mama’s met hoofddoek. Geen papa’s die kinderen verzorgen. Misschien een gemiste kans? De versjes zijn eenvoudig en verstaanbaar. De 5 jarigen maakten spontaan de laatste zin af met het juiste rijmwoord! De bijbehorende bewegingen werden heel vlot gemaakt. Je kan ze ook uitvoeren in een kleine of volle ruimte. – kleuterjuffen Kindsheid Jesu Schoten

Kijkboek van Wannes

vertelplaten kleuters - unicorns & fairytales

vertelplaten kleuters - unicorns & fairytales

FullSizeRender 989

Heel erg tof dat er ook ‘stoute’ dingen op staan:bv een peuter die zelf zijn kaka-pamper uit heeft gedaan… wie heeft dit nog nooit meegemaakt???? Het aspect ‘samen’ en ‘respect’ voor elkaar zijn heel belangrijk. Maar toch is er ook aandacht voor kinderen die ook eens alleen willen spelen. Dat is ook tof. Een kleuter uit mijn klas herkende zich direct en vond dit erg fijn. Wat de kls ook opviel was de lach op het gezicht van een figuurtje dat niet met vriendjes wilde spelen omdat die haar pijn hadden gedaan. Ze eindigde lachend met te zeggen dat ze zulke vrienden niet wilde! Geen tranen, nee je kan sterker uit een tegenslag komen! – kleuterjuffen Kindsheid Jesu Schoten

Hier kan je een gratis kleurplaat van Wannes downloaden.

 

Dit vonden wij ervan:

Vince was meteen geïnteresseerd toen ik hem het boek liet zien. Hij leest graag dus kwam meteen bij mij zitten. Hij wees alles aan wat hij herkende. Echt praten over de situaties is natuurlijk een beetje vroeg maar toch vertelde ik hem wat er gebeurde. Ik denkt dat peuters meer opslaan dan wij denken.

De vertelplaten vond hij heel leuk. Hij kwam wel eens even piepen want wat stond er nou op de achterkant? Hij herkende enkele situaties zoals tanden poetsen, haren kammen, in bad gaan, op het potje gaan enz… Erg leuk! De vertelplaten en het boek zijn dus zeker geschikt voor kinderen vanaf 2 jaar of wanneer ze interesse tonen in deze dingen. Wij willen best meer van Wannes!

 

<<<< WIN WIN WIN WIN >>>>

vertelplaten kleuters - unicorns & fairytales

Je kan weer iets leuks winnen voor thuis en in de klas. Ik mag namelijk iets van Wannes weggeven en jij mag zelf kiezen! Je kan meedoen door onderaan te reageren en je keuze te maken uit de volgende drie zaken:

 1. Een praatplatenboek van Wannes
 2. Vertelplaten voor de kamishibai
 3. Educatieve uitgave (voor in de klas) met doe-opdrachten en werkbladen.

De verschillende titels waaruit je kan kiezen vind je hier.

 

DE WINNAAR IS…. TRUI MEERT !  

 

Gebruik jij thuis ook vertelplaten? Wat doen jullie kleuters graag? 

XOXO Nathalie

You Might Also Like...

17 Comments

 • Reply
  Sarah
  17 maart 2016 at 10:17

  Dit was ik nog niet tegen gekomen in de winkels en online. Lijkt me eens wat anders dan een boek en daarom ook leuk voor de afwisseling. Voor een peuter of kleuter is dit veel bruikbaarder dan een gewoon boek.
  Ik doe mee met de actie en ga voor een praatplatenboek van Wannes. Duimen maar!

 • Reply
  Liesbet R
  17 maart 2016 at 11:57

  Ik doe graag mee voor het praatplatenboek in verband met sociale vaardigheden. Voor mijn kindjes thuis en op mijn werk als logopediste in het buitengewoon onderwijs.

 • Reply
  lieselot
  17 maart 2016 at 12:50

  Ik doe mee, alweer 🙂 Het praatplatenboek lijk me superleuk om te gebruiken tijdens de therapieën met de kleutertjes!! Fingers crossed..

 • Reply
  Bep H
  17 maart 2016 at 13:02

  het praatplaten boek lijkt mij een prachtig boek om samen met mijn kleindochter te gaan lezen

 • Reply
  Tine
  17 maart 2016 at 13:02

  In de creche gebruiken we de kamishibai ook, jammer genoeg is de collectie waaruit we kunnen kiezen vaak nog te meeilijk voor mijn peutertjes.
  Ook thuis wordt er veel verteld en voorgelezen, heb getwijfeld maar zou toch willen meedoen voor het praatplatenboek van Wannes, ik zal onze leidinggevende nog wel eens aansporen om ons uit een grotere collectie te laten kiezen.

 • Reply
  Cindy
  17 maart 2016 at 19:00

  Hey!
  Een extra werk boekje voor in de yoga klas is altijd leuk (nr.3 :-))

  Super fijne blog..de naam alleen al ####

 • Reply
  Marian Zw.
  17 maart 2016 at 19:23

  Ik doe heel graag mee voor een vertelboek van Wannes! Heb hier een peuter die wel wat mag oefenen met leuke boekjes, misschien dat het dan met stotteren ook beter gaat

 • Reply
  Valerie w
  17 maart 2016 at 19:25

  Ik doe mee voor nr 3 als beginnende juf zou ik dit heel graag winnen!!

 • Reply
  Sybile
  17 maart 2016 at 21:36

  Het praatplatenboek van Wannes lijkt me superfijn!!! Ik doe graag mee voor onze kleine muis. Xoxl

 • Reply
  Marjo
  17 maart 2016 at 21:46

  Wat een super prijs, het kamisibai kastje ken ik en is zo leuk! En wat een prachtige platen, doe heel heel graag mee!

 • Reply
  Kizzy
  17 maart 2016 at 22:11

  Ik zou superblij zijn met het praatplatenboek voor mijn 2 jongens ?!

 • Reply
  Trui
  17 maart 2016 at 23:03

  Dag Nathalie!
  Via deze weg hoop ik kans te maken op één van mooie give away-cadeaus…
  Het zou fijn zijn om het Praatplatenboek van Wannes te winnen voor mijn klein kapoentje die gek is van boekjes 🙂
  Groetjes van een trotse mama 🙂

 • Reply
  Carine
  18 maart 2016 at 08:23

  Ik zou superblij zijn met de vertelplaten voor de kamishibai

 • Reply
  Ludovic
  22 maart 2016 at 09:11

  Het praatplatenboek van Wannes voor ons klein konijn? …

 • Reply
  Iris
  24 maart 2016 at 09:47

  Ik doe graag mee voor het praatplatenboek

 • Reply
  Cathelijne
  26 maart 2016 at 21:11

  Het kijkboek van Wannes zou perfect passen in onze kast! (En hopelijk vooral vaak eruit 😉 )

 • Reply
  Verwerft Annelies
  26 maart 2016 at 21:17

  M’n zoontje Felix (8mnd) is helemaal in-to-boeken! Een mooi kijkboek kan er altijd bij.. Weer een nieuwe uitdaging, verhaaltjes verzinnen, nieuwe geluidjes erbij… Hoe meer hoe beter ?

Leave a Reply