Unicorns & Fairytales
Boeken moederschap Prentenboeken

Met dit wondermooie boek help je zieke kindjes

Toen ik het boek in handen kreeg, samen met het popje, had ik eerst nog niet door dat het geïnspireerd was door de mama van Marie. Marie is een meisje dat stierf aan de gevolgen van kanker. Nadien richtten de ouders het We love Marie Fonds op.  Het boek is gemaakt voor alle kinderen die soms bang, ziek, verdrietig of eenzaam zijn. Ik stelde ‘De Sterrenwachters’ voor aan Vince. Wat hij ermee deed is fantastisch.

De Sterrenwachters

Het boek ‘De Sterrenwachters’ is  verzonnen en geïllustreerd door Thaïs Vanderheyden. Die kennen we ongetwijfeld van de Spiekpietjes.De Sterrenwachters (uitgeverij Clavis) is een realisatie van het ‘We love Marie fonds’ in samenwerking met Lilliputiens en Thaïs Vanderheyden.

De Sterrenwachters zijn troostelfjes aan wie een kind al zijn verdriet kwijt kan. Het prentenboek mét pop wil kinderen een hart onder de riem steken. Want ieder kind voelt zich weleens bang, alleen, verdrietig, boos, of onbegrepen. Het verhaal is ook voor ouders een tool om met hun kind te praten over die moeilijke gevoelens.

We weten allemaal dat kinderen het heerlijk vinden om in een fantasiewereld te vertoeven. Even weg van alle problemen en ergens anders of iemand anders zijn. Het boek vertelt het verhaal van de Sterrenwachters: allemaal kleine elfjes (net zo klein als de Spiekpietjes) die de tranen van kindjes komen verzamelen en ze komen troosten. Na het verzamelen van alle traantjes schudden ze de wolken uit (want ze wonen hoog in de wolken) en zo ontstaat er regen. Maar uit die regen ontstaat er ook soms iets moois…

sterrenwachters - unicorns & fairytales

sterrenwachters - unicorns & fairytales

Ons elfje

Bij het boek kregen we een Elfje. Eigenlijk een Sterrenwachter. Maar Vince houdt er blijkbaar van om zijn knuffels bij naam te noemen en zo heet zijn Aapje, Aapie en dit popje lijkt op een Elfje dus noemt hij haar Elfje. We lazen samen het boek en hij was er helemaal in de ban van. Nadien vertelde hij het verhaal van de Sterrenwachters tegen oma. “Dan komen ze de traantjes van verdrietige kinderen opvangen in een bokaaltje, oma”, zei hij.

sterrenwachters - unicorns & fairytales

Toen ik enkele dagen later verdriet had om iets en huilde, kwam Vince zijn Sterrenwachter aan mij geven. “Hier mama, Elfje mag bij jou slapen vannacht”. Ik was zo ontzettend ontroerd door zijn actie. Zo werd het eigenlijk echt duidelijk dat hij het concept begreep. Sindsdien ligt Elfje dus meer bij ons dan bij hem want ik denk dat hij dit uit voorzorg doet zodat we zeker niet verdrietig zouden zijn. Prachtig, toch? Hij heeft tenslotte Aapie.

sterrenwachters - unicorns & fairytales

Praten over gevoelens

Dit boek is ideaal om te praten over gevoelens. Met je kinderen, wanneer ze verdrietig zijn, maar ook wanneer ze heel ziek zijn. Het kan troost bieden in moeilijke dagen. Het Elfje kan echt wel helpen denk ik.  Ik merk dat Vince héél snel om Aapie vraagt wanneer hij verdrietig is. Voor kinderen kan het een houvast zijn, een ‘iets’ om hun gevoelens aan te vertellen. Want die zijn er voor hen, met een luisterend oor, altijd. Altijd.

lees ook: brief aan ouders met écht zieke kinderen

sterrenwachters - unicorns & fairytales

Steun het We Love Marie Fonds

De vzw zamelt geld in door eigen activiteiten (o.a. de organisatie van de Marie-Kerstmarkt in december), de verkoop van het boek “Marie”, spontane acties van sympathisanten, sponsoring van bedrijven (10 miles van Antwerpen i.s.m. Randstad, ESSO,…) etc. De giften aan het We love Marie fonds worden gebruikt om Sterrenwachters te schenken aan zieke kinderen in ziekenhuizen. Verder wordt ook een deel van de ontvangen giften overgemaakt aan organisaties die steun bieden aan langdurig zieke kinderen en het leed van deze kinderen kunnen verzachten. Ook op deze manier willen we Marie ten allen tijde in onze harten sluiten.

Je gift is welkom bij “We love Marie fonds vzw”
ING BE24 3631 0121 9338 – BIC: BBRUBEBB

 

Kennen jullie dit mooie boek al? Het is écht een topper. 

XOXO Nathalie

You Might Also Like...

3 Comments

 • Reply
  Birgit
  13 mei 2018 at 08:13

  Dat is een mooi boek zeg ik ga me er ook zo eentje halen. Ik denk dat mijn zoon van 4 met zijn stoelgangsproblemen hier ook belang van kan hebben. Hij is ook ‘speciaal’ en kan er soms geen blij mee ..

 • Reply
  Julie De Keermsaecker
  3 februari 2023 at 09:26

  Beste,

  Ik ben Julie van het Mariefonds. Dit is voor het eerst dat ik deze mooie tekst lees. Ik weet niet hoe het komt dat dit aan ons is voorbij gegaan. Zou ik deze mogen delen op Instagram en op fb? Veel liefs Julie Mariefonds

  • Reply
   Nathalie
   9 februari 2023 at 14:10

   natuurlijk

Leave a Reply