Unicorns & Fairytales
nintendo switch - unicorns & fairytales
Digitaal games My life Spelen

Nintendo Switch kopen: waarom wel of niet?

Als ik de cadeautjes bekijk van sommige kinderen merk ik op dat er hier en daar wel eens een spelcomputer tussenzit. Vince is bijna 5 jaar en nu vraag ik me soms wel eens af of hij daar ook behoefte aan zou hebben. Waarom zou ik wel of niet de Nintendo Switch kopen? En wat als ik ermee begin of wat als hij erachter gaat vragen…

Hoe was het bij mij?

Ik herinner me niet meer zo goed wanneer ik juist een Nintendo kreeg en hoe oud ik was maar als ik zie van wanneer de alleroudste Nintendo is dan kan ik nooit heel oud geweest zijn. Ik weet dat ik ook een GameBoy had en dat ik het de max vond. Zelf heb ik nooit schade ondervonden van de spelletjes dat ik speelde. Ik had alles nogal goed onder controle, ook al mocht ik spelen zoveel ik wou. Ik denk niet dat ik een limiet kreeg. Ik speelde met vanalles. Of het nu , de dag van vandaag ook nog zo makkelijk gaat bij kinderen dat weet ik niet. De druk en de vele prikkels zijn al zo groot. Vroeger waren de spelletjes natuurlijk ook veel simpeler.

nintendo switch - unicorns & fairytales

Vanaf welke leeftijd?

Ik ben eens ten rade gegaan bij iemand die de Nintendo Switch heeft ik ben online op zoek gegaan naar leeftijden en het lijkt erop dat er al spelletjes zijn voor kinderen vanaf 3 jaar. Dat vind ik persoonlijk best nog wel jong. Maar langs de andere kant zijn er ook gezinnen met grotere kinderen waarvan de jongste dan weer die leeftijd heeft. Mogen de anderen dat dan niet spelen? Misschien is het dan wel oké dat er ook spelletjes zijn voor die leeftijd. Je ziet, alles in perspectief bekijken.

Vince wordt in april 5 jaar. Moest er nu een mogelijkheid zijn om hem te testen of hij vraagt ernaar dan denk ik niet dan ik ‘neen’ zou zeggen. Waarom niet? Omdat ik even verder ben gaan kijken naar wat de Nintendo Switch allemaal kan en er zijn wel leuke positieve dingen aan. Gamen is tegenwoordig ook wel educatief verantwoord. Niet alle spelletjes zouden er bij mij inkomen als ik zelf mag kiezen en gelukkig hebben we op deze leeftijd nog wel controle.

nintendo switch - unicorns & fairytales

Waarom zou ik wél een Nintendo Switch kopen

Moest ik een Nintendo Switch kopen, dan zou ik dat vooral doen om volgende redenen (in plaats van een andere spelconsole van die orde)…

Nintendo Labo

Met Nintendo Labo van Nintendo Switch komen kartonnen creaties tot leven. Kinderen creëren, bouwen en ontdekken en dat vind ik toch wel erg leuk. Zeker als juf en de toenemende vraag naar STEM-opdrachten lijkt me dit zeker voor kinderen die er interesse voor hebben geweldig. Samen iets maken en de creatie tot leven wekken met een spelconsole is fijn. Je hebt verschillende mogelijkheden. Ben jij dan ook geïnteresseerd dan ben je weer samen een fijne activiteit aan het doen. Quality time, ook erg belangrijk.

 

Samen plezier maken én bewegen

Met het spel Mario Party voor de Nintendo Switch maak je samen met het gezin veel plezier. Je kan het met meerdere spelers spelen indien je een joy-con hebt en dat maakt ook dat je voor bepaalde opdrachten moet bewegen. Zo trilt je joy-con als je graaft en reageert hij op bewegingen. De minigames bij het online bordspel zorgen ervoor dat iedereen wel mee kan doen want qua niveau zijn ze allemaal anders, maar wel superleuk waar je zéker mee gaat lachen.

Ouderlijk toezicht

Heel fijn dat deze optie beschikbaar is voor de Nintendo Switch. Je kan het speelgedrag van je kind in de gaten houden en sturen en dat is in deze tijd wel nodig. Soms neemt het zoveel tijd in beslag dat kinderen vaak de tijd uit het oog verliezen. Overschrijdt je kind toch écht de tijdslimiet ? Dan kan je een timer instellen die ervoor zorgt dat de spelconsole uitvalt na een gewenste tijd. Goede afspraken maken zoals bij schermtijd vind ik dan ook enorm belangrijk.

 

Waarom zou ik het niet nemen?

Er zijn zowel redenen om het wel te doen als het niet te doen. Alles hangt een beetje af van de interesses van de kinderen vind ik. Ik weet dat, als ik het in huis haal zonder dat ze erachter vragen, ik het een beetje zelf aanbied. Dus moet ik ook voor de gevolgen instaan. Dan ben ik verantwoordelijk voor het correct gebruik ervan. Wij hebben al enkele spelconsoles van Nintendo bij ons thuis maar tot hiertoe hebben ze weinig interesse, tenzij hun papa eens een spel aan het spelen is.

Ik ben ook voorstander van dat mijn kinderen gewoon met allerlei verschillende dingen in aanraking komen, maar ik vind het vooral belangrijk dat ze kind kunnen zijn en zich kunnen ontspannen en fijn spelen. Moet dit dan persé met een Nintendo Switch? Natuurlijk niet. Zolang ze in de kleuterschool zitten zie ik ook niet echt in waarom Vince en Lex er zelf zouden achter vragen. Maar moest dit dan toch gebeuren, dan kan ik me alvast berusten op het feit dat games tegenwoordig ook best educatief kunnen zijn. Geen vechtspelletjes hier. No way. Maar Mario Party en Nintendo Labo lijken me alvast twee toffe games. De Nintendo Switch lijkt me wel een fijne console, als vroegere gamer zijnde ;-))) Dus hij zal hier misschien wel ooit in huis komen.

 

Hoe staan jullie tegenover een spelconsole? Hebben jullie dit in huis? Waarom wel/niet? 

 

XOXO Nathalie

 

 

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply