Wij gingen een midweek op ‘dichtbijvakantie’ naar Leiden, een stadje in Nederland. En wat voor één. Het bruist er van het leven, de universiteit van Leiden is er gevestigd en er zijn maar liefst 13 musea en heel veel activiteiten die je met kinderen kunt doen. Wil jij weten wat wij met onze kinderen deden in Leiden? Kidsproof restaurants en kindvriendelijke musea? Lees dan even mee.
Dag 1: Naturalis en inchecken bij Europarcs
De eerste dag van ons avontuur in Leiden met kinderen startte in Naturalis. Dat is een museum waar je de biodiversiteit kunt ontdekken. Van het ontstaan van het leven tot de dood. Dit museum is prachtig. Je komt binnen in een grote hal, die op zich al indrukwekkend is. Vervolgens kan je doorheen allerlei zalen wandelen, op verschillende verdiepingen. Je leert er meer over de prehistorie, het eerste leven, verschillende diersoorten, dino’s, vulkanen en aardbevingen, voortplanting…en ook de dood. Geen taboes hier, gewoon prachtig vormgegeven en op maat voor kinderen en volwassenen. Wij zijn hier, no kidding, om 11u30 aangekomen en pas rond 16u30 vertrokken… Je kan hier uren spenderen, zoveel is er te zien en te doen zonder dat kinderen het beu worden. Er is een restaurant in het museum waar je iets kunt eten en drinken. Ook gezonde zaken! De moeite. Je kan hier dus gerust een hele dag spenderen.





We verbleven op een kwartiertje afstand van Leiden centrum, in Europarcs De Kagerplassen. De L-cube is een prachtig hip en modern huisje met twee slaapkamers die elk een eigen badkamertje hebben. Zeer handig. De inrichting is modern en alles is voorhanden. Het is echt een Europarcs toegespitst op mensen die van het water houden. Mensen die enerzijds een boot willen huren of met de kano willen varen, of gewoon van de mooie omgeving willen genieten. Voor kinderen is hier geen animatie en er is ook geen parkwinkel, maar niet ver van de Kagerplassen is een supermarkt. Wil je dus een rustig verblijf, dan raad ik dit zeker aan. We sloten deze eerste dag af met een wandeling langs de Kagerplassen zelf. Heerlijk!


Dag 2: Leiden verkennen en Corpus
De tweede dag besloten we op even naar het centrum te gaan om daar in de toeristische dienst eens te gaan kijken voor een leuke wandeling. Voor 12,5 euro kan je een speurtocht kopen. Wij namen ‘Het moordmysterie’, met het idee dit op dag 3 te doen, omdat je wel een tijdje zoet bent. Om even de tijd te breken gingen we langs Young Rembrandt Studio waar we een korte film te zien kregen in 3D (op de muur en op spulletjes die er liggen. Wel best leuk om te zien) over het jonge leven van Rembrandt. Hij is namelijk in Leiden geboren. We wilden eerst naar het Virtuorium gaan maar dat was nog gesloten. Dat is een plek waar je VR kunt beleven.
In het Hof van Oudt Leyden (een pannenkoekenhuis) aten we een REUZEN pannenkoek !!! Die kregen we natuurlijk amper op. Eigenlijk echt een aanrader om te doen in Nederland. Overal zijn pannenkoekenhuisjes te vinden. Je hebt enorm veel keuze! Maar opgepast, ze zijn echt megagroot. Kinderen kunnen er misschien eentje delen. Ik kreeg hem ook maar voor de helft op.
Vervolgens trokken we naar het Corpus museum. Wauw, dat was echt spectaculair. Je kiest een tijdslot om de experience mee te maken en dan ga je op je uur (wees zeker op tijd, want anders is je beurt voorbij). Je begint in de knie van het menselijk lichaam en je gaat er heen met een roltrap. Zo ga je doorheen heel het lichaam en door middel van filmpjes en speciale effecten kom je meer te weten hoe alles met elkaar te maken heeft. Na de experience ga je weer terug naar beneden door het tweede deel van het museum. Allemaal afdelingen die te maken hebben met het stelsel waar je in bent geweest. Er zijn héél veel opdrachten en dingen om te ervaren, dat is wel leuk. Een waardevol museum. Jammer dat het zo ver van bij ons is, want dit zou een IDEALE uitstap zijn om met je klas te doen!
We gingen weer naar het centrum en gingen eten in TABU. Tabu brengt de keukens van verschillende Zuid-Amerikaanse landen bij elkaar. Klassieke Zuid-Amerikaanse snacks, rijk belegde sandwiches, pittige bar bites en zoete desserts: Tabú heeft voor elk wat wils. De uitgebreide sharing platters zijn een mix van hapjes om gezellig samen te delen. Ook voor vegetariërs en veganisten is er genoeg keus. Voor de kleintjes heeft Tabú een lekker en voedzaam kindermenu samengesteld. Ik nam de zeebaars (aanrader!). De witte wijn (Grigio) is ook een topper. Voor de kindjes hebben ze ook voldoende. Onze kids namen kippenbilletjes met frietjes. Het wordt met een lekker slaatje geserveerd.





Dag 3: Een fikse wandeling
De derde dag smeerden we onze benen in en gingen we op zoek naar de moordenaar van onze speurtocht. De wandeling loodst je door smalle steegjes en langs horeca en musea, dus onderweg kan je altijd stoppen en genieten van even rust. Wij begonnen rond 11 uur aan de wandeling en waren pas rond 19u echt klaar, dus zo zie je maar dat je er een hele daguitstap van kunt maken.
Eerlijk is eerlijk, wij stopten ook even ‘s middags aan het Rijksmuseum van Oudheden. In de klas leerden we net over de Oude Egyptenaren en daar heb je twee mooie routes voor kinderen over Het Oude Egypte en De Romeinen. We namen een audiotour voor kinderen. Alles is zo fijn uitgelegd. Onze kinderen vinden dat allemaal heel interessant en eerlijk gezegd wij ook. Op de website van het Rijksmuseum kan je ook documenten vinden om in de klas te gebruiken. Zeker ook weer een aanrader.
De wandeling is leuk voor kinderen, zeker omdat ze steeds zelf de weg moeten vinden en aanwijzingen moeten vinden om het mysterie op te lossen. Zeker te doen met kinderen vanaf 8 jaar. Wij konden het alvast oplossen.
‘s Middags aten we iets in ‘Het Pakhuis’. Ook een dikke aanrader. Zeker qua interieur. Wat me ook opviel is dat je bijna overal in de koffiehuisjes en lunchzaken gezelschapsspellen kunt vinden. Ideaal als je kinderen bij hebt. Nu hadden we wel onze rugzak met kleurpotloden, boekjes en bladen bij, zodat ze zich konden bezighouden, zo’n spelletje spelen samen is ook altijd fijn. Nederland is in dat opzicht op alle gebied wel zeer kindvriendelijk.
‘s Avonds aten we in een Italiaans restaurant. Onze kinderen zijn dol op pasta, dus dat was een zeer leuke afsluiter van een lange, vermoeiende dag. Nog steeds hadden ze energie. Geen idee hoe!








Dag 4: Rijksmuseum Boerhaave en city seeing
We sloten onze midweek af met nog een museum, alsof we er niet genoeg van konden krijgen. Ik kon het toch niet laten om nog deze laatste te bezoeken, aangezien onze kinderen echte nieuwsgierige aagjes zijn. Dit museum over de wetenschap, Rijksmuseum Boerhaave, is zeer interessant en heeft verschillende routes voor kinderen. Wij besloten de ontdekruimte te doen, die een ware aanrader is. Kinderen kunnen een schatkaart nemen, in de ruimte allerlei dingen te weten komen over wereldkaarten, kompassen, geneeskunde en veel meer en konden dan vervolgens stempels verdienen op hun kaart door een quiz goed te voltooien. Alles is daar ook zo mooi vormgegeven. Er was ook een ruimte waar alles over wiskunde ging. Door proefjes en activiteiten leer je meer over hoe wiskunde ons leven bepaalt. We besloten ook een tour te doen door de andere ruimtes met de dokterstas. Met de bijbehorende handleiding kan je kinderen op bepaalde plekken opdrachten laten doen zodat het museumbezoek interactiever wordt. Zeker de moeite! Ook hier kan je weel lange tijd verblijven.
Nadien liepen we nog door de straatjes van Leiden, kochten we snoepjes, 4 potten pindakaas en aten we een ijsje. Oeps hahaha. Voor we naar huis vertrokken lunchten we nog ergens en namen we afscheid van dit stadje. Wij komen zeker nog eens terug want we hebben zeker nog niet alles gezien en gedaan… Wat een bruisende stad.





Moest je dus ook eens naar Leiden gaan met je gezin laat je dan zeker inspireren door zeker deze activiteiten.
Liefs
Nathalie
1 Comment
Saskia
7 mei 2025 at 15:36Leuk! Alles ken ik al hiervan doordat het mijn stadje is haha 😉
Binnenkort wil ik zeker wat leuke dingen daar gaan bezoeken met Noa.