Unicorns & Fairytales
DIY Get inspired Interieur livingroom Winactie & Give away

DIY Verlichting met leuke hanglampen aan een boomstam

Toen we in ons huidige huis gingen wonen kwam ik ergens op Instagram een woonkamer tegen waar ze exact hadden wat ik zocht: een stam met snoeren en mooie lampen rondgedraaid. Oh, dat moest en zou ik ook hebben en zou ook onwaarschijnlijk mooi passen in ons nieuw interieur. Scandinavisch, natuur, wit… Omdat ik dit écht wou zocht ik en vond ik…leuke hanglampen… 

DIY verlichting maken

Ik wou super graag DIY verlichting maken met hanglampen en een tak. Dit past ook enorm goed als je een interieur hebt waar je een rustieke boomstamtafel hebt. Eerst moest ik manlief nog zien te overtuigen want we hadden maar 1 aansluiting in het plafond. Ik wist 100% zeker dat dit te omzeilen viel en ja hoor…  Een DIY plafondkap waar je tot wel 7 snoeren uit kon laten komen door het gewenste aantal gaatjes te boren, materiaal om de draden te koppelen, strijkijzersnoeren in allerlei kleuren en waanzinnig mooie bulb (globes) lampen. Ik vond ze bij Snoerboer maar ze zijn er niet meer. Ik ben er wel zeker van dat je ergens anders deze snoeren en lampen kunt vinden. Onder andere in NL bij Karwei.

verlichting - unicorns & fairytales

 

Decoratietakken vinden

Natuurlijk had ik een mooie stam nodig. Ik vond erg mooie berkenstammen bij Decoratietakken, die ik vond dankzij een opmerkzame vriend. Want eerlijk gezegd vond ik niet echt meteen mijn zin. Je moet er natuurlijk ook eentje vinden die bij je tafel past. Indien je va scratch kan beginnen heb je een ruime keuze aan tafels voor elk interieur bij Weba bijvoorbeeld. Bij Decoratietakken heb je zoveel keuze (lengte, dikte, …) dat je sowieso je gading vindt. Ik heb er ook gekocht om in de babykamer te hangen.

verlichting - unicorns & fairytales

Wil jij nu ook zulke mooie verlichting boven je eettafel (of waar jij het graag hebt natuurlijk)? Ik leg je heel graag de verschillende stappen uit die wij hebben gevolgd. Mijn vader en vriend hebben het samen gedaan. Ze kenden eigenlijk niets van verlichting en hebben er wel eventjes mee bezig geweest maar als je de stapjes goed volgt (en mijn tips) dan lukt het zeker wel! Kleuren en afmetingen zijn natuurlijk door jou zelf te kiezen. De soort lampen (globes) ook. Je vindt ze allemaal bij de Snoerboer. (links bij benodigdheden)

verlichting - unicorns & fairytales

 

Benodigdheden

10m lichtgrijs strijkijzersnoer

een plafondkap voor meerdere gaten

4 witte porseleinen fittingen

4 ronde heldere globes

4 trekontlasters

2 wago lasklemmen

1 stam naar keuze (wij gebruikten een berkenstam van 1m50)

2 stukken ketting van 1m50 ongeveer (naargelang de hoogte die jij wil)

2 stevige plafondhaken

 

In 10 stappen jouw DIY verlichting

1. Bevestig de balk aan het plafond en baseer je op je eettafel of de plek waar jij wil dat de stam komt. Bevestig aan de uiteinden van de stam de kettingen en maak vast met klemmetjes die je net zoals de plafondhaken en kettingen in een doe-het-zelf-zaak vindt. Kies een stevige ketting. Wij hebben besloten om plafondhaken te gebruiken die zichzelf vastzetten in het plafond om zeker te zijn dat het stevig is. Het gaat tenslotte om een stam van 1,5 meter. Boor de haken in het plafond en bevestig de kettingen met de stam.

verlichting - unicorns & fairytales

2. Knip het strijkijzersnoer in 4 gelijke stukken van 2,5 meter. Indien je natuurlijk liever andere afmetingen wil kan dat ook.

3. Strip de strijkijzersnoeren. De kant van het snoer waar je de fitting gaat hangen plak je af met een stuk tape op 2cm van het uiteinde. Met behulp van een striptang (of schaar die je in het midden van de tape zet) strip je de stof en rubberen laag eraf tot er een bruin en blauw draad tevoorschijn komt. Laat de andere kant van de tape zeker kleven, dan rafelt de stof niet. Dit doe je ook aan de andere kant van het snoer maar dan 3cm van het uiteinde.

verlichting - unicorns & fairytales

4. Monteer de fittingen: draai de fitting open en draai het zijschroefje uit de trekontlaster. Haal dan het strijkijzersnoer door de trekontlaster en door de kop van de fitting. Pak het binnenwerkje uit de fitting en schroef de gestripte koperdraadjes vast in de gaatjes. Waar je de blauwe of bruine draad in doet maakt niet uit. Het binnenwerkje moet in de kop van de fitting liggen voor je het vastdraait met de onderkant. Na enkele keren draaien hoor je een klik en zit het vast.

5. Monteer de plafondkap: eerst bevestig je het aluminium plaatje aan je centraaldoos (in het lichtpunt). Bepaal dan aan de hand van de boorpunten in de plafondkap waar je je gaten wil. Maak gaatjes. Begin met een klein gaatje en breidt dan de gaten uit met een boor zodat je ze niet te groot maakt. Haal dan de snoeren door de gaatjes.

6. Bevestig de snoeren aan de lasklemmen:  Lasklemmen zijn kleine stroomverdelers. Klik de oranje klepjes van de lasklemmen open.  Dit was bij ons het moeilijkste deel omdat mijn vader en vriend ze niet voldoende hadden opengezet en dus de snoeren niet bleven zitten. Want eigenlijk is het heel makkelijk. Stop dus de gestripte uiteindes van de snoeren in de gaatjes. De bruine draadjes van elke snoer bij elkaar en de blauwe in één lasklem. Je houdt nu per lasklem één gaatje over, die is voor de blauwe en bruine draad uit het plafond.

7. Sluit je tros lampen aan op het lichtpunt. Heel belangrijk: haal de stroom eraf! Bevestig nu de bruine draad uit het plafond in de lasklem van de bruine draden en doe hetzelfde met de blauwe draden. Schuif je plafondkap omhoog en maak ze vast aan het aluminium plaatje dat je al heb bevestigd.

8. Wikkel de draden naar wens rond de berkenstam.

9. Draai de lampen in de fittingen. Zet de stroom weer aan, zet je schakelaar op en voilà… jij hebt je eigen verlichting gemaakt!

10. Nodig een paar vrienden uit om te komen eten, ze zullen versteld staan. Nu maar pronken 😉

DIY verlichting - unicorns & fairytales

Wat vind je van mijn DIY verlichting aan een boomstam? 

XOXO Nathalie

 

 

You Might Also Like...

19 Comments

 • Reply
  Sofie
  1 december 2016 at 21:18

  Ik wil dit ooooo zo graag winnen ?.. Dit is zo mooi en iets wat je niet niet in elke huiskamer terugvind .. Wij gaan begin volgend jaar ons huisje een beetje verbouwen en de Scandinavische look binnenbrengen in ons huis . Dus we duimen hier alvast ?

 • Reply
  Réwana
  1 december 2016 at 22:44

  super mooi gedaan hoor zo met die tak;)
  Voor mezelf zou ik die diamant lamp wel cool vinden, met een mooi goudkleurige snoer, oh wow, lijk me zo gaaf! daar houd ik wel van, lekker apart!!!
  weet nog niet waar ik hem ga hangen, maar sowieso ergens waar die opvalt, haha?

 • Reply
  Dominique
  1 december 2016 at 22:54

  Mijn man wil dit al super lang, maar kon mij nooit overtuigen. Maar deze zijn wel erg leuk! Ik zou dus heel graag willen winnen om mijn ventje te verrassen! 😀

 • Reply
  Danielle
  1 december 2016 at 23:31

  Heel tof gedaan! Ook benieuwd naar de tak in de babykamer… ? Ik heb toevallig net een kamp opgehangen maar het strijkijzersnoer is tekort en er ontbreekt nog een mooie lamp in dus ik duim voor deze mooie prijs.

 • Reply
  Martine
  2 december 2016 at 00:09

  Jaaaaaa zo’n diy was precies wat ik nodig heb! Onlangs de woonkamer opgeknapt, nieuw kleurtje op de muren (Early Dew Flexa :l: ), nieuwe accessoires, lamp eruit…
  Maar nog steeds geen nieuwe lamp terug!
  We willen graag “bulbs” maar kunnen nergens DE lamp voor ons vinden.
  Nou is manlief hier helaas niet heel handig dusss heb ik gister(!!!) bedacht dat ik het zelf ga doen zodra ik tijd heb me er in te verdiepen (zoontje van bijna 11 mnd, dus dat kan nog wel even duren… 😉 )
  Maar dat verdiepen hoeft niet meer, tadaaa, zo uit de lucht komen de instructies vallen!

  Geweldig! Ik ga nu zeker aan de slag! En dan kunnen we nog stapje verder op weg geholpen worden door te winnen! Ik duim!

 • Reply
  Willianne
  2 december 2016 at 01:42

  Zou heel graag lelijke spotjes door deze willen vervangen. Zoek al best lang naar iets gaafs voor boven mijn salontafel. Kooldraad lampen zijn mijn favoriet! En denk dat ik dan voor het moss snoer ga! Nu duimen:)

 • Reply
  Neleva
  2 december 2016 at 08:34

  Hoe geweldig ziet deze er niet uit? Past ook helemaal in de stijl die ik wil!
  Ik ben nog opzoek naar lampen voor boven mijn keuken en eettafel, wij bouwen binnenkort een nieuw (t)huisje en dit kan wel wat nieuwe accenten gebruiken! Brengt ook een stukje natuur naar binnen, ZALIG!

 • Reply
  Dionne
  2 december 2016 at 09:14

  Zo leuk! Dit ga ik onthouden en opslaan. Misschien wel iets voor in mijn huis. Love it!

 • Reply
  annemie
  2 december 2016 at 17:37

  we hopen binnenkort te verhuizen en willen volop voor de Scandinavische stijl gaan, deze lampen zouden daar super bij passen!

 • Reply
  elisabeth maria martina
  2 december 2016 at 23:23

  originele actie

 • Reply
  Marange
  2 december 2016 at 23:25

  Gaaf!! Precies wat ik zocht voor in mijn extra slaapkamer. Ik wil iets stoer, eigentijds en toch romantisch. Tadaaaa..fingerd crossed

 • Reply
  Quérine
  3 december 2016 at 00:10

  Ohw wauw, lijkt me super gaaf om deze lamp te winnen!! Huisje zijn we hier en daar aant verbouwen tot een echt “grote mensen” huis hihi. Dus deze lamp zou zo mega welkom zijn en een mooi plekje krijgen!!!

 • Reply
  Yael
  3 december 2016 at 00:15

  Super gaaf ! Ik wil heel graag de slaapkamer lamp vervangen van mijn zoontje. Deze zou super stoer staan voor in zijn nieuwe kamer. Groetjes

 • Reply
  Tineke
  3 december 2016 at 02:06

  Dit win ik graag 🙂 Een letterlijk leuk lichtpuntje in deze donkerste maanden…

 • Reply
  Anita H.
  3 december 2016 at 03:49

  Waarom ik wil winnen? Hartstikke mooi, deze lampen en ze passen prima in mijn interieur. In de gang heb ik sowieso nog geen lamp hangen. Waarschijnlijk hang ik deze daar als ik ‘m win. Maar ik sluit bepaald niet uit dat ik een lamp in de woonkamer ga vervangen.

  Mijn keuzes:
  Snoer: https://www.snoerboer.nl/heavy-metal.html
  Lamp: https://www.snoerboer.nl/dimbare-led-kooldraad-globe-o95mm-4w-e27-kopspiegel.html

 • Reply
  Silvanna Mahulette
  3 december 2016 at 10:25

  Jaaa! Staat al even op mijn wishlist. Ik zou voor het licht grijze of beton grijze snoer gaan. ?

 • Reply
  Mirjam Hellingman
  3 december 2016 at 11:59

  Geweldig leuk voor op de kamer van mijn tweelingdochters!

 • Reply
  Marieke De Craemer
  4 december 2016 at 16:35

  Waaaauuuwww, dit is knap! Dit zou perfect van pas komen in ons huis waar we nu al 1,5 jaar wonen maar we sedert de verhuis niets meer gedaan hebben om de verlichting en zo up te daten. Het ideale excuus om er eindelijk aan te beginnen dus!

 • Reply
  An
  6 december 2016 at 00:28

  Ik had gereageerd op FB, maar denk dat dat niet telt als deelname, dus ik post mijn reactie nog eens hier.
  Wat ik trouwens nog vergeten melden was op FB: ik ben al aan mijn tweede reusachtige pot kessbeke augurken bezig (en niet zwanger!), om van de potten lampen te kunnen maken met snoerboergerief…
  Het zou dus echt verdiend zijn, moest ik winnen, want ik eet dat eigenlijk niet zo graag ?

  Dit was mijn reactie op FB:
  Ik doe graag mee, ik heb de lampen van snoerboer al een tijdje op mijn verlanglijstje staan voor in de slaapkamer. Na 10 jaar hangt daar nog steeds geen deftige lamp, goede reden, toch? ?

Leave a Reply