Unicorns & Fairytales
zwanger - unicorns & fairytales
moederschap Ontwikkeling

Bang in het donker: Mag de deur open blijven?

‘Mag de deur openblijven?’ Dat is tegenwoordig de dagelijkse vraag van Vince. Hij is bang in het donker. Natuurlijk mag dat. Ik sliep als kind ook liever met de deur open en nu nog steeds. Maar ik ben ook nog steeds bang van allerlei dingen. Kan ik mijn kind daarvan behoeden?

 

Bang in het donker

Mag de deur open? Dat zegt hij als we naar boven gaan. Hij is sinds enkele weken bang. Ik schreef toen al een blog over angsten bij peuters en kleuters. Natuurlijk probeer ik mijn eigen tips toe te passen. Maar het lampje dat eerst wel werkte, is nu uit den boze want het schijnt te fel en verlicht heel de kamer. Vince is bang van geluidjes, het donker, silhouetten … We moeten dus dringend op zoek naar een andere oplossing.

Maar het enige dat momenteel goed werkt is de deur goed open laten staan. De ene keer slaapt hij gewoon door en de andere keer wordt hij ‘s nachts een keer wakker om te roepen dat hij bang is. Wanneer we uitleggen dat hij niet bang hoeft te zijn, dat mama en papa in de kamer naast hem zijn en dat zijn deur open blijft, dan kruipt hij lekker weer onder de dekens. Gelukkig. Maar de laatste tijd wordt hij vaker wakker. Dan is hij bang van alles wat er in de kamer staat.

IMG_0061

 

Nieuwe omgeving

Maar wat gaat het binnenkort geven? We gaan verhuizen naar een nieuwe woning en hebben natuurlijk een nieuwe kamer ingericht voor Vince, mét een peuterbed. Dat zal ook wel wennen zijn. Eerlijk gezegd zal het afwachten zijn. Misschien zelfs Vince even in een reisbedje leggen of in zijn oude bedje. Geen idee hoe ik het eigenlijk moet aanpakken. Dus als er mensen zijn die tips hebben of hetzelfde hebben meegemaakt, let me know!

IMG_0021

Bang van allerlei dingen

Vince is niet alleen bang in het donker of van dingen in zijn kamer. Ook van geluiden of bijvoorbeeld de deur van de slaapkamer die open staat. Heel raar. Wanneer we hem vertellen wat het is en hem laten voelen of het laten zien dan is het wel in orde. Deze ontwikkeling is best normaal maar ik zou toch wel graag weten hoe andere mensen dit aanpakken. Dus alle tips zijn welkom, zoals ik al zei.

 

Hebben jullie kinderen ook zulke angsten gehad? 

XOXO Nathalie

 

 

You Might Also Like...

3 Comments

 • Reply
  Evi
  18 augustus 2016 at 08:54

  Ons zoontje heeft nog niet echt schrik voor iets, maar misschien komt dat nog wel. Als kind had ik wel een immense angst voor het donker en sliep ik steevast met de deur open. En zelfs nu ben ik nog steeds geen grote fan van het donker. Jammer genoeg heb ik niet meteen tips die je kan gebruiken maar mochten er zijn dan lees ik ze hier wel graag verder mee. Wie weet komen ze ooit bij ons ook wel eens te pas!

 • Reply
  Sarah
  18 augustus 2016 at 12:37

  Tomas maakt nog niet echt duidelijk dat hij bang is maar hij wordt toch ook geregeld ‘s nachts wakker en gaat dan aan het deurhekje staan. Soms moet de deur toe, soms open. Er is nog niet echt een regelmaat in te herkennen. Tomas neemt Spooky mee naar bed, het draagbare spooklampje van Ikea dat je mee in bed kan leggen. Je kan het instellen naar keuze, of het verandert voortdurend van kleur, of je zet het vast op 1 bepaalde kleur. Vind ik persoonlijk wel handig en leuk. Ik zet het meestal vast op groen omdat men beweert dat groen een rustgevende kleur is.
  Soms geven we hem wat water te drinken als hij ‘s nacht wakker wordt en huilt. Terwijl hij drinkt zeggen we dat het nacht is en dat iedereen slaapt, ook mama en papa die in de kamer ernaast liggen. Meestal is dat voldoende en slaapt hij daarna gewoon verder.
  Ik heb gelezen dat je met een simpele plantenspuit “monsterspray” kan maken. Misschien een idee. Lavendel zou ook rustgevend werken. Misschien in de monsterspray verwerken…?

  Hopelijk is het maar weer een fase en gaat ze snel voorbij. Kinderen hebben echt een grote fantasie en kunnen zich dan ook vanalles voorstellen dat er niet echt is maar voor hen wel superecht is. Ik heb daar nu zelf ook nog last van. Ik slaap steevast met de rolluik op spleetje zodat de straatverlichting ook in onze slaapkamer komt, haha!

  Succes!

 • Reply
  Kleine Prinses
  18 augustus 2016 at 16:12

  mijn dochter is altijd extreem angstig als zij bij papa is geweest. Dan is ze bang van de bel die gaat of de stofzuiger… echt raar!

Leave a Reply