Unicorns & Fairytales
kazerne Dossin Mechelen unicorns & Fairytales
Activiteiten & workshops Educatief educatieve activiteiten museum My life Onderwijs Op stap uitstappen

Educatieve en boeiende uitstap over WOII: Kazerne Dossin

De twee wereldoorlogen mogen nooit vergeten worden. Om kinderen hier op een goede manier kennis mee te leren maken gingen we met de klas naar kazerne Dossin in Mechelen. Een zeer leerrijke uitstap om meer te weten te komen over de Tweede Wereldoorlog. Dit museum over de tweede wereldoorlog is een aanrader. Een boeiende gezinsuitstap. 

Kazerne Dossin

In Kazerne Dossin, een museum over de Tweede Wereldoorlog, leer en bekijk je meer over de vervolging van Joden, Roma en Sinti tijdens deze WO II, in België. Je leert de mechanismen achter mensenrechtenschendingen, van vroeger én nu, kennen. Zowel kinderen, jeugd als volwassenen kunnen hier dus terecht om door het verleden een link te leggen naar het heden. Want ook nu heerst er nog steeds discriminatie.

Elk jaar is er een nieuwe, tijdelijke expositie. Bovendien kan je op de vierde verdieping vaak een gratis gastexpositie meepikken. Daarnaast zijn er geregeld activiteiten zoals films, lezingen en workshops.

Kazerne Dossin biedt ook een aantal leerrijke opties, speciaal op maat van kinderen. Je kan de vaste tentoonstelling samen met hen ontdekken dankzij het gezinsparcours. In het weekend en in de vakanties is er ook een zoektocht in het Memoriaal. Voor zowel basissecundair als hoger onderwijs werden rondleidingen en workshops ontwikkeld, voor in het museum én in de klas. Dat zijn wij gaan doen met het vijfde en zesde leerjaar van onze school. Ik kan iedereen dit aanraden. 

kazerne Dossin Mechelen  unicorns & Fairytales

Educatieve workshop

Wanneer je met je kinderen van de klas kazerne Dossin gaat bezoeken kan je in de klas al even het leven van Simon bekijken. Je kan een workshop aanvragen met een gids die verder bouwt op het verhaal van Simon. Nadien kan je nog enkele nabesprekingen en verwerkingen doen in de klas. Op hun website kan je al het educatief voorbereidingsmateriaal vinden. Dit is een mooie aanvulling op de lessen in de klas. 

kazerne Dossin Mechelen unicorns & Fairytales

kazerne Dossin Mechelen  unicorns & Fairytales

Boeiende expo en museum 

Mijn leerlingen en ik vonden Kazerne Dossin zeer boeiend. Ik zou er met mijn eigen kinderen ook zeker nog eens heen gaan. Ik raad ook iedere leerkracht aan om naar hier te komen. Zeker als je aan het leren bent over de Tweede Wereldoorlog. Wij volgden het verhaal van Simon. Zo kregen de kinderen een beeld van hoe het was voor Joodse kinderen en mensen in de Tweede Wereldoorlog. Ook nu, in het heden, zijn er vele vormen van discriminatie. Hier kan je door het bezoek aan Kazerne Dossin op verder bouwen. Niet alleen thuis maar ook in de klas. 

XOXO Nathalie 

 

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply