Unicorns & Fairytales
spionnenfeestje detectivefeestje - unicorns & fairytales
Niet gecategoriseerd

Zo maak je een leuk detectivespel voor kinderen, ideaal voor een spionnenfeestje! + WIN

Ben je op zoek naar een leuk detectivespel voor kinderen, voor bijvoorbeeld een spionnenfeestje of gewoon, om eens een leuke dag tegemoet te gaan? Dan heb ik een erg leuk idee voor jullie, geïnspireerd door een superleuk perspakket dat ik kreeg ter ere van de méga leuke film: “Geheim Agent Roekeloos”. Dit spel is ook ideaal om eens in de klas te doen, in groepjes tegen elkaar! Heb jij ook wat inspiratie nodig om een leuk detectivefeestje te houden? Ik maakte in het begin van het schooljaar ook een leuke escape room, die ga ik binnenkort met jullie delen. Nu eerst wat inspiratie om thuis een feestje te houden… Here we go!

Detectivespel 

Goed, om dit spionnenfeestje goed te starten en het detectivespel te spelen, starten we met verschillende koffers. Of 1 koffer als je het natuurlijk alleen met je eigen kinderen doet. Op een detectivefeestje kan je meerdere koffers maken en dan kunnen de teams het tegen elkaar opnemen. In dat koffertje zitten allemaal (zwarte) enveloppen met opdrachten en bijbehorende tools.  Je kan bijvoorbeeld ook ieder kind een Secret Agent notitieblok geven of het per groepje in het koffertje steken. Laat de kinderen allemaal zwarte kledij aandoen om het échter te doen lijken. 

Hier vind je allerlei koffertjes en hier zwarte enveloppen

spionnenfeestje detectivefeestje - unicorns & fairytales

Inhoud spionnenkoffer

 • enveloppen of de eerste aanwijzing als je liever per opdracht verwijst naar de plek waar de volgende opdracht zich bevindt.
 • spionnenbril 
 • afzetlint
 • UV-lamp
 • pen geheimschrift 

Mogelijke opdrachten voor het spionnenfeestje 

Het detectivespel bestaat uit verschillende opdrachten. Wie deze opdrachten goed oplost kan overgaan tot de volgende opdracht. Je kan ze in de zwarte enveloppen steken en nummeren. Om het helemaal spannend te maken kunnen de teams namen bedenken. Die kunnen op een scorebord komen en iemand (de spelleider) kan de vooruitgang op het bord weergeven. Het niveau van de opdrachten kan je aanpassen aan de leeftijd van de kinderen. In de klas kan je de opdrachten afstemmen op de leerstof. Altijd fijn om de leerstof eens op een andere manier te zien. 

spionnenfeestje detectivefeestje - unicorns & fairytales

Opdracht 1: Zet de crime scene af! 

Elk team kiest zijn “Crime Scene” waar hij zijn raadsels gaat oplossen. Als je ervoor kiest om het op verschillende plekken al op voorhand te doen, kan je de plekken afzetten met Afzetlint ‘Crime’.  Zo niet, steek je het rolletje mee in de koffer en kunnen de kinderen dit zelf doen. Dit was bij ons thuis een heus succes. 

Opdracht 2: De spionnenbril 

Met een leuke spionnenbril (waarmee je naar achteren kan zien) kan je verstoppertje spelen tegen de andere teams of met je eigen groepje. 1 iemand zet de bril op en probeert de anderen te zoeken zonder van zijn plek te gaan. Hebben ze iedereen gevonden? Dan is de missie geslaagd. 

Opdracht 3: Zoek de fouten 

Zoek op het internet plaatjes waar kinderen de verschillen moeten zoeken. Je kan ook deze geheim agent roekeloos printables gebruiken! Druk ze af in kleur en als je ze meerdere keren wil gebruiken (ideaal voor de klas) dan kan je ze lamineren en er een whiteboard stift bijleggen. Hebben ze alle verschillen gevonden? Dan kunnen ze naar de volgende opdracht gaan.

Opdracht 4: Geheime boodschap ontcijferen 

Maak een boodschap in geheimschrift. Laat de kinderen deze boodschap ontcijferen. Misschien met symbolen waarbij ze de bijbehorende letters moeten vinden om zo tot een zin te komen. Een aanwijzing naar de volgende opdracht misschien? 

Opdracht 5: Schrijven met onzichtbare inkt

Je kan met een Geheimschrift pen met UV zaklamp een geheime boodschap schrijven en ontcijferen.Verzin een speurtocht met de Geheimschrift pen. Schrijf geheime aanwijzingen met de onzichtbare inkt en laat de kinderen als kleine Sherlock Holmes met de Magische UV-lamp het mysterie oplossen. Steek de UV-lamp mee in het koffertje. 

Opdracht 6: Puzzelen 

Laat de kinderen een puzzel oplossen. Op de achterkant van de puzzel kan je eventueel ook een boodschap schrijven. De aanwijzing naar de volgende opdracht of een extra opdracht. Je kan de verschillende detective opdrachten makkelijk of moeilijk maken. Let wat op de leeftijd van de kinderen. 

Opdracht 7: Nog meer raadsels

Print van internet leuke raadsels en opdrachten af. Of gebruik verschillende spelletjesboeken waaruit je blaadjes haalt en eventueel ook weer lamineert. Je hoeft het allemaal niet zelf uit te vinden. Tegenwoordig bestaan er de leukste dingen. Je hebt ook uitwisbare Usborne activiteitenkaarten

Opdracht 8: Uitbeelden

Laat kinderen aan elkaar bepaalde zaken uitbeelden door kaartjes. Kunnen ze zonder woorden, binnen een bepaalde tijd, raden welke zaken ze hebben uitgebeeld? Hier heb je wel een teamleider voor nodig. 

Opdracht 9 : Sudoku 

Ook erg leuk is de kinderen een sudoku te laten invullen.  Er bestaan vele sudoku boekjes voor kinderen waaruit je raadsels kunt halen. Ook heb je een leuke magnetische sudoku van HABA

Opdracht 10: Smart Games

Als laatste kunnen de groepen een Smart Game spelen, als je dat hebt. Ze kunnen dit ook online doen trouwens. Dus als je geen spelletjes hebt, dan kan je ze ook via de tablet of computer laten spelen. Of je kiest een ander spel natuurlijk. Ben je nog op zoek? Vind hier leuke SmartGames voor kinderen.

Missie geslaagd! 

Zijn alle opdrachten gedaan? Welk team was het snelst? Iedereen krijgt een diploma! Je kan al eenvoudige Diploma’s maken op Diplomamaker maak het is natuurlijk erg leuk om er zelf eentje te maken. Of je mag mijn GRATIS PRINTABLE van een spionnendiploma ook gebruiken…

spionnendiploma

spionnenfeestje detectivefeestje - unicorns & fairytales

 

Nog wat knutselen?

Heb je een groep kinderen die op het detective feestje graag willen knutselen? Kan je ze misschien hun eigen ID-kaart laten maken, inclusief vingerafdruk. Je kan ook lekkere cupcakes maken met zwarte topping bijvoorbeeld. 

Gezellige film namiddag 

Sluit het spionnen feestje af met een filmnamiddag met hapjes en drankjes voor iedereen. Ideaal is de film GEHEIM AGENT ROEKELOOS. Die is echt heel grappig. Ik ben deze film gaan zien in de bioscoop met mijn 5-jarige zoon en wij lagen plat van het lachen. Nou ja, vooral ik. Ideaal dus voor iets oudere kinderen, maar ook jongere kinderen kunnen ervan genieten. 

 

 

Leuke deco & hapjes

 • gekleurde popcorn
 • zwarte en gele deco : bij Hieppp vind je leuks! 
 • Zorg ervoor dat je hapjestafel helemaal in thema is 

 • Maak een boevenachtergrond en trek leuke foto’s

 

Meer tips 

Pin it

Vind je deze ideetjes voor een detectivespel, spionnenfeestje of detectivefeestje wel leuk? Pin onderstaande afbeelding op pinterest.

spionnenfeestje detectivefeestje - unicorns & fairytales

 

WIN WIN WIN 

spionnenfeestje detectivefeestje - unicorns & fairytales

Wil jij alvast de film GEHEIM AGENT ROEKELOOS op DVD?  Dat kan! Zo kan je alvast een leuke filmnamiddag inplannen. Je kan meedoen door onderaan te vertellen waarom jij graag deze film zou winnen. Delen van dit artikel zou leuk zijn maar is niet noodzakelijk om te winnen. je kan ook deze activiteiten pinnen op Pinterest! 

 

De winnaar wordt getrokken op 1 mei 2020

 

XOXO Nathalie 

 

14 Comments

 • Reply
  AnnaB
  25 mei 2020 at 11:08

  Lijkt mij een erg leuke film om met de kinderen te kijken. Altijd fijn als een film ook leuk is voor de ouders anders is het een lange zit haha

 • Reply
  Marian B
  25 mei 2020 at 17:39

  Deze zou ik graag met mijn zoontje bekijken. Heerlijk voor op een luie zondagmiddag!

 • Reply
  Katrien
  25 mei 2020 at 17:55

  Wij zagen deze film een tijd geleden in de cinema. We hadden lage verwachtingen, dachten dat het wel een fijne namiddag voor de kinderen zou zijn, meer niet. Maar we waren verkeerd: dit is een leuke tekenfilm, vol humor die ook volwassenen kan doen schateren (deze volwassene toch alleszins). Ik zou graag die gezellige namiddag nog eens herhalen, in ons kot, met microgolfpopcorn erbij en zonder parkeerstress 🙂

 • Reply
  glenn herssens
  26 mei 2020 at 11:07

  Ons 4 jarig dochtertje heeft het wel voor de politie en stoute meneertjes ! 😀 Zou heel leuk zijn om een leuk familie tv momentje te creeren en daarna met boeien in de gang te moeten staan 😀

 • Reply
  Helena
  26 mei 2020 at 16:22

  Ik vind het gewoon zalig om thuis, samen met de kinderen, naar een animatiefilm te kijken, hun gezichtjes spreken boekdelen en het is schattig om te zien hoe ze met alle figuren meeleven. De grappige situaties die heel plezante reacties uitlokken, de spannende momenten waarvoor ze op het randje van de zetel gaan zitten en de tedere ogenblikken die hen zichtbaar ontroeren zijn puur genot voor mezelf en daarom zou ik heel graag de DVD Geheim Agent Roekeloos willen winnen.

 • Reply
  steve Adriaensen
  27 mei 2020 at 15:26

  wow !!! liked & shared voor deze leuke winactie waarmee ik graag mijn dochtertjes wil verrassen zodat we samen deze leuke film kunnen bekijken met hapje en drankje erbij 😉

 • Reply
  steph M
  27 mei 2020 at 15:36

  super (y) like & share om deze leuke film te bekijken met mijn kindjes want hier wordt graag én veel gelachen. mvg steph

 • Reply
  nan DD
  27 mei 2020 at 15:38

  top 🙂 met veel plezier kans gewaagd om deze leuke film samen met mijn kleindochters te bekijken wanneer ze op bezoek komen bij oma ….

 • Reply
  Greet De Smet
  27 mei 2020 at 23:00

  Samen met de kindjes genieten van een nieuwe animatiefilm en voor mezelf ook wel een beetje want Tom Holland en Will Smith, dat kan nooit kwaad 😀 Jammer genoeg in animatievorm voor één keer.

 • Reply
  Anneleen De Visscher
  29 mei 2020 at 15:35

  Lijkt me gewoon zooooo grappig!!!

 • Reply
  Nadine
  29 mei 2020 at 23:37

  Ik doe graag mee! De film lijkt me super leuk en een middagje gieren geblazen!!

 • Reply
  Gryson Wim
  30 mei 2020 at 18:39

  Dit is echt iets voor mijn kleindochtertje Fleur en haar mama en papa in hun “Bubbel”. Gezien we nog niet terug vrij mogen bewegen, zou dit een leuke activiteit zijn om de lange dagen te vullen.

 • Reply
  Oma Will
  30 mei 2020 at 23:57

  Wat een leuke film.
  Die zou ik graag bekijken, zodra ik met mijn kleinkinderen weer kijken kan.
  Graag doe ik mee. Ik volg bloglovin en waag een kansje.

 • Reply
  melissa
  3 juni 2020 at 09:09

  allereerst: wat een superleuk idee voor een feestje. meteen ideeën opgedaan want jarno zijn feestje moeten we nog inhalen. zijn feestje stond gepland in de eerste week van de lock down en ging dus last minute niet door. misschien pik ik je idee wel 😉 en dan komt de dvd helemaal van pas.

Leave a Reply