Unicorns & Fairytales
welke fopspeen kiezen - unicorns & fairytales
Baby musthaves My life zwangerschap zwangerschap-mama-opvoeding

Wist jij deze 10 belangrijke tips al voor het kiezen van de juiste fopspeen?

Ben jij zwanger of ouder met een baby? Dan vraag jij je waarschijnlijk wel eens af welke fopspeen je moet kiezen. Er zijn ook zoveel zaken waar je op kunt letten, zoveel verschillende merken, vormen, kleuren en motieven. Maar het belangrijkste is dat hij veilig en geschikt is voor jouw kindje. Ik heb hier 10 belangrijke tips, waarmee je rekening kunt houden bij het kiezen van de juiste tut of fopspeen, opgesomd en uitgelegd.

Waarom een fopspeen?

Welke fopspeen kiezen, waarom en hoe? Sommige baby’s weigeren resoluut en anderen vinden rust en troost met een tutje. Baby’s hebben de eerste vijf maanden een grote zuigbehoefte. Dit is een natuurlijk proces waarbij het zuigen de melkproductie bij de moeder op gang brengt. Een fopspeen vervult die zuigbehoefte. Een fopspeen is tandvriendelijker dan duimen, hygiënischer en zelfs veiliger. Je baby gaat rustiger slapen met een fopspeen. Én stoppen met een fopspeen is makkelijker dan stoppen met duimzuigen.

Welke fopspeen kiezen?

Er zijn, net zoals babyflessen, babykledij en babyspullen, honderden fopspenen beschikbaar, maar welke fopspeen kiezen we nu? Wel, je moet met een paar dingen rekening houden. Vooral met je kindje! Ik geef je graag 10 belangrijke tips waarmee je rekening kunt houden. Wist jij deze al?

welke fopspeen kiezen - unicorns & fairytales

1. Een vlindervormig schildje laat het neusje vrij.

Bij het kiezen van een comfortabele fopspeen, kies je bij voorkeur voor een vlindervormig schildje. Die laat de neus vrij, irriteert het neusje niet, waardoor de kindjes makkelijk kunnen ademen en geen last hebben van hun tut.

2. Check of het schildje gaatjes heeft

Bij een veilige fopspeen zal je gaatjes of openingen zien voor een optimale luchttoevoer. Ze dienen als ventilatiegaten en voorkomen dat je kindje zou stikken als het de volledige fopspeen in zijn mond stopt. Door de gaatjes komt de speen minder in aanraking met de huid. Dat voorkomt ook huidirritatie.

3. Groeien ze mee?

De Difrax fopspeen groeit mee met je baby: van pasgeboren tot 18 maanden en ouder. Er zijn vijf maten, die Difrax samen met tandartsen en logopedisten heeft ontwikkeld. Naarmate je baby groter wordt, groeit het schildje mee met het gezichtje van je baby. Ook wordt het zuiggedeelte steeds massiever, zodat het in verhouding blijft met de sterker wordende kaken van je kindje. Bijt je kindje de fopspeen kapot? Stap dan over opeen bijtring of bijtspeeltje.

4. Natural of Dental?

Wanneer kies je voor de Difrax Natural fopspeen? En wanneer juist voor de Difrax Dental fopspeen? Het verschil zit ‘m in de vormgeving van het zuiggedeelte van de speen. De Difrax Natural fopspeen heeft een tepelvorm. Deze speen is symmetrisch, wat je baby snel herkent en makkelijk(er) zal accepteren. De Dental fopspeen heeft een bol gedeelte dat tegen het gehemelte komt en een plat gedeelte dat tegen de tong drukt. Dit stimuleert de ontwikkeling van het gehemelte en de tong- en kaakspieren.

5. Glow in the dark

Er bestaan ook Glow in the dark fopspenen, zéér handig voor ’s nachts! De ring van het Glow in the dark fopspeentje absorbeert het licht en gloeit op in het donker. Deze is dus ‘s nachts makkelijk terug te vinden. Een baby die met een fopspeen slaapt, draait zich minder snel op de buik, waardoor de kans op wiegendood verkleind wordt.

6. Let op het materiaal

Om de juiste fopspeen te kiezen is het belangrijk om te kijken naar het materiaal. Het zuiggedeelte van de fopspeen van Difrax is van siliconen gemaakt. De productie van natuurrubber is chemisch belastend voor het milieu. Om deze reden kiest Difrax bewust voor de schonere variant: siliconen. Daarnaast zijn er nog andere voordelen van siliconen ten opzichte van rubber:

  • Siliconen is hygiënischer, door het gladde materiaal is het makkelijk schoon te maken.
  • Siliconen is geur- en smaakloos. Rubber smaakt en ruikt naar rubber, waardoor het minder op de moederborst lijkt. Hierdoor kan je kindje borstvoeding gaan weigeren.
  • Siliconen is allergie-vrij. Voor rubber is dit niet het geval, sommige kindje zijn allergisch voor rubber.
  • Siliconen is steviger, waardoor het meer druk kan uitoefenen op het gehemelte en de steeds sterker worden kaken van je kindje. Hierdoor scheurt het minder snel dan natuurrubber.
  • Siliconen is slijtvaster dan rubber. Siliconen kan goed tegen zonlicht, vocht, warmte en kou. Bij blootstelling aan hitte en uv-licht breekt natuurlijk rubber makkelijk af en kan het zachter worden, kleverig worden, uitdrogen, verkleuren en vervormen.

welke fopspeen kiezen - unicorns & fairytales

7. Duurzaamheid

Bij de keuze van materialen en grondstoffen, draait het bij Difrax om de veiligheid en hygiëne van ieder product. Ze kiezen alleen voor de beste materialen voor je kindje én voor het milieu. Voor de Anti-Colic S-fles hebben ze gekozen voor de duurzame materialen: polypropyleen, siliconen en borosilicaatglas. Voor de fopspenen gebruiken ze enkel polypropyleen en siliconen. De Difrax verpakkingen bevatten zo weinig mogelijk plastic. Het venster van de verpakkingen is precies groot genoeg om het product te kunnen bekijken. De hygiëne blijft gewaarborgd doordat het product niet aan te raken is.

Let verder op certificaten en lees goed wat het merk van de fopspeen doet qua duurzaamheid. Zo goed als al de producten van Difrax bijvoorbeeld, worden geproduceerd in fabrieken met een social compliance certificaat zoals amfori BSCI (Business Social Compliance Initiative). Daarmee stimuleren ze duurzame handel voor zowel werknemers als milieu. Ze monitoren, versterken, betrekken en ondersteunen hun fabrikanten. Op deze manier wordt de gehele keten steeds transparanter én duurzamer.

8. Hygiëne

Hygiëne is voor een baby van levensbelang. Het immuunsysteem van je baby werkt nog niet voor 100%, waardoor je baby kwetsbaarder is voor infecties dan jijzelf. Maak met water, een sopje en een schone doek schoon wat je kunt (van keukengerei tot kinderstoel). Ga daarna over tot steriliseren bij alle artikelen die je baby in z’n mondje stopt. Je kunt bijvoorbeeld alle fopspenen, babyflessen en flessenspenen steriliseren.

TIP: Vergeet niet de handjes van je baby regelmatig schoon te maken.

9. Tijdig vervangen

Een fopspeen vervang je best na zes weken. Ter controle: trek iedere dag dat je de speen geeft, eventjes hard aan het zuiggedeelte. Is het beschadigd? Vervang de speen dan direct! Kinderen die fopspenen kapot bijten, kunnen beter een bijtring gaan gebruiken en afleren om een fopspeen te gebruiken.

10. Let op de veiligheid

Sommige mensen maken de fopspeen met een koordje vast aan de kleding van hun baby. Zorg dan dat het koordje korter is dan 22 cm. Hang een fopspeen in ieder geval nooit aan een koord om de hals van je baby, hoe handig dat ook lijkt. Je baby kan in het koord verstrikt raken! En gebruik GEEN fopspeenkoordje in bed.

Over Difrax

Difrax is er al 50 jaar voor baby’s en hun ouders. De geschiedenis van Difrax begint in 1967, toen Dimphna en Frank van Eijkelenborg met hart en ziel een handelsonderneming in babyproducten startten. ‘Di’ van Difrax kwam van Dimphna, ‘Fra’ van Frank en de X stond voor de naam van de (toen natuurlijk nog onbekende) opvolger. Sinds 1999 staat dochter Vivienne aan het roer van Difrax. Zij heeft Difrax uitgebouwd tot een sterke brand en een belangrijke speler in de internationale markt van fopspenen, fopspeen accessoires, babyflessen, babyfles accessoires en andere babyproducten.

Difrax lanceert een nieuwe lijn fopspenen: de Pure Collection. Deze fopspenen hebben rustige natuurkleuren zoals ‘Brick’, ‘Clay’ en ‘Honey’, en sluiten daarmee helemaal aan bij de kleurtrends van vandaag. Natuurlijk zijn de fopspenen niet alleen eigentijds, maar ze zijn ook veilig, comfortabel en duurzaam, zoals we dat van Difrax gewoon zijn.

 

Welke fopspeen kiezen? Ben je er nu al een beetje wijzer op geworden? 

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply