Unicorns & Fairytales
water veiligheid tips - unicorns & fairytales
Gezondheid / Health moederschap My life Op stap TIPS om te reizen met kinderen Travel uitstappen uitstappen in openlucht

Water veiligheid tips die elke ouder zou moeten weten

De zomer is er weer en dat wil zeggen dat we massaal met zijn allen op vakantie gaan, gaan zwemmen en naar de zee of meren trekken. Toch ben ik altijd op mijn hoede. Zeker voor water. Zelf ben ik niet zo gek op water, ik ben als kind ooit eens onder een vlot terecht gekomen en dat was zo beangstigend dat ik een enorme schrik voor verdrinking heb opgelopen. Vince is ook erg voorzichtig maar Lex die gaat gewoon. In spanje kon ik hem amper bijhouden toen hij naar de glijbanen racete en gelukkig kon de redder hem nog tegenhouden of hij was alleen naar beneden gegaan. Toen ik op het internet een interessante post tegenkwam van een Amerikaanse moeder die verdrinkingen onderzoekt, zelf redder is en enkele water veiligheid tips postte, dacht ik dat het inderdaad wel eens handig kon zijn om hierover na te denken. Dus hier gaan we… ik heb haar tips gebruikt en mijn eigen tips. 

Water veiligheid tips

Waarom nu deze water veiligheid tips? Wel… ik denk dat we vaak niet stilstaan bij bepaalde belangrijke zaken. Water is echt wel gevaarlijk en je moet natuurlijk ook niet overdrijven maar je mag het ook niet zomaar weglachen. Ouders van verdronken kinderen zullen het beamen… Hoe hard dit ook klinkt… Het is soms bedrieglijk.

 

1. Let op je kinderen en wees niet afgeleid 

Ik zit veel op mijn telefoon maar als mijn kinderen in het water spelen en er is niemand anders bij om op te letten dan laat ik ze geen seconde uit het oog. Dan laat ik alles voor wat het is. Ik zie vaak mensen gewoon zonnen, lezen of op hun telefoon bezig. Ik doe dat liever niet als ze nog niet groot genoeg zijn en niet kunnen zwemmen.

2) Laat ze altijd toestemming vragen om in het water te gaan 

Vertel je kinderen dat ze altijd even iets komen zeggen wanneer ze in het water gaan. Zo weet je waar ze zijn en dat ze in het water gaan. Dan kan je ze beter in de gaten houden. Dat is één van de afspraken die je moet maken met je kinderen.

3) Hou een safety briefing voor ze in het water gaan, met regels

Maak afspraken en regels. Lees samen de veiligheidsvoorschriften aan het zwembad, de zee, het meer of waar je ook gaat zwemmen. Waar mogen ze zwemmen, tot waar kunnen ze gaan? Mogen ze erin springen of niet? Hoe mogen ze springen enz… Doe dit wanneer je ze insmeert met zonnecrème. Hanteer consequenties wanneer ze zich niet aan de regels houden. Dit is te belangrijk! De vrouw die verdrinkingen onderzoekt vertelt dat ouders vaak de fun niet willen bederven door regels op te leggen maar dat het toch grenzen creëert. Laat ze eventueel zelf ook meedenken. Wat lijkt gevaarlijk en waar moeten ze extra op letten? 

4) Diepte van het water tegenover zichzelf

Haar kinderen kunnen de hoogtes aflezen aan de zijkant van het zwembad en kunnen dat vergelijken met hun eigen lengte. Als ze weten tot waar water komt in verhouding tot hun lengte (ook wanneer water tot de mond, ogen en hoofd komen) dan kunnen ze inschatten of ze erin kunnen. Wanneer het water tot hun mond komt kunnen ze ook niet ademen. Hou daar dus zeker rekening mee!!! 

water veiligheid tips - unicorns & fairytales

5) Hoe kunnen ze wegkomen bij mensen die zich vastklampen

Soms kom je door anderen in de problemen. Ook daar kan je je kinderen op wijzen. Soms gaan mensen in nood zich aan iemand anders vastklampen. Je kan je kinderen leren om zich vrij te maken op deze manier: ‘suck, duck, tuck’ : zuig veel lucht, duik onder water (want daar wil de andere niet zijn) en sla met je armen en benen om weg te komen. Ga daarna meteen hulp roepen voor de andere persoon. Ook de kinderen zelf mogen geen andere mensen vastklampen want je weer nooit of het goede zwemmers zijn. 

6) Afgeleid? Laat ze jou even roepen!

Leer je kinderen om jullie altijd even te roepen als ze zien dat je afgeleid bent. Want dat gebeurt wel eens. Andere kinderen die even om eten komen of mensen die iets komen vragen kunnen de afleiders zijn.

7) Verplichte pauzes

Neem af en toe pauze. Om de 30 minuten kan je even een pauze inlassen en je kinderen bij jou roepen. Of samen stoppen. Je moet wel eens naar de wc, drinken enz… Ook om fris toe te kijken. Moet je toch even dringend iets gaan doen dan kan je maar beter je kinderen uit het water halen. Denk nooit dat het wel even kan en dat het oké is. Een ongeluk is héél snel gebeurt. 

8) Vertrouw niet iedereen

Vertrouw alleen jezelf of je partner als het gaat om de eerste verantwoordelijkheid. Wanneer ze met iemand anders gaan zwemmen zijn ze absoluut verplicht om een zwemvest aan te doen. Ook redders zijn enkel een back up en voor noodgevallen. Jij bent de beste en eerste supervisor als het om je eigen kinderen gaat. 

9) Reddingsvesten

Zwemvesten zouden cool moeten zijn. Iedereen zou er moeten dragen en je kan er eindeloos veel spelletjes mee doen. Kijk wel in het reddingsvest of het de juiste is. Pool noodles en zwembandjes zijn eigenlijk geen levensreddende middelen. Maar dan nog moet je altijd goed uitkijken, zeker bij kleine kinderen, dat ze niet in een positie geraken waar ze niet uit kunnen. Ook aan zee moet je erg oppassen met opblaasbare bandjes. Beter niet aandoen als de wind richting zee staat. Ze zouden meegeblazen kunnen worden!!!! 

water veiligheid tips - unicorns & fairytales

10) Leer kinderen over water veiligheid

Wanneer je kinderen oud genoeg zijn kan je ze vertellen over verdrinking. Maak ze duidelijk dan je ook kan verdrinken als je een goede zwemmer bent. Het gebeurt vaak heel snel. Vertel ze waarom het belangrijk is dat je even pauze neemt, vertel waarom ze een reddingsvest moeten aandoen en waarom ze beter geen spelletjes spelen zoals om ter langste je adem onder water inhouden. Maak ze duidelijk dat ze goede beslissingen dienen te maken rond en in water en dat het niet de moment is om gevaarlijke dingen uit te proberen. Ook dat ze anderen even vragen of het goed gaat als ze zien dat iemand raar doet in het water.

11) Buddy watch 

Wanneer kinderen in groep gaan zwemmen of met broer of zus, vertel ze dan om elkaar in de gaten te houden. Leer ze hoe te reageren wanneer er iets gebeurt. Waneer ze iemand onder water zien kunnen ze best beginnen tellen vanaf 5. Zijn ze na 5 tellen niet terug uit het water moeten ze iemand roepen. Vaak hebben anderen het niet door wanneer iemand onder water is en gaan ze er vanuit dat ze aan het spelen zijn. Niets is minder waar…. 

12) zwemlessen 

Laat je kinderen vroeg op zwemles gaan. Wie kan zwemmen kan zich in het water veiliger voortbewegen. Wij gaan hopelijk in september eens starten met zwemlessen. Althans, dat zou ik heel graag willen!!!

water veiligheid tips - unicorns & fairytales

13) CPR  

Eerst lucht geven… zeker bij verdrinking. Het is toch aan te raden om af en toe eens een scholing te doen. Ook voor de veiligheid thuis. Je kan ook EHBO bij jou thuis laten doorgaan.

14) Heel belangrijke tips…

  • zwemlessen redden levens
  • leer CPR 
  • enkel goedgekeurde reddingsvesten 
  • stel een ‘water wachter’ in die toezicht houdt 
  • altijd eerst met de voeten in het water gaan 
  • eerst afkoelen voor je in het water gaat
  • bibberende kinderen meteen uit het water halen
  • verdrinking gebeurt snel
  • even vragen of iemand oké is als je iets raars ziet
  • niet lopen 
  • voldoende drinken 
  • voldoende smeren 
  • UV bestendige kledij dragen is ook altijd een tip 
  • geen drugs / alcohol 
  • alle water is gevaarlijk, ook enkele cm’s 
  • altijd met iemand samen gaan zwemmen, nooit alleen 
  • bij vermiste kinderen altijd eerst het water checken 
  • kleed je kinderen opvallend aan 
  • doe ze watersokjes aan tegen uitglijden

15) Zo ziet verdrinking er écht uit

Veel mensen denken dat verdrinking eruit ziet zoals in de films, met veel gezwaai en geroep. Maar dat is helemaal niet waar. Het gebeurt stil en de persoon die aan het verdrinken is heeft meestal zelfs geen tijd om hulp te roepen. Kijk dus altijd goed rond je.

 

16) Interessante websites

Veiligheid aan zee

Ga ook eens kijken naar deze Facebook pagina: AQUATIC SAFETY CONNECTION

Algemene regels voor zwemmen en brevetten kan je hier downloaden.

Water veiligheid tip van Kind & Gezin

 

17) Delen maar!

Water veiligheid tips zijn voor iedereen belangrijk. Deel ze dus. Deel deze post op je eigen sociale media en Pin de onderstaande afbeelding op Pinterest.

water veiligheid tips - unicorns & fairytales

 

En jij? Wat vind jij van deze water veiligheid tips? 

XOXO

Nathalie

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply