Unicorns & Fairytales
speurtocht thuis - unicorns & fairytales
Digitaal Educatief educatieve activiteiten My life Onderwijs Spelen

Kerstvakantie activiteiten voor echte speurneuzen!

Zoek je nog een leuke activiteit in de kerstvakantie? Dan kan je misschien een Kerst speurtocht in huis doen. Je past opdrachten aan naargelang de leeftijd van de kinderen. Een speurtocht kan je op verschillende manieren organiseren. je kan daarvoor ook een bestaand spel gebruiken van 999 games, Spoorzoeken. Kijk je even mee? 

Kerstvakantie activiteiten voor speurneuzen

Deze vakantie zal er iets anders uit zien dan anders dus zoeken we zaken die we ook thuis kunnen doen, zoals een kerst speurtocht thuis of buitenshuis. Er zijn tal van mogelijkheden om zo’n zoektocht of opdrachtentocht te doen natuurlijk.  De hoeveelheid tijd dat je er wil insteken is helemaal jouw keuze. Maar ik geef je graag wel wat ideetjes mee. 

1. Spoorzoeken: een bestaand spel

speurtocht thuis - unicorns & fairytales

Het spel spoorzoeken is ideaal als je een speurtocht in huis of buiten wil doen. Het spel heeft tal van mogelijkheden en je kan het aankleden hoe jij wil. Het bestaat uit kaarten die tweezijdig zijn. De ene kant heeft opdrachten en de andere kant heeft richtingaanwijzers. Zo kan je de opdrachten selecteren. Ook fijn voor een verjaardagsfeest of om bijvoorbeeld in school te doen. 

De spelleider zet een parcours uit met de gekozen kaarten en kan daarbij ook een verhaal verzinnen. Voor een korte speurtocht thuis, kan je best 15 kaarten gebruiken, voor een lange zoektocht zou je er meer kunnen gebruiken. Of allemaal natuurlijk. Wat jij wil. Het getal bij de verschillende leeftijden laat zien hoeveel keer het kind de opdrachten moet doen. Een vraagteken op de kaart wil zeggen dat de spelleider zelf het materiaal mag kiezen waarmee de opdracht moet worden uitgevoerd. In het doosje Spoorzoeken vind je ook enkele voorbeeldverhalen die je zou kunnen voorlezen. 

Ideaal spel om in huis te hebben of zelfs in de klas! Je kan ook je eigen opdrachten toevoegen en alleen de pijlen gebruiken op de kaarten. 

 

2. Een speurtocht thuis

Je kan ook een speurtocht thuis doen met zelfverzonnen opdrachten. Ofwel kies je ervoor om het spel te gebruiken, maar je kan natuurlijk ook zelf pijlen maken. Kies naargelang de leeftijd opdrachten. Het kunnen fysieke en korte opdrachten zijn, zoals diegenen die ik in de QR Spiekpietjestocht stak, educatieve opdrachten of lange opdrachten. 

Na elk goed gemaakte opdracht krijgen ze een letter. Met al de letters van de gemaakte opdrachten vormen ze een woord. Dat kan bijvoorbeeld zijn: KERSTFILM (je kan dan als beloning een filmavondje plannen) 

Enkele voorbeelden: 

  • korte sportopdrachten : pompen, sit-ups, door de benen gaan…
  • een kaartenhuisje bouwen binnen X aantal minuten 
  • zoveel mogelijk woorden verzinnen met een beginletter binnen een bepaalde tijd
  • Met klei iets maken (laat ze een opdracht trekken) 
  • Een IGLO bouwen met materiaal 
  • kleuren sorteren 
  • Letters herkennen 
  • een rebus oplossen 
  • woordzoeker maken
  • met takken een woord leggen (als je buiten bent)
  • blaadjes sorteren van klein naar groot 
  • een natuurmandala maken
  • geheimschrift ontcijferen
  • …. 

3. Hoe geef je de opdrachten? Enkele ideetjes…

  • ze kunnen in huis hangen, uitgetypt, uitgeschreven en afgedrukt 
  • opdrachten die in een doosje steken die de kinderen moeten opendoen (ze krijgen steeds een sleutel bij het juist afronden van de vorige opdrachten 
  • met een QR code (je kan er zelf makkelijk maken, zie de spiekpietjestocht met link hierboven)
  • een filmpje dat jij inspreekt (voor kindjes die nog niet kunnen lezen) 

4. Tips bij een speurtocht thuis

  • Als je een speurtocht thuis wil doen, dan is het de bedoeling dat de kinderen de opdrachten makkelijk kunnen afronden. Dat de opdrachten op zich niet te lang duren, anders gaan ze na een tijdje afhaken en je wil ze natuurlijk de zoektocht thuis laten afwerken. 
  • leg alles op voorhand goed klaar en probeer zelf eerst de route te lopen 
  • moedig je kinderen positief aan 
  • zijn ze het beu, dan is dat ook zo. Je kan dan een pauze nemen of het spel afronden
  • kijk naargelang de leeftijd van de kinderen. Kleine kinderen zijn het na enkele spelletjes al beu, terwijl grotere kinderen uitgedaagd kunnen worden voor meer! 

lees ook: Zelf een leuke zoekplaat maken met een kartonnen zaklamp!

speurtocht thuis - unicorns & fairytales

5. QR opdrachten 

Wat je ook kan doen zijn mijn QR winteropdrachten opdrachten gebruiken in huis. Je kan er enkele uitkiezen die je dan bij de speurtocht kan steken. Het zijn langere opdrachten, die ze niet op 1, 2, 3 kunnen afronden, dus je kan deze QR codes gebruiken in de vakantie en ophangen als ‘mogelijke activiteit van de dag’.  

6. Maak zelf een escape room 

speurtocht thuis - unicorns & fairytales

Met enkele attributen, veel opzoekwerk en Pinterest gescroll, kan jij ook makkelijk zelf een soort escape room maken. Ik heb in een vorig artikel al heel wat tips geschreven:  Escape room voor kinderen zelf maken : enkel tips en ideetjes. Heel leuk zijn dingen verstoppen en met hangslotjes vastmaken. 

 

7. Online escape room

online escape rooms kinderen - unicorns & fairytales

Ben je niet zo heel creatief? Geen probleem, je vind op KRAAK’M ook educatieve online Escape rooms. Zelf heb ik een leerkrachten account waarmee ik ze allemaal kan zien, maar je kan enkele gratis versies proberen. Het is echt een aanrader en de kinderen van mijn klas zijn er dol op! 

8. Kerst Escape room 

Myriam van Dingenen, een leerkracht in Averbode, deelde in een onderwijsgroepje een leuke KERST ESCAPE ROOM. Hij is superleuk gemaakt en ideaal om ook thuis te doen.  Je kan alles afprinten en klaarmaken. Dit is geschikt voor kinderen vanaf 10 jaar ongeveer. Wanneer je de opdrachten zelf even leest en maakt, dan kan jij inschatten of het voor je kind geschikt is. 

Download de KERST ESCAPE ROOM

9. B-bot 

Ken je B-bot al? Met dat beestje kan je programmeren en coderen. Door hem in te stellen en de stapjes op voorhand in te voegen, kan je hem een weg laten afleggen. Dat zijn de eerste stappen naar het leren programmeren. Ze hebben leuke matten die je kunt gebruiken bij het ‘spel’. Er is ook een soort ganzenbord, een mat met rekensommen, een transparante mat enzovoort. Je kan er leuke spellen mee verzinnen.

Suggestie: Maak voor de mat met transparante pockets verschillende kaarten met raadsels en op de voorkant bepaalde symbolen. Maak ze in tweevoud. Wanneer de kinderen bijvoorbeeld een kaartje trekken met een symbool, moeten ze naar dat symbool geraken. Zijn ze er geraakt? Dan mogen ze de kaart ruit nemen en op de achterkant staat een raadsel…. Verzin zelf maar verder wat er dan gebeurt 😉 

Heb je geen échte B-bot, dan kan je op de website van B-bot ook een online simulator doen. Zo kan je de kneepjes van het programmeren alvast oefenen. 

10. Osmo coding 

Wij hebben ook een OSMO. Wat geweldig is dat ding! Alles begint wel met een iPad (sorry, enkel apple tablets…) en een “OSMO BASE”. Je kan verschillende startpakketten kopen van OSMO, waar zo’n basis inzit en je vindt ook uitbreidingspakketten met enkel de spellen en geen basis. Met de OSMO PLAY CODING AWBIE, moeten de kinderen zelf een code leggen zodat hun mannetje de juiste richting uitgaat. Ze moeten speuren naar andere dieren. Heel leuk en al geschikt voor kinderen vanaf 5 jaar!!!

OSMO PLAY spellen en uitbreidingen vind je hier

cadeautips voor kinderen van 4 jaar - unicorns & fairytales

 

Wil jij ook eens een speurtocht thuis organiseren? 

XOXO Nathalie 

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply