Unicorns & Fairytales
moederschap

Rust en Regelmaat bij baby’s

De eerste weken met Vince waren moeilijk… Je bent net ouder geworden (eigenlijk een nieuwe job waarvoor je niet opgeleid bent), je slaapt niet veel en de onzekerheid speelt parten. Na een hele tijd vonden we de hulp bij rust en regelmaat.

Rust en regelmaat bij baby’s

Ik had er hier al eens een blog over geschreven. Hij had last van krampen en huilde veel. Hij overstrekte zich en kon precies enkel in slaap vallen op onze arm.  Hij maaide voortdurend met de armpjes en maakte rare geluidjes. Zijn buikje was opgezwollen en zijn lijfje was gespannen. We zijn zelfs naar het ziekenhuis gegaan omdat hij zo erg huilde. 3 weken lang heb ik een koemelkeiwitdieet gedaan en we zijn enkele keren naar de osteopaat gegaan.

Op aanraden van mijn schoonbroer en schoonzus hebben we Vince ingebakerd. Alleen ‘s nachts. Blijkbaar had dit zijn nut wel want hij sliep echt wel goed ‘s nachts. Het lijkt wel zielig, zo in een dwangbuisje, maar dat is het absoluut niet. Zijn buikje was op de duur minder gespannen (we dachten wel dat het de combinatie van alles was) en hij maakte ‘s nachts die vreselijke rare geluiden niet meer én het belangrijkste: hij maaide zichzelf niet meer wakker!

Het huilen bleef echter wel. Overdag sliep hij weinig. Gelukkig ‘s nachts heel goed. Op tijd hebben we ingezien (door tips van ervaren ouders en een boek) dat regelmaat en rust écht wel een verschil maken bij de meeste baby’s. Bij onze Vince zeker wel. Hij is snel overprikkeld en nu kunnen we duidelijk zijn signalen interpreteren.

Regelmaat

Sinds enkele dagen doen we steeds het volgende:  wakker worden – verschonen en tegelijk praten, lachen en knuffelen – voeden – samen spelen en even in het wipje – alleen spelen in de box of op de mat -muziekje en slapen. In het begin vat je de signalen soms verkeerd op:

  • Hij schopt met de beentjes in het wipje en je denkt: oh wat leuk, hij wil mee wippen! Steeds harder en harder met de beentjes en plots begint ie te huilen. Dan ben je eigenlijk al te laat. Hij werd moe en overprikkeld.
  • Na een half uurtje geeuwt hij en wrijft hij in de oogjes. Je denkt: hij is net wakker, hij kan nog niet moe zijn dus ik hou hem wakker. Zo raakt hij weer overprikkeld en vermoeid.
  • Hij zeurt en begint te huilen. Je denkt: ik doe wat onnozel en leidt hem af. Hij begint te lachen of nog harder te huilen maar je bent hem aan het overprikkelen.
  • In de box zet je steeds de mobiel op want hij kijkt er naar. Tuurlijk dat hij kijkt, die mobiel heeft een aanzuigkracht maar eigenlijk kan hij nergens anders kijken als hij boven zijn hoofd hangt.
  • Iedereen neemt je baby op want hij mag zich niet vervelen. Let op voor teveel prikkels!

Rust

Zo zijn er nog een heleboel dingen die je zelf moet ontdekken aan je kind. Vandaag was er ook complete rust thuis. Manlief was gaan werken en ik was alleen thuis met Vince. Volgens zijn bekende vaste rituelen zijn we de dag doorgekomen. Vince heeft vandaag geen enkele keer gehuild. Enkel gelachen , gepraat, gespeeld en geslapen. Soms dacht ik dat ik geen baby meer had maar als hij niet moe zou zijn , zou hij niet slapen. Heerlijk geslapen heeft ie!

Het boek: regelmaat en inbakeren van Ria Blom

rust en regelmaat - unicorns & fairytales

Toen ik dit boek uitgelezen had vielen alle puzzelstukjes in elkaar. Gelukkig zijn we overgestapt op het consequent handelen want anders hadden we binnenkort een kind dat overdag én ‘s nachts wakker was en huilde. Wat ik zeker meeneem uit dit boek (buiten al de handige tips) is het volgende: je mag niet denken dat een baby hetzelfde voelt en denkt als jij. Als jij denkt dat hij zich verveelt wild at niet zeggen dat dit zo is. Baby’s denken niet zoals volwassenen. Kijk naar je baby en leer zijn signalen kennen. 

inbakeren.nl

Op deze website vind je veel informatie over dit onderwerp.  Enkele zaken die ik belangrijk vind (en zelf ervaren heb) typ ik hieronder even neer. Je kan natuurlijk ook alles vinden op de website.

Lichaamstaal bij baby’s

slaap -en hongersignalen

Het ene moment is je baby nog wakker en alert, het volgende moment is hij moe en nog een fractie later al weer té moe om nog ontspannen in slaap te kunnen vallen. Bij een baby gaat dit heel snel. Een baby is ook gemakkelijk over zijn moeheid heen te helpen door iets met hem te gaan doen.
Maar moe blijft hij en in werkelijkheid wordt hij steeds vermoeider. Een vicieuze cirkel ligt op de loer.

Leer vermoeidheid herkennen om oververmoeidheid te voorkomen

Als je de vermoeidheidssignalen van je baby leert herkennen, ben je al halverwege goed op weg! Als je vervolgens handelt naar wat je gezien hebt en je baby te slapen legt, heb je aan de belangrijkste voorwaarden voor een goede slaap voldaan.

Goede timing is essentieel. Als je baby over zijn slaap heen gaat, heeft hij steeds meer moeite met slapen en op den duur raakt hij overstuur van vermoeidheid. Als je timing goed is, zal je baby niet alleen makkelijker in slaap vallen, ook de kwaliteit van de slaap zal verbeteren (dieper en langer). Timing is dus dé sleutel voor je baby om ontspannen in slaap te kunnen vallen. Een inbakerdoek is daarbij een hulpmiddel, net als een fopspeentje.

Slaap -en hongersignalen kunnen op elkaar lijken

Jonge baby’s hebben nog geen controle over hun lijfje. Hun bewegingen worden gedreven door automatische reflexen. Daarom kan het moeilijk zijn om te zien wanneer je baby nu precies moe is. Het duurt even voordat je de signalen herkent en ze niet meer verwart met krampjes of hongersignalen.

  • Een baby die goed gedronken heeft, kan van vermoeidheid toch hongersignalen laten zien zoals ‘zoeken’ of sabbelen op zijn handjes. Twijfel niet en leg je baby gerust te slapen.
  • Een baby kan van moeheid gaan schoppen met zijn beentjes. Omdat dit ongeveer een half uur na de voeding is, zou je ook kunnen denken aan krampjes.
  • Een baby die net wakker wordt en trappelt met zijn beentjes, heeft geen krampjes, maar honger.
  • Een baby die net wakker wordt en gaapt, is uitgerust en hongerig.

Luisteren , kijken en tijdstip vertellen wat je baby nodig heeft

Door goed te kijken naar je baby – wat doet hij en wanneer – kun je leren op tijd in te spelen op zijn behoefte aan slaap. Een uitgeruste baby drinkt immers ook weer beter en zit beter in zijn vel.

Als je baby moe wordt, gaat hij niet van het één op andere moment huilen. Meestal gaat het zo: gapen, wegkijken of ‘drukke’ ongecontroleerde bewegingen, jengelen en daarna huilen. Daarom wordt huilen ook wel een laat signaal genoemd. Huilen is zeker niet het enige communicatiemiddel zoals soms wordt gezegd.

Vermoeidheidssignalen van baby’s tot 3 maanden

  • staren (‘glazige’ blik)
  • grimas op zijn gezicht
  • maakt geluidjes als een krakende deur
  • ‘begraaft’ zijn gezicht in je borst
  • overstrekken
  • gebalde vuistjes

oververmoeidheid

Is je baby al lange tijd achter elkaar wakker, heeft hij zijn oogjes wijd open? Grote kans dat hij niet alert, maar juist oververmoeid is.

Een oververmoeide baby wordt meestal na korte tijd weer wakker. Het klinkt onwaarschijnlijk, maar in de praktijk zie je vaak dat een uitgeruste baby veel beter slaapt dan een uitgeputte baby. ‘Rekken’ werkt meestal averechts.

Als je baby meer controle krijgt over zijn lijfje, dan zul je vermoeidheidssignalen steeds beter leren herkennen: in de ogen wrijven, friemelen aan de oren, rode wangen of oren of juist bleek zien.

Als je daar alert op blijft en je een dagstructuur hanteert die voorspelbaar en voor je baby herkenbaar is, kun je voorkomen dat hij oververmoeid raakt. Als je je baby gevoed, verschoond en geknuffeld hebt, leg hem dan binnen de wakkere tijd in de box en kijk van een afstandje wat hij laat zien, echt leuk om te ontdekken!

Leg je jonge baby nog niet onder een baby-gym. Dit houdt hem te lang wakker en bovendien heeft hij dan geen gelegenheid om zelf de rust op te zoeken. Leg bijvoorbeeld in de box aan één kant een paar speeltjes en laat de andere kant leeg. Zodra je baby zijn hoofdje naar de saaie kant draait, zou hij wel eens moe kunnen zijn.

Een baby die in de wakkere tijd teveel indrukken (prikkels) heeft opgedaan, heeft in de regel ook moeite om in slaap te vallen.

Een overprikkelde baby wordt al huilend steeds drukker in zijn bewegingen en draait zijn hoofdje weg van licht, speelgoed en mensen. Hoe vermoeider je baby raakt, hoe lastiger het wordt om de verschillende signalen van elkaar te onderscheiden.

Van alle signalen is huilen de meest duidelijke en meest indringende mogelijkheid die een baby heeft om te communiceren. Als je goed kijkt naar je baby, zul je merken dat er vaak andere (soorten) signalen aan het huilen vooraf gaan. Over het algemeen kun je dus zeggen dat huilen in de meeste gevallen een laat signaal is.

Hongersignalen

  • zuigbewegingen
  • tong uitsteken
  • met tong over zijn lipjes likken
  • lipjes tuiten/plooien
  • draaien met zijn hoofdje (zoeken)
  • sabbelen op zijn handjes of vingers

Vroege hongersignalen zijn bij een uitgeruste baby te zien, bij een (over)vermoeide baby niet.

Een oververmoeide of overprikkelde baby kan op een gegeven moment alleen nog maar huilen. Dan is het moeilijk om te in te schatten wanneer je baby honger heeft, daarom is het voorkómen van oververmoeidheid zo belangrijk.

Slaappatroon van baby’s

Eén slaapcyclus (van diepe en lichte slaap) duurt bij een volwassene totaal ongeveer 90 minuten. Bij een pasgeborene ongeveer 47 minuten en bij baby’s van 3-8 maanden ongeveer 50 minuten. Met andere woorden: baby’s slapen meestal 45-50 minuten of een veelvoud daarvan; ze slapen dus gedurende 100, 150 of 200 minuten voor ze weer wakker worden.

Hoeveel slaap heeft een baby nodig?

Op de vraag hoeveel slaap een baby nodig heeft,is geen zinnig antwoord te geven.

In de literatuur varieert het antwoord zelfs van 10-23 uur!

Hoe lang een baby wákker kan zijn is wel redelijk te voorspellen:

Leeftijd: Wakkere tijd per keer:
0-2 weken 30-45 minuten
2-6 weken 45-60 minuten
7-12 weken 60-75 minuten
3-5 maanden 1,5 uur

Deze wakkere tijd is inclusief voeding.

* Uit: Regelmaat en inbakeren – geschreven door Ria Blom.

Een baby van 4 weken oud is bínnen een uur na het wakker worden ècht al weer moe. Een klein uur om te voeden, te verschonen en even te knuffelen. Deze tijd is zo om. Als je moeite hebt om de slaapsignalen van je baby te ontdekken, weet je niet wanneer hij huilt van moeheid. Als je je huilende baby oppakt, sust, draagt, zal het voor even werken, hij blijft natuurlijk moe. Baby’s kunnen al jong overactief gedrag aanleren. Vaak zijn ze heel wakker, pienter en alert: steeds bezig nieuwe prikkels te verwerken. Tijdens een voeding vallen ze in (een lichte) slaap. Zo ontstaat een vicieuze cirkel. Je baby is namelijk te moe om te drinken, wordt snel weer wakker van de honger, is na zo’n hazenslaapje ook weer te moe om een volledige (borst)voeding tot zich te nemen.

Korte slaapjes

Waarom hebben sommige baby’s na de eerste cyclus van 45-50 minuten moeite om weer ‘weg te zakken’ en verder te slapen?

Mogelijke oorzaken: Oplossing:
1. Je baby is aan het ‘regelen’ -> Ga na of je baby meer voeding nodig heeft.
2. Je baby gaat té moe naar bed -> Leg je baby in bed bij zijn éérste slaapsignalen.
3. Je baby weet niet waar hij aan toe is -> Vaste volgorde van gebeurtenissen (regelmaat)

Voor meer informatie over regelmaat , voedingen, inbakeren : bezoek de website

XOXO Nathalie

You Might Also Like...

9 Comments

  • Reply
    mamadammeke
    15 juli 2014 at 14:17

    Zonder een oordeel te willen vellen zou ik je met aandrang willen aanraden deze blog http://borstvoedingscentrumpantarhei.blogspot.be/2014_01_01_archive.html eens te gaan lezen… Met name te bevindingen over dit doodenge mens en haar boeken…
    Jij hebt er gelukkig wel de betere dingen uitgehaald merk ik! Daar ben ik blij om 🙂

  • Reply
    mamadammeke
    15 juli 2014 at 19:16

    Grrr, weer verkeerd. Minuut, ga het nog eens proberen!

    • Reply
      mamadammeke
      15 juli 2014 at 19:18

      Zo, nu zijn we er!
      http://borstvoedingscentrumpantarhei.blogspot.be/search/label/Ria%20Blom
      Hier alle stukjes over Ria Blom verzameld.
      Als je ze gelezen hebt, dan heb je meteen men vraag beantwoord waarom het een eng mens is met enge adviezen ;).

      • Reply
        Nathalie
        15 juli 2014 at 19:45

        Ja als je het enkel zo leest kan ik wel begrijpen dat men dat zo opvat maar moet zeggen dat ik na het lezen van het boek niet het idee had dat ze bedoelde om je baby weg te leggen, laten krijsen en zichzelf maar moest redden. Ik ben van mening dat een gezonde mix goed is. Samen spelen – alleen spelen – zelf in slaap kunnen komen is volgens mij ook wel belangrijk. Zo heb ik mijn zoontje soms avonden lang in mijn armen moeten wiegen en als hij de matras nog maar raakte dan begon hij overdreven te krijsen. Door rituelen en regelmaat beschreven in dat boek duurt het nog geen 10 min en hij valt in slaap. Uiteraard leg ik hem niet weg en stap zo vlug mogelijk weg… Als ik merk dat hij echt huilt sus ik en stap steeds verder weg tot ik buiten de kamer sta. Werkt perfect en hij slaapt lekker lang en wordt lachend wakker. Ik ben zoals met alle opvoedingsboeken niet met alles eens maar dat hoeft ook niet 🙂 🙂

    • Reply
      Nathalie
      15 juli 2014 at 19:19

      Haha dacht het al 😉

  • Reply
    Linda
    16 juli 2014 at 00:04

    Wow, mooi stuk. Je hebt er echt werk van gemaakt. Heb laatst ook een stukje geschreven over slapen en laten huilen.

    • Reply
      Nathalie
      16 juli 2014 at 13:48

      Ik zal eens een kijkje komen nemen bij jouw stukje 😉

Leave a Reply