Unicorns & Fairytales
rust bieden aan kinderen - unicorns & fairytales
Hoogsensitiviteit moederschap Ontwikkeling

Rust bieden aan kinderen in drukke tijden & hun hoofd leegmaken:enkele tips

Helaas evolueert onze maatschappij naar een samenleving waarin we steeds minder gebruikmaken van rustmomenten. Alles moet sneller en als we dan toch eens moeten wachten, vullen we die tijd op door op onze smartphone met anderen in contact te komen. Heel belangrijk is rust bieden aan kinderen. Het is zeker niet zo dat alle kinderen behoefte hebben aan lange pauzes om tot rust te komen, maar toch is het belangrijk om na te gaan of je kind wel voldoende kan herstellen van alle prikkels die het in de loop van de dag heeft opgedaan. 

Kinderen hebben ruimte nodig

Rust bieden aan kinderen is erg belangrijk. Kinderen zijn in de eerste plaats kinderen en willen vooral genoeg tijd en ruimte om zich te ontspannen. ‘Ruimte’ hoef je in deze zin niet letterlijk op te vatten (al hebben kinderen ook daar natuurlijk behoefte aan). Het gaat erom dat je ruimte geeft om je kind tot rust te laten komen, zodat het de volgende dag weer klaar is om nieuwe uitdagingen aan te gaan. Ook kleine periodes van unieke aandacht voor zichzelf kunnen de batterijen van je kind weer helemaal opladen. 

rust bieden aan kinderen - unicorns & fairytales

De spannende gevoelens voor de feestdagen

Je mag niet onderschatten wat feestdagen met kinderen doen. De spanning die zich opbouwt en het aftellen naar de leuke momenten. Hier thuis merken we dat héél erg op. Het slaappatroon van onze kinderen zijn helemaal verstoord. Ze worden midden in de nacht wakker, staan vroeger op, zijn heviger. Op school, de radio, de televisie en thuis wordt er gesproken over de Sint, cadeautjes enzovoort. Pas op, dat wil niet zeggen dat ze het niet leuk vinden hé… Het mag echter niet onderschat worden wat dit met sommige kinderen doet. Breng dus voldoende rust in huis.

Rust bieden aan kinderen: tips

# Vraag wat je kind nodig heeft of leuk zou vinden om meer rust te ervaren, om tijd voor zichzelf te hebben. Het kan ook helpen om te vragen wat je kind echt niet leuk vindt. Ontdek samen welke zaken je kind helpen om rustiger te worden.

# Laat je kinderen, vlak voordat ze gaan slapen, liever geen tablet of tv kijken. Onderzoek heeft namelijk aangetoond dat mensen dan moeilijk tot rust kunnen komen in hun hoofd en dat de blootstelling aan het licht van deze toestellen de hersenen tegenhoudt om het slaaphormoon melatonine aan te maken. De Finse onderzoekers raden daarom aan om anderhalf uur voor het slapengaan geen smartphone, tablet of tv te gebruiken. Vind je anderhalf uur te veel, dan kan een uur of een halfuur al verschil maken.

lees ook: Mijn kind heeft soms nachtangsten

# Rust bieden aan kinderen kan ook door muziek te gebruiken. Muziek is een wondermiddel om te ontprikkelen. Je kunt wat rustgevende muziek op een mp3-speler zetten en je kind ernaar laten luisteren als het in bed ligt. Dit is voor veel kinderen een heerlijke manier om tot rust te komen. Je vindt heel wat meditatie- en ontspanningsmuziek via muziek- streamingdiensten en op internet. 

 

Mama Greet ‘Vorig jaar kochten we in de Efteling een cd met allemaal rustige liedjes. We zetten hem soms op voor onze kinderen gaan slapen. Dan kunnen ze tot rust komen, zeker wanneer het een drukke dag was. Elise, onze oudste, vraagt er soms zelf naar: “Mama, wil je alsjeblieft nog eens die droommuziek opzetten?”

 

# Vlak voor het slapengaan of ’s nachts wanneer kinderen wakker worden, kan het zijn dat het denken de overhand krijgt. Vooral heel kleine kinderen kunnen dit moeilijk stoppen. Alle manieren om de aandacht te verleggen van hoofd naar lichaam, naar het voelen, kan dan helpen: massage, body-scan, mindfulness, ademhalingsoefeningen enzovoort.

 

Papa Gert ‘Ik gebruik veel gratis filmpjes van YouTube met meditatie voor kinderen. Ik probeer wat af te wisselen, dat vindt Klaar (9) fijn.’ 

 

# Om het piekeren te laten stoppen, kun je ook met je kind de gedachten op een papiertje schrijven en dit in een doosje of in een poppetje stoppen. Zo zijn de gedachten ‘uit hun hoofd’. Dat kan rust bieden aan kinderen.

# Wanneer je zegt dat kinderen ‘moeten slapen’, is de kans groot dat ze zo hard hun best gaan doen dat het helemaal niet meer lukt om te slapen. Zeg daarom ‘rust maar lekker’. Het is belangrijker dat ze eerst rust vinden om vervolgens gemakkelijker in slaap te kunnen vallen en de druk valt weg.

lees ook: Wanneer je kind psychosomatische klachten heeft…

# Het is belangrijk dat kinderen en tieners ook buiten komen. Moedig je kind aan om buiten te spelen, trek er samen op uit naar het park of de speeltuin, en zorg ervoor dat ze ook op latere leeftijd buitenactiviteiten doen. Het is wetenschappelijk bewezen dat tijd in de natuur erg positieve effecten heeft, zowel voor kinderen als voor volwassenen. Zo komen ze bijvoorbeeld makkelijker tot rust.

rust bieden aan kinderen - unicorns & fairytales

# Een heel eenvoudige, maar zeer doeltreffende manier om rust te bieden aan kinderen is letten op je ademhaling. Adem vier seconden rustig in en zes seconden uit. Dit doet je hartslag op een heel eenvoudige manier zakken en zorgt ervoor dat je hersenen meer zuurstof krijgen. Hierdoor kun je helder denken en blijf je ook rustiger. Als je deze techniek vaak oefent, zul je bij toekomstige stresspieken automatisch sneller tot rust komen 

Uit ‘Hoogsensitief opvoeden’ (Melissa Mertens, Steven Gielis et al, 2018) & ‘Opvoeden tot zelfvertrouwen’ (Steven Gielis, 2018)

Mindfulness en yoga

Je kan rust bieden aan kinderen door bepaalde yoga oefeningen samen te doen of aan mindfulness met je kinderen te doen. Dit is niet voor alle kinderen de ideale manier , maar als je het niet probeert, dan weet je het niet. Hier heb je een artikel met tips om te beginnen met je kinderen en ook enkele boekentips…

Mindfulness met kinderen? Geen probleem! Zo begin je eraan…

 

1. Ik ben Yoga

‘Ik ben Yoga’ moedigt kinderen aan de wereld van yoga te verkennen en ruimte in hun hart te maken voor de wereld daarbuiten. Susan Verde is de bestsellerschrijfster van onder meer ‘Ik ben Yoga’, ‘Ik ben Mens’ en ‘Het Museum’, geïllustreerd door Peter Reynolds. Ze doceert yoga en mindfulness aan kinderen en woont met haar drie kinderen. Het is een verhaal waarbij de kinderen enkele houdingen leren kennen. Achteraan het boek staan de basishoudingen. Ideaal om je kind met Yoga in contact te brengen.

Vind het boek hier

2. Ik ben mens

Ik ben mens. Maar mens betekent dat ik niet perfect ben. Ik maak fouten. Mens zijn betekent dat we vol mogelijkheden zitten. We leren, we dromen, en we verwonderen ons over de wereld om ons heen. Maar we maken ook fouten en kunnen ons bang en verdrietig voelen. ‘Ik ben Mens’ bevestigt dat we goede keuzes kunnen maken door compassievol te handelen en empathisch te zijn naar anderen en onszelf. Goed voor kinderen die heel diep nadenken, zoals onze hoogsensitiefjes.

Vind het boek hier

3. Monkey Mind

 

Met de Monkey mind –kaartenset leer je hoe je het drukke aapje in je hoofd kunt temmen voor meer rust, focus en aanwezigheid in het hier en nu. We hebben allemaal een aapje in ons hoofd. Dit aapje zorgt ervoor dat onze gedachten alle kanten op schieten, zodat we weinig focus hebben en onze emoties vaak de overhand krijgen. Zeker als we jong zijn. Het goede nieuws is dat we onze monkey mind kunnen temmen voor meer rust, focus en aanwezigheid in het hier en nu. Door de praktische en inspirerende mindfulness-oefeningen op de kaarten leren kinderen hoe ze de baas kunnen zijn over hun monkey mind, in plaats van andersom. Kom bijvoorbeeld uit je cocon als een moedige vlinder, laat je kleuren zien als een trotse pauw of gebruik je kracht als een reusachtige olifant.

Vind de kaarten hier

4. Troostfilosofie

Aan het begin van de lockdown wilden ze graag iets doen voor kinderen en ouders die opeens geconfronteerd werden met een nieuwe thuissituatie. Iets wat zou inspireren én troosten. Twee weken lang plaatsten ze elke dag een prachtige illustratie van Marijke Klompmaker online met een filosofische vraag en reflectie van Stine Jensen. Een dagelijkse filosofische overpeinzing voor hoofd, hart en geest, onder het mom van dat wie niet veel naar buiten kan, wel naar binnen kan keren om vanuit daar de buitenwereld te bekijken. Er kwamen zo veel mooie reacties op het initiatief, dat ze besloten tot dit cadeauboek. Troostfilosofie. Voor elke dag een inspirerende gedachte bestaat uit prachtige illustraties, vragen en filosofische overpeinzingen om elkaar te helpen, te troosten en te praten over wat je bezighoudt.

Je kan het boek hier vinden

Boeken over hoogsensitiviteit

Rust bieden aan kinderen is noodzakelijk. Soms zie je niet meteen dat ze overprikkeld zijn maar merk je dit wel aan hun gedrag. Ik heb heel veel gehad aan de boeken over hoogsensitiviteit, zowel bij kinderen als ouders. Die tips zijn voor iedereen zeker aan te raden.

boeken over hoogsensitiviteit - unicorns & fairytales

 

Interessante artikels

Wil je meer weten over hoogsensitiviteit of over hoe je kinderen rust kan bieden? Dan zijn onderstaande links zeker interessant. Ik schreef de meeste artikels uit eigen ervaring , dus voor iedereen kan het natuurlijk anders zijn, maar je gaat er zeker wel wat houvast aan hebben.

Rekening houden met hoogsensitiviteit in de opvoeding, hoe doe je dat?

Het is nu wel erg duidelijk dat mijn kind hoogsensitief is

Boekentips voor ouders en kinderen die hoogsensitief zijn

Hoogsensitief ouderschap, een constante zoektocht

Leuke prentenboeken voor hoogsensitieve kinderen & tips voor thuis en in de klas

Boeken met verhalen om aan de slag te gaan met hooggevoelige kinderen

Handige hulpmiddelen die (hooggevoelige) kinderen rust kunnen bieden

Help! Mijn kind is zo ontzettend verlegen en gevoelig

Een overgevoelige baby is soms erg vermoeiend

 

Dit artikel is mede geschreven door Steven Gielis, eigenaar van Zitdazo, een website waar je veel kan lezen over hoogsensitiviteit, assertiviteitstrainingen en opvoeden tot zelfvertrouwen. Ook heeft hij al enkele boeken geschreven en geeft hij samen met zijn team lezingen en workshops. Lees ook zijn gastartikel over omgaan met hoogsensitieve kinderen.

Hoe doen jullie dat, rust bieden aan kinderen? 

XOXO Nathalie

 

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply