Unicorns & Fairytales
prentenboek hoogsensitiviteit - unicorns & fairytales
My life

Leuke prentenboeken voor hoogsensitieve kinderen & tips voor thuis en in de klas + WIN

Voor ouders zijn er al veel boeken OVER hoogsensitieve kinderen of over hoogsensitiviteit in het algemeen. Maar er zijn ook heel fijne prentenboeken VOOR hoogsensitieve kinderen, of voor gevoelige kinderen. Verhalen waarin de kinderen zichzelf zouden kunnen herkennen. Misschien kan het voor die kinderen gemoedsrust geven om zichzelf in een personage van een verhaal te herkennen en voor ouders evengoed. Wij vinden dat erg fijn om thuis voor te lezen. Ken je deze boekentips al?

Prentenboeken voor hoogsensitieve kinderen 

Waarom ik prentenboeken voor hoogsensitieve kinderen leuk vind? Omdat ze zich daar misschien op een veilige en laagdrempelige manier in kunnen vinden. Er is een reden waarom boeken zo populair zijn in scholen en kleuterscholen. Al eeuwen lang leren mensen uit verhalen. Met verhalen kan je ook kennis, waarden en normen doorgeven. Omdat een verhaal veilig is… Het is iets vertellen en iets ontdekken op een leuke manier. Misschien komt er zelfs een leuk gesprek op gang na het lezen van het boekje. Je kan boeken en verhalen ook gebruiken als inleiding van een gesprek over een bepaald onderwerp. Maar forceer het niet. Je dénkt soms dat een kind na het lezen van het verhaal en het herkennen van bepaalde zaken nood heeft aan “praten”, maar dat is niet altijd zo. De volgende prentenboeken voor hoogsensitieve kinderen vind ik zelf de moeite ! 

1. De voelsprieten van Neel

Dit verhaal gaat over Neel, Neel is zeer gevoelig en heeft voelsprieten. Hij kan daardoor alles goed zien, horen, ruiken, proeven, voelen… In het verhaal ontdekken kinderen misschien dat ze zelf ook best gevoelig zijn, vragen stellen die anderen niet stellen en uren kunnen nadenken. Ze ontdekken dat hun hoofd wel eens vol komt te zitten en dat ze dan stoom moeten afblazen, of dat ze soms erg verdrietig kunnen zijn terwijl andere kinderen er minder last van hebben. Neel zoekt een rustig plekje op als hij even nood heeft om alleen te zijn en leest, tekent of kijkt in een doosje dat hij van zijn opa kreeg. 

TIP VOOR THUIS: wanneer je dit boek met je eigen kinderen gaat lezen, kan je nadien een gesprek voeren over die voelsprieten. Hebben wij dat ook? Bij ons zijn ze verborgen en anderen zien onze grote voelsprieten niet. Herkennen de kinderen bepaalde dingen? Welke dingen? Zouden ze zelf ook zo’n rustig plekje willen hebben? Richt er samen met je kinderen eentje in. Laat hen nadenken over wat hen tot rust zou kunnen brengen. Knutsel samen een gevoelsdoosje zoals Neel. Steek daar bemoedigende woorden in. 

TIPS VOOR IN DE KLAS: wanneer je dit boek met kinderen van de klas gaat lezen, dan kan je ze zelf voelsprieten laten knutselen. Een goede oefening om empathie te oefenen. Zich kunnen inleven in anderen. Wanneer er een conflict is kan je ze hun kroon met voelsprieten laten opzetten en uit hun gevoel reageren. Je kan aan de kinderen vragen wat ze merken. Bvb : “Ik merk dat R. verdrietig is”. Op zijn beurt kan R. dan antwoorden wat hij voelt. “Ik ben inderdaad verdrietig en ook boos”. Laat kinderen verwoorden wat ze voelen en zien bij elkaar. Op die manier verplaatsen kinderen zich in anderen en kan je sneller tot een oplossing voor het conflict komen. 

Wat je ook kan doen met kinderen waarvan je weet dat ze hoogsensitief of erg gevoelig zijn: een vluchtplan maken voor als ze voelen dat ze overprikkeld raken. Misschien een knus plekje in de klas, een signaal naar de juf of meester of iets anders…

Grotere kinderen kan je een gevoelenspotje laten maken. Zo kunnen ze thuis elke avond opschrijven wat ze gevoeld hebben. Of waarvoor ze dankbaar zijn… Of andere zaken natuurlijk…

Hier kan je het boek vinden

 

2. Ik prik 

prentenboeken voor hoogsensitieve kinderen - unicorns & fairytales

 

Dit prentenboek voor hoogsensitieve kinderen gaat over een egel die heel gevoelig is. Soms zo gevoelig dat zijn stekels de hoogte in gaan. Hij doet dan soms anderen pijn maar hij bedoelt dat natuurlijk niet zo. Vaak is dat omdat hij een beetje bang is als hij niet weet wat er komen gaat. Zo vindt hij het eng om naar een feestje te gaan, onbekende dingen te gaan doen, is hij vaak overprikkeld en heeft hij soms zijn gevoelens niet onder controle. Maar zijn vrienden zien hem nog steeds even graag. Een steuntje in de rug voor kinderen die ook bang zijn voor nieuwe situaties.

TIP VOOR THUIS: om te oefenen met kinderen om bepaalde ‘angsten’ te overwinnen/herkennen kunnen ze bvb ballonnen opblazen met bepaalde zaken opgeschreven. Zoals: luide geluiden, etiketjes in kledij, naar een feestje gaan … (personaliseer het) Laat ze de zaken die ze heel erg vinden doorprikken, of laat ze een hulpmiddel zoeken om hun gevoel iets ‘beter’ te maken. Wat zouden anderen kunnen doen en wat zouden ze zelf kunnen doen? Bijvoorbeeld: de etiketjes uit de kledij knippen, een hoofdtelefoon met noise cancelling gebruiken, … Als ze met een hulpmiddel gekomen zijn, kunnen ze die ballon doorprikken. Zo kom je samen met je kinderen tot een gesprek om hun gevoelens te herkennen en wat jij er, als ouder, mee aan kunt doen. 

Hier kan je het boek vinden

 

3. Draakje Vurig op school 

Draakje Vurig doet heel erg zijn best op school. Hij doet daar zo hard zijn best voor en hij laat alle prikkels toe, dat hij thuis soms verkeerd reageert. Vaak willen hoogsensitieve kinderen het goed doen voor anderen en doen ze zo hard hun best om alles goed te doen, dat die spanning en overprikkeling er thuis dubbel en dik uitkomt. Dan kunnen ze wel eens heel vurig zijn. Dat gebeurt bij dit Draakje ook. Gelukkig reageert papa Draak heel fijn op de gevoelens van zijn kleine Draakje. Dit boekje leert over de overprikkeling bij kinderen en de reactie die je daarop kunt geven. 

TIP VOOR THUIS/SCHOOL : laat kinderen met een vurig temperament mee een oplossing zoeken wanneer ze het moeilijk hebben: een hoekje in de klas, een signaal geven aan ouders/leerkrachten wanneer ze voelen dat ze gaan overkoken, een rustige plek op de speelplaats of thuis en bijvoorbeeld wat ze wel en niet mogen doen als ze boos zijn. Ze kunnen bijvoorbeeld een kussen thuis hebben waar ze met hun vuistjes op kunnen slaan… 

Hier kan je het boekje vinden

 

4. Donderkopje 

prentenboeken voor hoogsensitieve kinderen - unicorns & fairytales

Dit is niet meteen expliciet een prentenboek voor hoogsensitieve kinderen, maar is net zoals de boeken voor de gevoelige kinderen eigenlijk geschikt voor alle kinderen. Dit verhaal gaat over een kikkervisje dat opgroeit en een beetje bang is. Ze is veel kleiner dan haar andere broertjes en zusjes. Plots verdwijnen alle andere kikkervisjes en Donderkopje is bang dat er iets gebeurd is met hen. Eigenlijk zijn ze gewoon al kikkers geworden maar dat weet ze niet. En dan… wordt ook zij groot! Dit verhaal is ideaal om te praten over angsten die kinderen hebben voor het onbekende.

TIP: leuk verhaal om te praten over ‘groot worden’. Wat hoort daarbij? Hebben ze kleine broers en zussen of juist grotere? Hoe voelen ze zich daarbij? Mogen ze andere dingen dan hun broertjes of zussen? Wat willen ze worden als ze groter zijn enz? 

Je kan het boek hier vinden

 

5. Coco kan het! 

prentenboeken voor hoogsensitieve kinderen - unicorns & fairytales

Alle babyvogels gaan vandaag voor het eerst vliegen. Maar Coco is bang. Ze durft niet. Wat als ze valt? Wat als een kat haar grijpt… Wat als… Een vraag die veel hoogsensitieve kinderen zich meer afvragen dan andere kinderen. Daarom is dit ook een fijn en mooi prentenboek voor hoogsensitieve kinderen. Het verhaal bestaat uit enorm mooie prenten, met korte en duidelijke tekst. Het verhaal is eenvoudig voor kinderen. Een verhaal over emoties die gepaard gaan met nieuwe dingen leren.

TIP: Fijn verhaal als je merkt dat kinderen nieuwe dingen ontdekken. Of wanneer je in de klas iets nieuws gaat aanbrengen. Kinderen herkennen de gevoelens van de vogel. Laat hen verwoorden wat de vogel zou kunnen doen. Nadien kan je vragen aan de kleuters of ze ook al eens bang waren om iets nieuws te doen. 

Je kan het boek hier vinden

 

6. Verlegen Vera

prentenboeken voor hoogsensitieve kinderen - unicorns & fairytales

Dit nieuwe prentenboek is ideaal voor verlegen en stillere kinderen, of kinderen die graag iemand vertrouwd bij zich hebben. Na het lezen van dit verhaal herkende ik mijn eigen zoon erin. Niet dat hij stil is, integendeel… Wel als hij zich niet op zijn gemak voelt. Ik merk dat hij moed krijgt wanneer hij bij een vertrouwd persoon is of bij zijn vriendjes. Hij durft dan meer en als hij ze vertrouwt dan durft hij ook meer voorstellen te doen. In dit prentenboek gaat het eigenlijk ook zo: Vera is een verlegen heksje. Om te toveren moet ze woorden uitspreken voor de hele klas, maar ze is te verlegen.  Hoe hard Vera ook haar best doet, de woorden komen niet!
Ze is te verlegen om te praten. Maar als het nieuwe heksje Floor bij haar in de klas komt, ontdekt Vera dat je helemaal geen woorden nodig hebt om vrienden te worden. Ook Floor is wat stiller, maar ze vinden het prima bij elkaar.  Dan is het de grote dag van de toverwedstrijd. En er gaat iets heel erg mis! Vera krijgt dan uiteindelijk toch de moed om te praten en haar vriendin te redden. 

TIP: Laat kinderen thuis eens een toneelstukje opvoeren. Of laat ze zich verkleden. In een rollenspel voelen kinderen zich soms sterker. Wij hebben een verkleedkoffer thuis en dat is fijn. Ook in de klas kan dit , samen met een vriendje, een opdracht zijn. 

Je kan het boek hier vinden

7. Mijn hoofd is lava 

Kinderen zijn volop in ontwikkeling en hebben  vaker problemen met het controleren van boze gevoelens. Dit kan leiden tot heftige reacties of (ongewenst) gedrag. Dit werkboek helpt kinderen hun binnenkant beter te begrijpen om boze gevoelens onder controle te houden.

Het werkboek brengt triggers die het kind boos maken in kaart en laat het kind signalen in lichaam en gedrag bij zichzelf herkennen zodat het kind tijdig uit een opbouw van boze gevoelens kan stappen.

Ook na een woede-uitbarsting kan een kind heel wat leren. Het werkboek reikt op kindermaat een vijf-stappenplan aan die het kind in staat stellen aan herstel te werken en een volgende escalatie te vermijden.

 

 

WIN WIN WIN WIN 

Wil jij ook het boek ‘De voelsprieten van NEEL en een exemplaar van mijn hoofd is LAVA winnen?’ Doe dan vanavond vanaf 19u mee via Instagram! Want daar geef ik een setje weg. 

prentenboeken voor hoogsensitieve kinderen - unicorns & fairytales

 

Er zijn ongetwijfeld nog vele andere goede prentenboeken voor hoogsensitieve kinderen. Ik vul dit artikel geregeld aan en indien jij zelf een toptip hebt, mag je die altijd bij de comments zetten. 

XOXO Nathalie 

 

You Might Also Like...

2 Comments

  • Reply
    Marian B
    2 juli 2020 at 11:01

    Volgend jaar krijg ik twee hoogsensitieve kinderen in de klas. Dit pakket zou ik dan vast goed kunnen gebruiken.

  • Reply
    Van Hecke Marie -Jeanne
    14 augustus 2020 at 12:55

    Heb een vermoeden dat ik mijn kleinzoon hier enorm zou mee kunnen helpen

Leave a Reply