Unicorns & Fairytales
pakjesavond - unicorns & fairytales
Fantasie Get inspired holiday play My life Personal

Zo vieren ze Sinterklaas in Nederland

We mogen dan wel Noorderburen zijn die elkaar meestal verstaan, we hebben toch andere tradities. Ook in Nederland komt de Sint met zijn Pieten maar daar worden er veel vaker schoentjes gezet. Ik vroeg aan Patricia, eigenares van de website sinterklaassurprisespel.nl of ze enkele vraagjes kon beantwoorden, want ik ben erg benieuwd hoe zij Sinterklaas beleefd.

Pakjesavond

Pakjesavond? Wat is dat? In België kennen wij dit niet. Ik vind het altijd leuk om andere tradities te ontdekken. Ze lijken wel erg op de onze maar het is toch anders. Patricia, uitvinder van het Sinterklaas Surprisespel (dat wij in de klas al gebruikt hebben), wil er graag wat over vertellen. In mijn blog over leuke activiteiten tijdens Sinterklaas  kom je ook meer te weten over het spel.

pakjesavond - unicorns & fairytales

1. Wat is het leukste moment tijdens de Sint periode?

Persoonlijk heb ik het meeste plezier van de voorpret. We trekken hier in Nederland traditioneel lootjes en iedereen maakt dan een surprise met gedicht voor de persoon die hij of zij getrokken heeft. Eerst ga je dan een surprise verzinnen – vaak aan de hand van het wensenlijstje. Er staat altijd wel een onmogelijk cadeau tussen die geschikt is om een nepversie van te maken. Maar je kunt ook een hobby of een sport of een gekke eigenschap van die persoon nemen en daar iets geks bij verzinnen.

Daarna komt het verhaal erbij in de vorm van een gedicht. Zelf heb ik daar nooit zo’n moeite mee, hoewel ik moet bekennen dat ik er ook vaak het rijmwoordenboek bij pak. En terwijl je hiermee bezig bent, zie je al helemaal voor je hoe verrast iemand gaat zijn met alles wat je verzonnen hebt. En blij met het cadeau natuurlijk, want dat mag nooit ontbreken!

Toen mijn kinderen klein waren – ik ben moeder van 4 zonen, werkte het alleen niet. Ondanks de voorpret en de mooie surprises en gedichten, was de avond een teleurstelling. Zelfs hele simpele vierregelige gedichtjes in Nijntje stijl konden de aandacht niet vasthouden. Ze waren gefixeerd op de cadeautjes en wilden alleen zo vaak en zo veel mogelijk bij elkaar graaien.

Dat was de reden dat ik het Sinterklaas Surprisespel verzonnen heb. In plaats van surprises en gedichten deden we gekke korte opdrachten en spelletjes. En dat werkte! Ineens waren de cadeautjes onbelangrijk geworden en wilden ze vooral zoveel mogelijk spelletjes spelen. Ik vond het een mysterie hoe dit werkte, maar was aangenaam verrast door het resultaat. Heerlijk avondje was terug gekomen!

2. Hoeveel schoenen vind jij dat je kinderen mogen zetten?

Eerlijk gezegd heb ik daar nooit veel over nagedacht. Van mijn moeder mochten we vroeger ieder weekend de schoen zetten. En we kregen altijd één keer een chocolade letter, één keer een speculaaspop en één keer een allegaartje aan Sint snoepgoed – munten, muizen, borstplaat en dergelijke. In totaal 3x een schoen tussen de intocht en pakjesavond. Nooit minder, nooit meer. Nooit cadeautjes, altijd iets lekkers. Ik heb dat gewoon zo overgenomen.

Ik heb er wel een nieuwe traditie aan toegevoegd toen de jongens wat ouder werden.

Zodra eentje niet langer in de Sint geloofde – ik spreek liever van ingewijd was in ‘het grote geheim van Sinterklaas’ – mocht hij de schoen een weekend vullen.Zelf met wat geld naar de winkel en iets lekkers uitzoeken voor iedereen.

En als iedereen dan in bed lag, nog even naar beneden om te vullen. We zijn dan ook nooit gestopt met schoentjes zetten. En voor mijn man en mij is het nu ook weer spannend wat we ‘s ochtends in onze schoen gaan aantreffen…

pakjesavond - unicorns & fairytales

3. In België komt de Sint 1 keer, op 6 december. Wat vind je daarvan?

Nou, best gek natuurlijk. Wat een mager Sinterklaasfeest! Bij ons begint het feest al met de intocht en het halve land staat op z’n kop. Maar het is natuurlijk maar net wat je gewend bent. Als Nederlandse Sintvierder, vind ik de decembermaand eigenlijk veel te vol met feestdagen. Sint start al half november. Is hij net weg, begint de Kerst. Hartstikke gezellig, maar jeetje wat een werk heb je daarvan. Boom optuigen, huis versieren, kaarten schrijven, uitgebreid tafelen en extra lekker koken en dan alle familieverplichtingen. Ik ben ieder jaar gesloopt als dat voorbij is. En dan komt Oud & Nieuw nog. Voor mij begint de vakantie pas echt op 2 januari. Dus zo’n ‘mager’ Sinterklaasfeest is zo gek misschien nog niet.

Alleen op 6 december Sinterklaas vieren, lijkt wat meer op de oude traditie aan het eind van de Middeleeuwen. Toen werd het ook maar 1 dag gevierd. Dat waren overigens enorme volksfeesten met veel eten, drinken en ander vermaak. Kinderen mochten Sinterklaas spelen en gezagsbekleders op het matje roepen voor dingen die zij het afgelopen jaar fout gedaan hadden. Op een bepaald moment liep dit uit de hand. Volgens mij was het de burgemeester van Dordrecht die met de roe kreeg op zijn blote billen. Het jaar daarna was Sinterklaas daar ineens verboden, haha!

4. Wat moet ik me voorstellen bij PAKJESAVOND?

Eh, hoezo, kennen jullie geen pakjesavond in België? Wat apart. Nou, dat is de avond waarop iedereen van Sinterklaas cadeautjes krijgt. Zodra het donker is, kan ieder moment hard op het raam of de deur gebonst worden. En ren je dan naar buiten, dan is er niemand te zien. Maar er staat wel ineens een grote zak met pakjes bij de voordeur. En zo begint pakjesavond dus.

De rest van de avond wordt besteed aan het uitpakken van deze pakjes. Als het alleen cadeautjes zijn met een naam erop, dan is pakjesavond in no time weer voorbij. In Nederland zijn er ook gezinnen die het hierbij laten en daarom ook alleen Sinterklaas vieren als de kinderen er nog in geloven.

Andere gezinnen vieren Sinterklaas met lootjes trekken, surprises en gedichten. Dan is de zak dus daarmee gevuld – de cadeautjes zitten over het algemeen in de surprises verstopt. Ik kom dus uit een familie die het zo viert, maar dat had ik al verteld. Ook op scholen wordt bij de oudere klassen vaak lootjes getrokken.

En tegenwoordig is er ook een groep die Sint viert met het dobbelsteenspel (dobbelen om cadeautjes) of een ander Sinterklaasspel. De eerste keer dat ik hiervan hoorde, was ik nog student. Inmiddels heb ik zelf dus ook een Sintspel uitgebracht. Wellicht wordt het spelen van dit soort spellen wel een nieuwe traditie. Dat zou best kunnen. De Sinterklaas tradities zijn enorm veranderd in de afgelopen 500 jaar, dus wie weet…pakjesavond - unicorns & fairytales

5. Wat is jouw ultieme Sint tip?

Sinterklaas is een familiefeest en daarom is het belangrijk dat iedereen in het gezin of de familie het ook echt naar zijn zin heeft. Er zijn tegenwoordig zoveel manieren waarop je het feest kan vieren. Daar zit altijd wel een manier tussen die het beste bij je eigen gezin past.

Mijn tip: laat tradities los wanneer deze de stemming bederven en verzin je eigen gezinsrituelen, zodat iedereen later met plezier en warme herinneringen en gevoelens aan jullie leuke avonden zal terugdenken.

Zo is het bijvoorbeeld helemaal niet handig om te hameren op het maken van prachtige gedichten als je jonge kinderen of dyslectische familieleden hebt. Die gaan er echt tegenop zien om Sinterklaas te moeten vieren. En een kind met ASS ga je niet laten dobbelen om cadeautjes. Misschien kun je een Sintfeest verzinnen waarbij je samen lekkere dingen bakt en kookt. Of je gaat net als wij opdrachten doen en spelletjes spelen. Zo lang je het goed hebt met elkaar, dan is je feest dik geslaagd! Daar kunnen geen 100 pakjes tegenop 😉

Zo, hoe vieren jullie Sinterklaas? Je kan de blogs, de spelletjes en downloads van Patricia hier vinden. 

XOXO Nathalie

You Might Also Like...

1 Comment

  • Reply
    Vincent
    30 november 2017 at 20:21

    Mijn vriend in Nederland doet met zijn familie al jarenlang een klein gezinsfeestje met Sinterklaas. Chocoladeletters, pepernoten in schoenen steken en… sjoelen! Dit jaar mijn vuurdoop! Spannend! De Sint is wel al geweest in Nederland. Hij heeft de schoenen van mijn vriend en die van mij vol gestoken met pepernoten…

Leave a Reply