Unicorns & Fairytales
nachtrust - unicorns & fairytales
moederschap Ontwikkeling

Voldoende nachtrust is zo belangrijk

Voldoende nachtrust is erg belangrijk. Voor iedereen en dan vooral voor kinderen. Ik merk heel erg aan Vince wanneer hij niet goed geslapen heeft. Ook in de klas merk je vaak op wie voldoende nachtrust heeft. In deze blog wil ik het graag hebben over die nachtrust…

 

Voldoende nachtrust

Het is enorm belangrijk dat mensen voldoende nachtrust krijgen. (zegt diegene die al 2 maanden onvoldoende nachtrust heeft…) Vooral kinderen hebben hier grote baat bij. Er gebeurt heel veel  ‘s nachts: het lichaam komt tot rust en komt op kracht. Ze verwerken de indrukken die we opdoen tijdens de dag en de rijping en ontwikkeling van het zenuwstelsel wordt vooruit geholpen. Erg belangrijk dus. Het humeur hangt er ook aan vast. Wanneer Vince een slechte nacht heeft gehad merken we dat aan zijn gedrag. Hij is dan minder aangenaam, prikkelbaar en weent sneller. Ook bij baby’s merk je dat. Toen Vince baby was huilde hij veel, sliep hij te weinig en huilde hij daardoor nog meer. Hij was overprikkeld. Toen we meer rust en regelmaat toepasten ging dit beter. Maar niet elk kind is hetzelfde natuurlijk.

Ook in de klas merk je dat sommige kinderen snel moe zijn en dat dit effect heeft op hun gedrag. Daarom denk ik dat het belangrijk is al van kleins af aan goede gewoontes aan te leren. Op tijd in bed. Ook in de vakantie. Er kan wel eens een uitzondering zijn natuurlijk maar ik denk dat het eigenlijk gewoon door moet lopen. Structuur werkt wel. Maar iedereen doet natuurlijk wat hij zelf wil. Ik weet dat wij altijd rekening hielden met de slaaptijden van Vince. We wilden nog liever een babysit vragen dan hem meenemen.

nachtrust - unicorns & fairytales

Richtlijnen

Ik vond deze richtlijnen op slaapinfo.nl. Het zijn gemiddelden. Ieder kind is natuurlijk anders. Wanneer ik de tabellen vergelijk met mijn kinderen dan heb ik eerder uitzonderingen dan gemiddelden.
nachtrust - unicorns & fairytales

Totaal uren

4 jaar      12
5 jaar      11,5
6 jaar      11,5
7 jaar      11
8 jaar     11
9 jaar     10,5
10 jaar   10,5
11 jaar    10
12 jaar    10
13 jaar    9,5
14 jaar    9,5
15 jaar    9
16 jaar    9
17 jaar    8,5
18 jaar    8

Kleuters
3 – 6 jaar: 10 – 12 uur slaap per dag/etmaal
Een kleuter gaat ook meestal tussen 19:00- 20:00 uur naar bed en wordt ook tussen 6 – 8 uur in de ochtend wakker. Tot een jaar of 5 doet een kleuter nog een middagdut. De middagdutjes worden wel geleidelijk korter.Vince doet geen middagdutjes meer, enkel twee dagen in school. Maar thuis wil hij niet meer. We beginnen aan ons avondritueel rond 19u. Vince staat op om 7 uur wanneer het school is.

Schoolkinderen
6 – 12 jaar: 10 – 11 uur slaap per dag/etmaal
Zoals ik al zei is het belangrijk dat ze voldoende slapen. Dit voor het groeiproces en de rust. Indien ze niet voldoende slapen zullen de kinderen moe zijn, drukker zijn, minder goed leren enz…

Bedtijden voor kinderen:

5 tot 6 jaar: tussen 19.00 en 19:30 uur
7 tot 8 jaar: tussen 19.30 en 20.00 uur
9 tot 10 jaar: tussen 20.00 en 20.30 uur
11 tot 12 jaar: tussen 20.30 uur en 21.00 uur

nachtrust - unicorns & fairytales

Tips voor een goede nachtrust

Mijn tips zijn ook geen verplichte opdrachten. Sommigen zullen zich misschien niet herkennen in deze tips. Doe jij het anders en werkt dit prima? Super! Mijn tips zijn voor baby’s en kleuters want ik heb zelf geen ervaring met oudere kinderen. Al denk ik dat dit ongeveer hetzelfde zal zijn…Heb jij goede tips dan mag je dat altijd in de comments zetten.

Bij een baby / kleuter

☾ Overprikkel je kind niet voor het slapengaan
☾ Vanaf twee maanden is het aangeraden om een slaapritueel in te bouwen of op zijn minst routine
☾ Laat je baby in slaap vallen op de plek waar hij moet slapen
☾ Een badje geven kan je bijvoorbeeld inplannen voor het slapengaan
☾ Zorg voor een geborgen gevoel door een slaapzakje te gebruiken als je baby dit nodig heeft
☾ Hou de nachtvoeding en het verschonen ‘s nachts zo stil mogelijk
☾ Gebruik een luchtbevochtiger, zeker in de winter. Als je kind wat ouder is kan dit met etherische olie (zeker niet jonger dan 6 maanden)
☾ Zorg voor een goede kamertemperatuur (tussen 18 en 21,5 graden)
☾ Verduister voldoende tijdens de slaapmomenten. Gebruik bvb verduisterende Velux gordijnen.
☾ Je kan wel een nachtlampje gebruiken
☾ Wil je niet dat je kind bij jou in bed slaapt dan ben je daar best consequent in
☾ Misschien kan de Lulla Doll je kindje een veilig gevoel geven

 

nachtrust - unicorns & fairytales

Lees ook: tips voor een gezonde en veilige kamer

Lees ook: 10x baby musthaves om heerlijk te slapen

Lees ook: hoe we het slaapgedrag van Vince aanpakten met een opvoedingscoach

Lees ook: lezen met kleine kinderen en ons avondritueel

 

Nu nog mama en papa

Wij zorgen dat onze kinderen voldoende nachtrust hebben, maar vergeten vaak onszelf. De voorbije maanden hebben zowel manlief als ik onvoldoende nachtrust gekend. Resultaat? Prikkelbaar, moe, vergeetachtig, hoofdpijn… We proberen de nachten af te wisselen maar manlief met zijn shiften zorgt ervoor dat we beiden toch nog onvoldoende slaap hebben. Dutjes doen zou misschien helpen, maar daar ben ik heel slecht in. Dan heb ik het gevoel of ik heb helemaal niets aan mijn dag. Hoe doen jullie dat?

nachtrust - unicorns & fairytales nachtrust - unicorns & fairytales

Hebben jullie goede tips? Om hoe laat gaan jullie kinderen slapen? 

XOXO Nathalie

 

 

 

You Might Also Like...

2 Comments

  • Reply
    Vlijtig Liesje
    3 maart 2017 at 14:31

    Destijds was Sesamstraat op een handig tijdstip. Als ze daar naar bed gingen, gingen onze kinderen ook. Dat werkte perfect.

    Ik vind dat je goede tips geeft. Slaap is inderdaad superbelangrijk. Voor jong en oud.

  • Reply
    Sofie van Mama ABC
    3 maart 2017 at 23:18

    Slaap is belangrijk maar die richtlijnen vind ik altijd gevaarlijk. Kinderen en situaties zijn zo verschillend. Zo ging onze dochter van toen nog 5 jaar maandenlang pas om 22u of zelfs 23u slapen om de volgende dag om 7u op te staan op een schooldag. Het was niet aan haar te merken, toen ik dat zei aan haar juf verschoot ze zich een bult en had ze nog nooit gemerkt dat ze moe was. Ondertussen gaat ze wel vroeger slapen.

    Wij hebben een avondritueel (waar ik ook al verschillende keren over schreef) en dat helpt wel, maar het is toch zoeken want bij onze dochter toen mochten we rituelen tot we een ons wogen het hielp niet hihi. Nu gelukkig wel, nouja vooral voor onze vrijheid leuk.

    Onze 2 jongste worden ook nog ‘s nachts wakker, de baby van 1 jaar ligt gewoon heel de nacht bij ons, ik geef borstvoeding al liggend dus lekker makkelijk. De 2de jongste komt er dan ook bij ‘s nachts.

    Ik kan het niet geloven dat ik over x aantal tijd misschien wel terug “door” zal slapen, wat zal dat raar zijn.

Leave a Reply