Unicorns & Fairytales
houten winkeltje pimpen - unicorns & fairytales
Educatief Educatieve tips moederschap My life Onderwijs Ontwikkeling

Educatieve tips voor thuis en in de klas over omgaan met geld

Elk jaar is het weer ‘de week van het geld’. In die week staat het onderwerp ‘geld’ in de kijker. Het is erg belangrijk dat we kinderen leren omgaan met geld en ze de waarde van geld meegeven. Dat kan op verschillende manieren. In dit artikel wil ik graag enkele educatieve tips voor thuis en in de klas geven, bestaande uit lesmateriaal, links, tips enz…

1. Spelenderwijs omgaan met geld als kleuter

Kinderen leren omgaan met geld kan al heel snel. Ze spelen enorm graag in hun winkeltje. Rollenspellen zijn heel goed voor hen. Niet alleen goed voor de ontwikkeling, maar ook goed om te leren omgaan met gevoelens en dagelijkse handelingen. Ik gaf mijn kinderen al heel snel écht geld. Muntstukken. Maar nadien ook nepgeld, dat wel de echte uitstraling heeft van ons geld. Ik vind dat belangrijk, zodat het herkenbaar wordt. Als ze wat groter worden, kunnen ze de waarde van het geld leren kennen. Ook als ze klein zijn kan je met getalbeelden aanduiden welk geld het meeste waard is. Je kan hen producten laten kopen in het winkeltje en als hun centjes op zijn dan moeten ze er weer voor sparen.

Lees hier: Spelenderwijs omgaan met geld bij kleuters: 10 leuke tips

2. De waarde van geld leren kennen

Wat ik belangrijk vind als mama en juf is dat kinderen de waarde leren kennen van geld en van spullen. We leven over het algemeen in een welvaartsstaat. Wij zijn een gezin dat hard werkt voor de centen, maar niets tekort komt. Onze kinderen al helemaal niet. Ten eerste is het van groot belang dat kinderen beseffen dat niet iedereen het even breed heeft. Er zijn veel ongelijkheden in de wereld en armoede is dichterbij dan je denkt. Daarom vind ik het belangrijk dat mijn kinderen de waarde leren van het geld. Niet alleen in cijfers, dat leren ze zéker in school. Ook hoeveel waarde het écht heeft. Dat hun speelgoed centjes kost, maar ook dat het eten op ons bord van grote waarde is. Dat mama en papa en andere mensen daar hard voor moeten werken. Kinderen leren omgaan met geld is ook hen doen beseffen dat je duurzaam moet omspringen met spullen. 

Wij schenken vaak aan goede doelen en betrekken onze kinderen daarbij. Zo heeft Vince eens een verjaardagsfeest gehouden in teken van een goed doel. Om de zoveel tijd kiezen ze iets uit hun speelgoed dat ze mogen schenken aan kindjes die in armoede leven. Ze hebben beiden ook een spaarpotje en besluiten soms iets te kopen met die centen. Jong begonnen is half gewonnen. Wij praten ook over geld in het bijzijn van de kinderen en hebben voor beiden een YONGO rekening geopend. Daarop kunnen mensen storten, ook cadeautjes en kunnen ze een spaarplan opstarten om voor iets dat ze graag willen te sparen. Elke week storten wij ‘hun zondag’ daarop. 

lees ook: Zo leren wij onze kinderen sparen en leren we ze de waarde van geld!

kinderen leren omgaan met geld - unicorns & fairytales

3. Omgaan met geld

Het is van groot belang dat kinderen leren omgaan met geld. Steeds alles voor hen doen gaat later voor problemen zorgen. Kinderen moeten leren omgaan met geld op een correcte manier. Maar ook wat beleggen is, wat lenen is, wat bitcoins zijn, welke verzekeringen er zijn en meer. Eigenlijk financiële educatie. Voor een groot deel zou dit in scholen zeker aan bod moeten komen, maar ook thuis kan jij aan de slag gaan. Geef ze van kleins af aan de mogelijkheid om te leren sparen, om goed om te gaan met geld en betrek ze in aankopen.

Je kan op Financial Education van YONGO je kinderen een quiz laten doen op hun leeftijdsniveau om te zien wat ze er al van weten. 

4. Sparen voor iets 

Om kinderen vanaf jonge leeftijd te leren omgaan met geld, kan je ze voor iets laten sparen. Zo ontdekken ze de waarde van producten. Hoe duurder iets is, hoe langer ze moeten wachten en als ze het sneller willen, kunnen ze bijvoorbeeld een klusje doen om een extra centje te verdienen. Je kan ze eventueel ook geld lenen en ze het laten terugbetalen. Al dan niet met interest 😉  Je kan ze alvast de keuze geven. Misschien kan je ook eens geld lenen en laten terugbetalen, met of zonder interest 😉 

lees: Welke (huishoudelijke) taakjes kan je aan je kinderen geven?

5. Educatieve tips voor thuis en in de klas 

Als juf vind ik het van groot belang dat wij als leerkrachten kinderen onderwijzen over geldzaken. Niet iedereen krijgt het immers mee van thuis. Daarom zou het best een aanrader zijn om tijdens de ‘week van het geld’ met zijn allen aan de slag te gaan met financiële educatie… Enkele tips, links en lesideetjes: 

Monopoly 

Wil je kinderen laten omgaan met geld op een fijne manier én ze meer laten leren over een land of onderwerp? Dan zijn de spellen van Monopoly wel leuk. Nostalgisch en nog steeds helemaal in. Tegenwoordig heb je verschillende onderwerpen: elektronisch bankieren, Monopoly over een land zoals Malta (meteen ook fijn om een bepaald land of streek te leren kennen) , Monopoly Junior en je kan zelfs tegenwoordig je eigen Monopoly laten drukken! 

Hier vind je verschillende Monopoly spellen

Osmo Pizza.co

Met de OSMO voor iPad kan je je eigen pizzatent runnen en investeringen doen. Superleuk. Lees er hier meer over: Leer door OSMO PLAY op een speelse manier met geld omgaan

kinderen leren omgaan met geld - unicorns & fairytales

B-bot mat met geld

In de klas en ook thuis kan je aan de slag gaan met de B-bot mat waarop munten staan. De Euromat. Je kan ook zelf een B-bot mat ontwerpen met geldbedragen of een spelbord maken over geld. Je kan kinderen opdrachten geven of verschillende munten laten optellen. 

Week van het geld (Nederlandse website) 

Op deze site vind je veel lesmaterialen en werkbladen over geldlessen en financiële educatie. Ze zijn gratis te downloaden en er staat heel veel informatie. 

werkbladen Geldlessen

Klascement 

Ik hoop dat elke leerkracht al gehoord heeft van Klascement en zo niet, dan zou ik er meteen een kijkje gaan nemen. Deze website staat boordevol lesideetjes voor en door leerkrachten. Ook geldlessen 😉 

Webquest 

Een webquest is een online werkblad dat kinderen kunnen maken, thuis en op school. 

web quest over GELD

Wikifin spellen voor 2e en 3e graad

Budgetpret van Wikifin :Met de gratis spellen Just’in Budget en budg€tPRET ondersteunt Wikifin leerkrachten van het derde tot zesde leerjaar uit het lager onderwijs om financiële educatie op een leuke en leerrijke manier aan bod te laten komen in de klas. Het is een leuk bordspel dat je kunt printen en het zit supergoed in elkaar. Je kan er ook suggestie lessen bij vinden. Wij gaan het alvast in de klas spelen. 

kinderen leren omgaan met geld - unicorns & fairytales

Budget Responsible voor het middelbaar

Kinderen leren omgaan met geld gebeurt op verschillende niveaus. Wanneer ze ouder worden komen er al andere zaken aan bod. Hier vind je een goed project: Budget Responsible: Game om budgetten te leren beheren (vanaf Middelbaar) 

Yongo financiële tips

Op de website van YONGO van AG Insurance staan ook allerlei tips. Educatief, financieel en informatief: Yongo geeft je tips

Tools voor het Digibord / de computer 

Wanneer je lesgeeft over geld, is het handig om wat tools voorhanden te hebben. Hier vind je allerlei tools: 

Basisonderwijs.online

 

Hoe ga jij de week van het Geld in de kijker zetten? Kinderen leren omgaan met geld is broodnodig 🙂 

XOXO Nathalie 

 

 

 

 

 

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply