Unicorns & Fairytales
kijken naar kunst met kinderen - unicorns & fairytales
Boeken jeugdboekenmaand My life Prentenboeken Winactie & Give away

/Kunst/ Schilderijen bekijken met kinderen, zo begin je eraan & WIN

Het begrip kunst is voor iedereen anders. Sommigen vinden iets pure kunst en anderen begrijpen absoluut niet waarom iets kunst genoemd word. Eigenlijk maakt het niet zoveel uit, het is de belevenis, de verrijking in het leven die telt als je gaat werken rond kunst. Kinderen zijn daar goed in. Ze zijn van nature nieuwsgierig. Hoe kleiner, hoe beter. Wij gaan al sinds onze kinderen klein zijn geregeld wel eens naar een museum. Wanneer ze ouder worden, kan je gerichter gaan kijken naar kunst met kinderen. Hoe begin je daar nu aan? 

Kijken naar kunst met kinderen

Wanneer je kinderen en kunst combineert krijg je de meest fantastische dingen. Kinderen hebben een overdosis aan fantasie! Je zou het meer moeten doen. Daarom ben ik ook voorstander van op een juiste manier te kijken naar kunst met kinderen, thuis en in de klas. Prikkel de creativiteit en daag ze uit. Kauw het zeker niet voor. Leer ze écht kijken.

Prikkel die nieuwsgierigheid

Kinderen zijn van nature benieuwd. Ze willen allerlei dingen weten. Lees maar eens een prentenboek voor. Onze kinderen stellen 100 vragen. Daar kan je op twee manieren mee omgaan: je wimpelt de vragen af en wil gewoon verder lezen, je onderdrukt hun nieuwsgierigheid en fantasie… of je beantwoordt de vragen en je gaat samen fantaseren. Wat zou er gebeuren? Waarom doen ze dit? Wanneer je schilderijen wil bekijken met kinderen gaat dit net zo. Je kan ze ook zelf nieuwsgierig maken door de juiste vragen te stellen en ze zo te prikkelen wanneer je gaat kijken naar kunst met kinderen. Maar dat is niet eenvoudig. als je het zelf niet zo graag kunt of geoefend bent. Gelukkig bestaat er véél boeken en hulpmiddelen om bijvoorbeeld een bezoek aan een museum met je kinderen interessant te maken.

kijken naar kunst met kinderen - unicorns & fairytales

Bezoek musea

Wat je vooral moet doen is met je kinderen eens naar musea gaan. Je gaat versteld staan van hun pret dat ze hebben. Er bestaan verschillende gezinsactiviteiten in bepaalde musea. Hier is eigenlijk de beste plek om te gaan kijken naar kunst met kinderen.  Ik heb al mijn tips verzameld in een artikel, lees dat maar eens:

kijken naar kunst met kinderen - unicorns & fairytales

Naar het museum met kinderen? Dit kan je allemaal doen!

Tips voor je bezoek aan een museum…

Je kan allerlei kunstwerken laten zien op foto om zo te kijken naar kunst met kinderen, maar het is een hele belevenis als je ze samen met je kinderen in een echt museum kunt verkennen. Enkele tips (let wel even op of ze al geschikt zijn voor de leeftijd van de kinderen)

  • Verken samen met je kinderen, online, het museum en de stad eens. Welke werken lijken je interessant?
  • Bespreek de regels in een museum
  • Bekijk eens of de tickets online goedkoper zijn of schaf een museumpas aan
  • Laat je kinderen de route bepalen en dring niet te veel op
  • Ga niet meteen de bekendste werken bekijken, er hangen immers verborgen schatten…
  • Wil je graag wat werken bespreken? Zoek dan een kindvriendelijke versie van de uitleg…
  • Bekijk of ze in de musea kinderprogramma’s hebben. Tegenwoordig spelen musea daar mooi op in!
  • Indien je kind al groot genoeg is om met een audiogids te werken, laat het dan toe
  • Laat je kind leiden en volg zijn interesses
  • Geef ze leuke opdrachten in het museum. Op zoek gaan naar bepaalde zaken
  • Plan ruimte in voor een pauze en als je merkt dat je kind het beu is, hou het dan voor bekeken… je hoeft niet alles gezien te hebben
  • Ga eens voor een schilderij of kunstwerk zitten en stel vragen

Boekentip voor kleine kinderen

kijken naar kunst met kinderen - unicorns & fairytales

Wanneer je naar een museum gaat met kinderen, moeten ze natuurlijk rekening houden met enkele regels. Misschien zijn ze nog nooit in een museum geweest? Samen het boekje ‘Naar het museum’ van de reeks Willewete van Clavis, kan daarbij zeker helpen.  Het boekje is geschreven door Florence Ducatteau en Chantal Peten. Het boekje gidst je doorheen een museum en de belangrijkste mensen en plaatsen die er zijn. Ook het museum van Schone Kunsten kan je binnenin bekijken door uitklapbare bladzijden. Erg fijn. Na het lezen van dit boekje gaan kinderen zeker een bezoek willen brengen aan een museum. Misschien fijn om dit te lezen net voor je van plan bent te gaan.

Na het lezen staat er nog een quiz en knutselopdracht klaar voor ze. Altijd leuk om dit samen met hen te doen. Je gaat een fotokader maken met pasta. Zorg dus dat je alle materiaal voorhanden hebt. Hun kennis wordt getest met een kleine quiz en opdracht. Een erg fijn boekje om thuis of in de klas te hebben…

Nog meer interessante Willewete boekjes van Clavis Uitgeverij 

[bol_product_links block_id=”bol_5e58e0a09e7b5_selected-products” products=”1001004010301583,9200000030370545,1001004011565816,9200000000033523,9200000085063509,9200000059825354″ name=”willewete Clavis” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”800″ cols=”4″ show_bol_logo=”0″ show_price=”0″ show_rating=”0″ show_deliverytime=”0″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Tips hoe je naar schilderijen (en kunst) kunt kijken (in een museum)

Wanneer je gaat kijken naar kunst met kinderen kan je verschillende dingen doen: ga eens voor een leuk schilderij of kunstwerk zitten en stel gerichte vragen. Verwonder, fantaseer en bekijk het eens in detail. Leer kinderen ‘waarnemen’. Vaak zien zij zaken waaraan wij nog niet denken. Het kan verrassend zijn en erg leerzaam voor kinderen. Ze leren er meer van dan jij denkt. Enkele tips:

  • Wat wordt er verteld in het schilderij? (vaak zijn ze geschilderd in een tijd dat mensen niet konden lezen en schrijven)
  • Ontleed het schilderij visueel en vermijd te moeilijke feiten en jaartallen. Kijk naar de leeftijd en interesse van je kind
  • Hoe denk je dat diegene op het schilderij was in het echt?
  • Waar is het? Binnen of buiten? Welke tijd? Wat voor weer is het? Hoe laat zou het zijn enz…
  • Wie zou jij graag willen zijn op het schilderij? Wie niet?
  • Noem alle XXX op die je kunt vinden
  • Ik zie ik zie wat jij niet ziet…
  • Bekijk ook de manier waarop het schilderij is gemaakt: olie, doek, dik, dun…

Boekentip!

kijken naar kunst met kinderen - unicorns & fairytales

Om samen met je kinderen naar een schilderij of kunstwerk te kijken, heb je wat oefening nodig. Zoals de bovenstaande tips, die ik deels ook haalde uit het boek MEESTERLIJK! Zo kijk je met kinderen naar kunst (Maria-Christina-Sayn-Wittgenstein-Nottebohm) 

Dit boek begint met enkele tips en nadien worden verschillende schilderijen van bekende (en misschien iets minder bekende voor ons) meesters besproken. Per schilderij krijg je tips hoe je met kinderen naar dat schilderij kunt kijken, welke vragen je kunt stellen en welke opdrachten ze erbij kunnen uitvoeren. Ook worden ze uitgedaagd om de schilderijen met elkaar te vergelijken. Ze kijken niet enkel naar de inhoud van het schilderij, maar ook hoe het gemaakt is. Met welke materialen en op welke manier. Na het lezen en gebruiken van het boek, gaan de kinderen op een heel andere manier kijken naar de kunstwerken in een museum.

Dit boek is een ware aanrader om te gebruiken VOOR het bezoek aan een museum en in de klas. Geniet samen met de kinderen van het speuren en het ontdekken van allerlei zaken. Prikkel de nieuwsgierigheid van de kinderen en laat ze genieten van kunst.

[bol_product_links block_id=”bol_5e58e15ec8ec7_selected-products” products=”9200000114396711″ name=”meesterlijk ” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”0″ show_price=”0″ show_rating=”0″ show_deliverytime=”0″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Toptip!

Je kan allerlei kunstenaars en kunstwerken online bekijken. In categorieën, op naam, op kleur, op thema en nog veel meer. Google Cultural Institute zorgt voor een ruime selectie aan werken die je samen met je kinderen kunt bekijken. Ideaal om in de klas en met leerlingen te gebruiken. Zo heb je altijd kunstwerken voorhanden die je kunt laten zien en ontleden.

Bekijk eens enkele werken op thema, kleur of een andere categorie en laat de kinderen hun favoriete werk kiezen. Geef ze vragenkaartjes of laat ze voor elkaar vragenkaartjes opstellen die ze nadien in groep beantwoorden. Ga ook dieper in op hoe de schilder dit gemaakt heeft. Misschien kunnen ze zelf een kunstwerk maken, geïnspireerd op hun favoriete werk. Je kan natuurlijk ook op voorhand enkele werken selecteren zodat je goed weet welk doel je voor ogen hebt…

Creatieve verwerking

kijken naar kunst met kinderen - unicorns & fairytales

Je kan na het bekijken van het schilderij overgaan tot een creatieve verwerking. Dat kan op 100 manieren. Enkele tips:

  • volgens het soort werk (impressionisme, werken met vegen, symbolen, mensen, pointillisme, stromingen enz…)
  • volgens het thema
  • volgens kleuren
  • link leggen met uitbeelden
  • foto’s maken om het kunstwerk na te bootsen (als er mensen opstaan)
  • werken met materialen om het kunstwerk na te bootsen

PS: blijf zeker volgen, er komen creatieve verwerkingen aan 😉

WIN WIN WIN WIN

 

 

Wil jij ook graag kunst bekijken met kinderen en denk je wel iets te hebben aan het boekje NAAR HET MUSEUM en NAAR HET THEATER van Clavis uitgeverij? Waag je kans dan door in de comments mee te doen! Vertel mij wat jouw favoriete kunst uitstapje is geweest of waar jij graag eens zou heen gaan.

 

Meedoen kan tot en met 15 april 2020!! Zo kan iedereen de hele jeugdboekenmaand meedoen aan alle winacties. 

Pin it

Vind je deze tips rond kijken naar kunst met kinderen wel interessant? Pin het dan zeker.

kijken naar kunst met kinderen - unicorns & fairytales

XOXO Nathalie

 

 

 

 

You Might Also Like...

12 Comments

  • Reply
    De Vos Dette
    4 maart 2020 at 07:17

    Donderdag gaan we met onze kleuterklas naar het Raveelmuseum.
    Héél leuk om jouw tips te lezen, ik probeer ze zeker uit!
    Dankjewel
    Zelf vond ik de tentoonstelling rond de werken van Breughel in het kasteel van Gaasbeek de Max!
    Gr.
    Dette

  • Reply
    Veronique Pauwels
    4 maart 2020 at 07:26

    Ensormuseum en workshop in Oostende. Het is al een poosje geleden, maar ik denk dat ik er evenveel plezier aan beleefd heb als de kinderen.
    Een jaar geleden was de buurman van school aan het schilderen op de muur van de garage. Na wat opbouw zijn we samen onverwachts gaan gluren bij de buren! Toen zijn we ons gaan verdiepen in de legende achter de schilderij!

  • Reply
    Mykidsmycity
    4 maart 2020 at 09:07

    Twee jaar geleden trokken we met N. (toen 5) op city_trip naar Brussel. We gingen naar het Atomium, waar toen net een expo was over Magritte. Fantastisch vond hij het! Het jaar ervoor trokken we naar Rotterdam en bezochten er een tentoonstelling over de surrealisten. Ik had een klein tekenboekje mee voor N. De werken die hij mooi vond, mocht hij tekenen. Leuk om te zien welke werken hij koos. Hij ging er ook echt languit voor op de grond liggen. Zijn opperste concentratie was ook voor de andere bezoekers vertederend!

  • Reply
    Katrien
    4 maart 2020 at 09:59

    Le Grand Hornu, een museum voor moderne kunst, was echt een topper met onze kinderen. De kleinste was nog een buggy-kindje maar vond het geweldig om eens in de grote ruimtes (binnen en buiten) te mogen rondlopen. Het musuem bevindt zich nl in een oude industrieel mijnbouwcomplex, dus ook de gebouwen en buitenruimtes zijn zinnenprikkelend. De oudste twee waren vooral onder de indruk van (sommige) kunstwerken en het feit dat ze zelf konden deelnemen door met balpen een stuk in te kleuren of door een kauwgom op een doek te plakken: dat mogen ze thuis niet, maar hier kon het wel.
    Een goede eerste insteek bij een museum vind ik altijd: wat vind je in deze ruimte mooi en waarom? En wat vind je écht lelijk en waarom? Werkt altijd!

  • Reply
    Anneleen De Visscher
    4 maart 2020 at 13:46

    Ik zou zelf heel graag eens naar het museum van Titanic gaan. Wat ik zelf als kind een fantastisch museum vond, het dinosaurusmuseum in Brussel (museum voor natuurwetenschappen). Geweldig!

  • Reply
    Gryson Wim
    7 maart 2020 at 19:06

    Mijn mooiste en meteen ook één van de vroegste aanrakingen met kunst was toen ik als achtjarige jongen mee mocht naar Pompeï bij de Visuvius. Ik verbleef toen met mijn ouders in Sorrento. Daar zou ik zeker nog eens willen teruggaan. De architectuur van de Romeinen, de mooie mozaïeken en de beelden…gewoon prachtig ! Intussen ben ik 55 en al opa. Kijken naar het museum lijkt me leuk voor mijn kleindochtertje Fleur.

  • Reply
    Inge
    9 maart 2020 at 20:24

    Ik ben zelf zot op Villa Borghese in Rome. Ben er al zeer vaak geweest met onze leerlingen van het zesde jaar, maar kan niet wachten om het ooit te tonen aan mijn vriend en onze dochters. De verhalen die je daar tot leven ziet komen geweldig! Ik zou graag ook eens naar de tentoonstelling ‘Ceci n’est pas un corps’ gaan met de oudste dochter. We gingen enkel nog maar naar het ‘dinomuseum’ en dat vond ze toen geweldig.

  • Reply
    Tiemke
    9 maart 2020 at 20:57

    Ik ga zelf veel musea bezoeken, samen met mijn kinderen vind ik het niet altijd gemakkelijk. Het is ook wat afhankelijk van de soort tentoonstelling. Ik probeer zeker eens je tips uit. Op onze wenslijst staat een bezoekje aan de Verbeke Foundation samen met de jongens. De buitenruimte en verscheidenheid aan kunst zal ons zeker allemaal kunnen bekoren.

  • Reply
    Kaat
    10 maart 2020 at 22:45

    Met de kinderen ga ik het liefst naar Verbeke Foundation. Als ze het binnen wat beu zijn, kunnen ze al hun energie buiten kwijt 😉

  • Reply
    Oma Will
    18 maart 2020 at 17:07

    Ik ben nog nooit met de kleinkinderen naar een museum geweest, of het moet het Dinopark in Zwolle zijn. Dat is toch ook een soort museum.
    We zijn eens een keer met onze oudste kleinzoon naar Nieuwland en de Batavia in Lelystad geweest. Ook erg leuk en leerzaam.
    Dit is wel geen kunst, maar wel erg leuk.
    Graag zou ik ze een keertje meenemen naar het Rijksmuseum, maar daar zijn de jongsten nog te klein voor.
    Wie weet over een paar jaar.
    Er zijn zoveel leuke musea in ons land. Ik ga een lijstje maken.
    Graag doe ik mee en volg op bloglovin.

  • Reply
    Nele
    1 april 2020 at 16:06

    Aan het museo del prado in Madrid heb ik goede herinneringen. Jammer genoeg kunnen we het momenteel niet meer bezoeken.

  • Reply
    Helena
    8 april 2020 at 15:16

    het Spinragfestival in Kortrijk

Leave a Reply