Unicorns & Fairytales
gezond eten stimuleren bij kinderen - unicorns & fairytales
Food moederschap Ontwikkeling

Gezond eten stimuleren bij jonge kinderen (healthy food)

We vinden het belangrijk dat onze kinderen gezond en gevarieerd leren eten. Zo proberen we hen zo weinig mogelijk snoep te geven en te opteren voor gezonde snacks. Je kan volgens mij gezond eten stimuleren bij jonge kinderen door het aantrekkelijk te maken, zelf het goede voorbeeld te geven en vooral niet te hard pushen… Ook hebben wij wel enkele regels samen opgesteld. Kijk je mee naar mijn tips of ideetjes? 

Gezonde voeding

Gezond eten stimuleren is een wisselwerking. Alles hangt een beetje af van de smaak van je kindje, de aanpak en nog wel wat andere factoren. Vaak krijgen kinderen teveel tussendoortjes die niet gezond zijn en die nemen de plek in van de noodzakelijke voedingsmiddelen. Laat het grootste gedeelte van wat het kind eet bestaan uit groenten, fruit, volkorengraan, peulvruchten, koud geperste oliën en natuurlijke vetten zoals roomboter, ghee en kokosolie extra vierge, ongebrande noten en zaden en verse kruiden en specerijen. Dit ook aangevuld met vlees, vis en zuivel.

taco's - unicorns & fairytales

Leuk servies

Ik heb al gemerkt dat leuk servies zeker kan werken. Pas wel op met melanine. Je kan beter kiezen voor bamboe bijvoorbeeld. Vince en Lex vinden het superleuk om hun eigen servies te mogen kiezen. Vaak zijn er bordjes met onderverdelingen, leuke illustraties of vormen.

Handige broodtrommels

Maak boterhammen eten een plezier. Steek er eens een briefje tussen of maak een leuk gezichtje van de boterhammen. Combineer het met wat groentjes en snijdt het in vormpjes. Ik schreef al eerder een blog over Bento. Misschien vind je daar ook leuke ideetjes? Of via mijn pinterest pagina?

De Yumbox is echt een aanrader om gevarieerde lunchboxen aan te bieden.

lees ook: Zo zorg je zonder moeite voor een gezonde inhoud van een broodtrommel

volkoren pitabroodje - unicorns & fairytales

Leuke snacks

Maak het gezond snacken leuk door eens iets anders met het fruit te doen. Maak er leuke gezichtjes van of een fruitsla of snij het in leuke figuurtjes. Natuurlijk kan je dit niet altijd doen. Wanneer ze naar school gaan is het moeilijk om ‘s morgens in de ochtenddrukte nog een mooi kunstwerk te maken. Maar geef eens iets anders mee zoals ongezouten nootjes, bananenchips, tropisch fruit… Geloof me, ze zullen er dol op zijn. Bij ons op school mochten de kinderen enkel gezonde snacks meenemen tijdens de “vasten” en er kwamen heel originele ideetjes voorbij. Geen kind of ouder die klaagde hoor. Gezond en leuk!

Geef je kinderen als tussendoortje fruit, noten, groentjes en beperk suikers, koeken en snoep. Kies ook voor water als drankje of maak lekkere fruit infusies. Lex houdt enorm van de smoothie ijsjes die wij maken.

Kies ook eens voor een monkey platter vol met lekkere groentjes, een gezond dipsausje en bijvoorbeeld spreads zoals hummus. Gezond eten stimuleren wil ook zeggen dat je het moet aanbieden.

healthy snacks - unicorns & fairytales

Het goede voorbeeld geven

Gezond eten stimuleren begint bij jezelf. Natuurlijk is het heel belangrijk om het goede voorbeeld te geven. Dat is met alles zo. Als jij gaat zeggen tegen je kind dat hij geen chocolade mag eten maar jij zit er zelf met een stuk, dan denk ik dat je het verkeerde signaal geeft. Uiteraard zijn er sommige dingen die wij als volwassenen wél mogen eten en dan moeten ze leren dat ze er zelf nog te klein voor zijn. We proberen dus zelf gezond te eten samen met Vince. Wanneer wij op een feestje zijn en een chipje nemen, dan mag Vince dat ook. Nou, niet teveel natuurlijk.

Niet pushen

Ik ben absoluut géén voorstander van de regel: alles opeten. Wanneer mijn kinderen genoeg hebben dan hebben ze genoeg. Maar ik let er wél op dat ze in de loop van de dag gezond eten en voldoende voedingsmiddelen binnen hebben. Wanneer er geen problemen zijn (bijvoorbeeld te weinig eten, te weinig wegen, …) dan zie ik niet in waarom ze verplicht worden hun bord op te eten.

pannenkoeken versieren - unicorns & fairytales

Af en toe eens een veggie dag

Niet alleen is het goed voor het milieu, het is ook echt goed voor ons lijf. Mijn kinderen zijn echte vleeseters en daarom is het zeker niet slecht om minstens 1 keer per week vegetarisch te eten. Maak bijvoorbeeld een lekkere spaghettisaus zonder vlees of kies voor lekker veel groenten in plaats van vlees. Je vindt genoeg heerlijke vegetarische recepten online.

Steek af en toe iets nieuws in de brooddoos of in het gerecht

Kinderen moeten smaken nog leren appreciëren. Ze kennen dat ook niet. Vaak lusten ze pas iets wel of niet na 10 keer proeven. Ik steek af en toe iets nieuws in de lunchbox of tijdens het snacken. Nooit alles nieuw zodat ze altijd wel iets vertrouwd kunnen eten als ze het niet lusten. Zo voorkom je drama. Ook wanneer de eerste keer geen succes is, is het dus wel belangrijk om bepaalde producten aan te blijven bieden. Thuis dan. Ook goed om dit in verschillende vormen te doen. Misschien lust je kind bijvoorbeeld geen gebakken paprika, maar gaat het wel goed rauw naar binnen. Goed om hiermee te experimenteren. Heb je even geen inspiratie? Laat je dan inspireren door de kant-en-klare gezonde maaltijden van factormeals. Deze worden gemaakt door chefs en bevatten enkel gezonde en goede ingrediënten. Een goed en gezond alternatief voor wanneer je geen tijd of inspiratie hebt om zelf te koken.

Heb je deze leuke dingen al eens geprobeerd: Lekkere muffins met ei en groentjes 

eiermuffins - unicorns & fairytales

Geef je kind verschillende keuzes

Wat is het fijne van zelf mogen bepalen wat je eet? Dat je precies eet waar je op dat moment zin in hebt. Grote kans dat jij nu niet meer de groenten eet die je vroeger verafschuwde. Je hebt alternatieven gevonden. Dit geldt natuurlijk ook voor je kind. Probeer daarom elke dag drie verschillende (gezonde) opties te bedenken. Laat je kind hier vervolgens een keuze uit maken. Zo creëer je een gevarieerd weekmenu en weet je zeker dat hij of zij hier ook daadwerkelijk zin in heeft. Dat zorgt voor minder strijd aan tafel. 

Samen boodschappen doen en koken

Kinderen willen dolgraag bij alles betrokken worden. Dit zorgt ervoor dat ze geïnteresseerd raken en graag willen proeven. Het kan daarom zeker helpen om samen een boodschappenlijstje te maken, de producten te kopen en vervolgens thuis te bereiden. Als je iets zelf gekookt hebt, moet je dit natuurlijk ook proeven. Moedig je kind ook aan om tijdens het koken alvast wat dingen te proberen. Zo zorg je ervoor dat zij zelfs voor de maaltijd al de nodige voedingsstoffen binnenkrijgen.

gezond eten stimuleren - unicorns & fairytales

Verbied geen desserts of koekjes

Kinderen mogen wel eens snoepen en zondigen. Jij toch ook? Als je alles gaat verbieden ga je later sowieso problemen krijgen. Leer je kind ermee omgaan.  Gezond eten stimuleren is een goede gewoonte creëren en niets verbieden want iedereen kent het verhaal van de verboden vrucht wel denk ik.. Soms is een chocolaatje en wat extra suikers precies wat je nodig hebt, terwijl de andere keer een appel volstaat. Als je er een minder groot ding van maakt, wordt het voor je kind normaler om van alles wat te eten en creëer je een gezonde relatie met het eten. 

Wij hanteren de volgende regel bij ons thuis: maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag is het fruitjesdag (als dessert) en woensdag en in het weekend kiesdag.

Je kan ook bijvoorbeeld havermoutwafels maken of havermoutkoekjes.  Of een leuk alternatief voor ijsjes is NICECREAM!

havermout koekjes - unicorns & fairytales

Inspiratie in boeken of op blogs

Wij halen vaak onze inspiratie uit boeken, Instagram of andere blogs. Samen met een vriendin heb ik Kidsfood & Lunchbox opgericht, waar je ook wel wat inspiratie uit kunt halen.

gezond eten stimuleren bij kinderen - unicorns & fairytales

Gezond eten stimuleren, hoe doe jij dat?

XOXO Nathalie

 

 

You Might Also Like...

3 Comments

  • Reply
    Margriet
    25 april 2016 at 21:15

    Dat is echt een heel leuk servies! Goed voorbeeld doet inderdaad volgen. En niet te snel toegeven aan “Dat lust ik niet,” helpt ook.

  • Reply
    Ilse van Kreanimo
    25 april 2016 at 21:58

    Door zelf het goede voorbeeld te geven en altijd te vragen om ten minste te proeven.
    We wijzen hen ook op suikers en zo …

  • Reply
    Sofie van ourhappilyeverafter.be
    26 april 2016 at 12:23

    Oh inderdaad wel een heel leuk bord! MIsschien toch nog eens eentje kopen voor Abel, voordal de vakjes dan … dan mag er wel (na enige uitleg) meerdere zaken op zijn bord liggen 😉

Leave a Reply