Unicorns & Fairytales
gevoelensmeter maken - unicorns & fairytales
creatief DIY moederschap My life Ontwikkeling

DIY // Een gevoelensmeter maken voor of met je kinderen

Omgaan met de gevoelens van kinderen… Het is soms echt niet gemakkelijk. Je weet vaak niet hoe hun hoed staat en soms kunnen ze zomaar ineens uitbarsten. Ze weten ook niet altijd goed hoe ze zich moeten uitdrukken en weten vaak zelf niet wat ze voelen. Ik maakte deze gevoelensmeter of emotiemeter na het lezen van erg leuke boekjes en ik gebruikte de symbolen van het boekje omdat ze ondertussen vertrouwd zijn.

Wat is een gevoelsmeter?

Wel, deze gevoelensmeter of emotiemeter is een hulpmiddel voor kinderen om aan ons te laten zien hoe ze zich voelen. Soms kunnen of durven ze dit niet te tonen of te zeggen en op deze manier maak je het eenvoudiger. Zo maak je het ook visueel. Niet alleen voor anderen maar ook voor zichzelf. Het is oké om zich eens minder in hun vel te voelen. Het kan een hulpmiddel zijn om zowel aan te tonen wat ze voelen als om er een gesprek over te beginnen. Voor ouders is het ook makkelijker om dan bijvoorbeeld te kunnen zien of er iets scheelt. Je kan dan als ouder de vraag stellen of ze erover willen praten. Hoe komt het dat ze boos zijn? Willen ze er iets over vertellen of laten we ze gewoon met rust? Je hoeft er niet altijd over te praten. Maar zo weet je wél hoe het met je kind is.

lees ook: Praten rond gevoelens met kinderen, hoe begin je daaraan?

emotiemeter maken - unicorns & fairytales

Hoe maak je zo’n emotiemeter?

Het is niet moeilijk om zo’n gevoelsmeter te maken. Wij gebruikten twee stevige bladen en een splitpennetje. Met behulp van een bordje maakte ik twee cirkels die ik uitknipte. Ik kopieerde de symbooltjes van de serie ‘Wat Viktor Voelt’. Dat zijn boekjes die op een laagdrempelig niveau kinderen kennis laten maken met verschillende gevoelens en emoties. Daar staan ook allerlei ademhalingsoefeningen in die kinderen een mogelijkheid geven met deze emoties om te kunnen en ze weg te krijgen. Je kan natuurlijk ook andere symbooltjes gebruiken.

Ik kleefde de symbolen op de cirkels, knipte nog twee pijlen uit en met behulp van de splitpennen bevestigde ik de pijlen op de cirkel. Zo kunnen de pijlen draaien. Ik besloot ze op ons centraal magnetisch bord te hangen zodat de kinderen er gemakkelijk bij kunnen.

gevoelsmeter maken - unicorns & fairytales

Wat als je meerdere kinderen hebt?

Als je meer dan 1 kind in huis hebt kan je de gevoelensmeter ook personaliseren met een foto van je kind of hun naam. Zo weet je wie er thuis een beetje boos of echt wel blij is 😉

Hoe kan je de gevoelensmeter gebruiken?

Je kan de emotiemeter op verschillende manieren gebruiken: enkel op momenten wanneer je merkt dat er iets aan de hand is, op vaste dagen of tijdstippen of elke dag, door hem ergens centraal te hangen. Zo kunnen kinderen op elk moment van de dag aangeven wat ze voelen. Ook in de klas kan dit erg handig zijn. Kies wat het beste werkt voor je gezin of klas.

gevoelensmeter maken - unicorns & fairytales

Welke boekjes zijn dat?

Ik sprak al over die boekjes hierboven. Hieronder kan je ze vinden. Ze zijn niet duur en écht handig. Samen met je kind kan je de ademhalingsoefeningen doen en praten over hun gevoelens. Succes!

 

Pin it

Vind je deze gevoelsmeter wel een leuk idee? Pin je hem dan op Pinterest?

gevoelensmeter maken - unicorns & fairytales

Wat vind je van deze gevoelsmeter? Ga jij ook zo’n emotiemeter maken of is dit niets voor jullie? 

XOXO Nathalie

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply