Unicorns & Fairytales
boeken van de klimaatjes, uitgeverij Clavis
Boeken boeken over duurzaamheid Duurzaamheid My life Onderwijs

Met deze boeken leren kinderen (en jij ook) meer over hoe we lief kunnen zijn van het milieu!

Het is een hot topic in de media, maar zo’n levensbelangrijk topic waar we niet meer voorbij kunnen. Je kan het niet meer ontkennen: het klimaat verandert en ook al is dat een natuurlijk verschijnsel dat om te miljoen jaar eens voorkomt (check your history), wij zorgen er zelf voor dat het in een sneltempo dichterbij komt. Niet dat ik je bang wil maken maar er zijn in het verre verleden al meer ‘soorten’ uitgestorven, you know. Het wordt dus dringend zijn om er iets aan te doen. Samen. Zoek je een boek over het klimaat voor thuis of in de klas dan zijn deze toppers zeker de moeite.

1. Koos De Koala

KOOS ZOEK EEN HUIS 3 D - Met deze boeken leren kinderen (en jij ook) meer over hoe we lief kunnen zijn van het milieu!

Op zoek naar een leuk boek over het klimaat, milieu of bewustwording? Die vind je gelukkig meer en meer. Ook voor kleine kinderen! Dit verhaal gaat over Koos De Koala. Dit is het eerste boek ik hopelijk een langere reeks. De kinderen kunnen na het lezen van het boek ook meer zien over Koos De Koala, door naar het Youtube kanaal te gaan. Dit kan makkelijk via de QR-code in het boek. Op een ochtend krijgen Koos en zijn vrienden de schrik van hun leven: grote gele monsters hakken alle bomen om! Gelukkig weet Koos te ontsnappen, maar zijn geliefde huisje met al zijn spulletjes is weg. Wat nu? Koos gaat vol moed op zoek naar een nieuwe plek om te wonen. Samen met de lezertjes gaat hij op zoek naar een nieuw huisje, maar dat is niet zo makkelijk.

Het eerste boek van koos gaat over het thema ‘ontbossing’. Het onderwerp wordt klein en toegankelijk gemaakt en hierdoor zie je dat je zelf meer kunt doen dan je denkt om de aarde groen door te geven aan volgende generaties.

De website van Koos De Koala staat vol weetjes, interessante links en je kan ook hun online show volgen. Op YouTube heeft hij zijn eigen serie: Koos & Moos. Moos is de allerbeste mensenvriend van Koos. Ze vertellen elkaar spannende verhalen, zingen samen liedjes en halen grappen met elkaar uit. De serie speelt zich grotendeels af in het huis van Moos. Hij is zo lief om tijdelijk onderdak te bieden aan Koos nu hij in Nederland is. Koos leert vervolgens op zijn beurt Moos weer hoe je lief kunt zijn voor de aarde!

In elke aflevering worden er uitstapjes gemaakt naar spannende plekken zoals de jungle of een papierfabriek. Er valt genoeg te beleven met Koos & Moos. Abonneer je kids dus snel op het kanaal van Koos de Koala.

Je kan het boek hier vinden.

2. Greta en de reuzen

9200000124538676 - Met deze boeken leren kinderen (en jij ook) meer over hoe we lief kunnen zijn van het milieu!

Dit supermooie prentenboek over het bekende meisjes dat opstond om het goede te doen. Een mooi verhaal over doorzetten en iets bereiken, als je volhoudt. Het verhaal gaat over een meisje dat in het bos woont. De reuzen hakken en kappen en maken fabrieken en blijven maar kappen. Alles vervuilt. Tot Greta komt en een bordje STOP omhoog houdt. Eerst doet ze dit alleen, maar ze houdt vol en beetje bij beetje komen en mensen en dieren bij. Nu zien de reuzen haar wél. Samen met de Reuzen zorgen ze nadien dat het bos weer herleeft. Een mooie boodschap die hopelijk ooit werkelijkheid wordt. Een eenvoudig verhaal dat je met kleine en grote kinderen kunt bespreken, met mooie en duidelijke prenten. Op het einde krijgen de kinderen tips van Greta over wat ze kunnen doen om klimaatverandering bespreekbaar te maken.

Je kan het boek hier vinden

3. 123 superslimme dingen die je moet weten over het klimaat

9200000114382002 - Met deze boeken leren kinderen (en jij ook) meer over hoe we lief kunnen zijn van het milieu!

Dit boek over het klimaat is meer een weetjes encyclopedie over het milieu en het klimaat. In dit boek komen kinderen meer te weten op vragen die ze hebben en hoe we meer rekening kunnen houden met de aarde leefbaar te houden. In de verschillende hoofdstukken komen kinderen op een heldere en leuke manier meer te weten over hoe alles verbonden is, het klimaat voortdurend veranderd, dat de aarde warmer en vuiler wordt, wat de gevolgen daarvan zijn en wat we er kunnen aan doen. Het is een superleuk boek om thuis en in de klas te hebben. In dezelfde reeks zijn nog fijne titels verschenen die kinderen voorzien van algemene kennis. Wederom boeken die aan te raden zijn!

Je kan het boek hier vinden

4. Frida’s koele klimaatboek

9200000116786324 - Met deze boeken leren kinderen (en jij ook) meer over hoe we lief kunnen zijn van het milieu!

Een superleuk vormgeven boek over het klimaat, geschreven vanuit het oogpunt van Frida, die een werkje moest maken voor school. Het lijkt haar dagboek wel, wat op zich al veel aantrekkelijker is dan een boek met enkel tekst. Kinderen leren meer over de samenstelling van de mens en de aarde, wat het klimaat nou eigenlijk is en wat de oorzaak en gevolgen zijn van de opwarming van de aarde. Kinderen komen op eenvoudige manier en in kindertaal meer te weten over de akkoorden die zijn gesloten, over wie de megavervuilers zijn en wat we eraan kunnen doen. Het boek is gemaakt in schap book stijl en leest vlotjes. Deze moet je in je collectie hebben en is een erg fijn cadeau voor kinderen die mee in actie willen schieten.

Je vindt het boek hier

5. Palmen op de Noordpool

BC8F3D34 88F6 43B7 A297 DCEB0B10A0A7 768x1024 - Met deze boeken leren kinderen (en jij ook) meer over hoe we lief kunnen zijn van het milieu!

7D7C3CC8 F350 4807 97B4 B7570E80064D 768x1024 - Met deze boeken leren kinderen (en jij ook) meer over hoe we lief kunnen zijn van het milieu!

Palmen op de noordpool is een boek over het klimaat op maat van kinderen, maar ook op maat van volwassenen en iedereen die wil weten hoe de aarde onder invloed staat van het klimaat. Het is een ultra leerrijk boek dat op een toffe manier uitlegt aan ons wat klimaat is, hoe die verandert en wat de gevolgen kunnen zijn. Wist jij bijvoorbeeld dat er in het zeer verre verleden palmen stonden op de Noordpool? En weet jij ook dat onze aarde voor een lange tijd niet bewoonbaar was? Wist je dat we nu eigenlijk ook in een soort ijstijd zitten? In dit boek staan zoveel wetenschappelijke feiten die je ogen doen opengaan en een beetje duidelijkheid scheppen… Echt, een aanrader.

Je vindt het boek hier

6. Hoe je stopt met Plastic

0AF0DD74 24A1 4E28 83EF 41818A8D603C 768x1024 - Met deze boeken leren kinderen (en jij ook) meer over hoe we lief kunnen zijn van het milieu!

6A7E5F54 6145 454F 9BAE 2F0DD0245C2B 768x1024 - Met deze boeken leren kinderen (en jij ook) meer over hoe we lief kunnen zijn van het milieu!

Een boek over het klimaat en hoe te stoppen met plastic. Op maat geschreven voor volwassenen maar ze kunnen ook door de grotere kinderen gelezen worden. Er wordt eerst uitgelegd hoe plastic ontstaan is, dat het onze levens ook wel erg heeft geholpen en dat het voor sommige mensen ook niet praktisch is moest er helemaal géén plastic meer zijn. Maar er staan wel 1001 tips in hoe je onnodig plastic kan vermijden en hoe je het kan vervangen door duurzame alternatieven. Dit boek zet je aan het denken én aan het werk om van alle ruimtes thuis een duurzamer, plasticvrije zone te maken. Succes!

Lees ook: Mei plastic vrij: mijn actieplan! En jij? Doe jij ook mee?

Het boek vind je hier

 

7. Ga voor groen

44BBE4B3 5EDB 4CA6 8E0C 91D989E644B2 768x1024 - Met deze boeken leren kinderen (en jij ook) meer over hoe we lief kunnen zijn van het milieu!

B1B5D34D B538 4A7C 96E4 F59CC21B4B8B 768x1024 - Met deze boeken leren kinderen (en jij ook) meer over hoe we lief kunnen zijn van het milieu!

Dit leuke weetjesboek voor kinderen geeft niet enkel informatie op hun niveau maar stelt ook voor wat ze kunnen doen. Het biedt alternatieven aan. Bijvoorbeeld wat je beter niet kan doen op een verjaardagsfeest, wat je in de klas kunt doen om duurzamer te zijn en wat nou juist duurzame energie is. Dit boek biedt tips aan hoe ze meer zero waste kunnen zijn zoals bijvoorbeeld hun lunch meenemen in een brooddoos, geen verpakkingen kopen enz… Er staat ook in hoe ze thuis en op school milieuvriendelijk kunnen zijn en hoe ze dingen kunnen upcyclen en hergebruiken. Alle beetjes helpen en kinderen gaan hier vaak heel goed mee om, ze hebben het goede voorbeeld nodig. Maar misschien kunnen zij jou na het lezen van dit boek over het klimaat het goede voorbeeld geven.

Lees ook: Tips om energie te besparen thuis (en dus ook minder CO2 uitstoot!)

Je kan het boek hier vinden

8. Wondere wereld van bijen

53FBAF1D BA0E 4738 9A6B 30CA396AE922 768x1024 - Met deze boeken leren kinderen (en jij ook) meer over hoe we lief kunnen zijn van het milieu!

Bijen zijn enorm belangrijk voor al het leven op deze planeet. In dit mooi vormgeven boek leren de kinderen alles over de bijen. Ook hoe ze die kunnen helpen. Maak bijvoorbeeld eens een bijenhotel, plant bloemen in de tuin en strooi zaadbommen. Indien je nog niets wist over deze beestjes, die wij soms niet zo fijn vinden, dan ga je er nu wel van leren houden.

Je vindt het boek hier

9. Groene voeten

C14C1BA0 DF6E 496C AFDF 75E964CEFDEF 768x1024 - Met deze boeken leren kinderen (en jij ook) meer over hoe we lief kunnen zijn van het milieu!

Een geweldig boek dat een heel heldere uitleg geeft aan kinderen over de huidige problematiek rond milieu, klimaat en afval. Het geeft kinderen een inzicht in waarom het zo noodzakelijk is om ons best te doen om minder vlees te eten, om afval te sorteren en om minder plastic te gebruiken. Onze ecologische voetafdruk moet kleiner. Hier geven ze ook veel alternatieven en tips om ons steentje bij te dragen.

Het is eigenlijk een boek bedoeld voor (grotere) kinderen en er wordt op een eenvoudige manier uitgelegd wat voor schade sommige producten en voorwerpen aanrichten op onze aarde. Ik moet zeggen dat dit toch ook wel een eye-opener is. Ik wist helemaal niet dat scheten van koeien en geiten boosdoeners waren en dat er daarom een Vegan trend is. Want als we allemaal wat minder vlees en melk zouden consumeren zouden er ook niet zoveel koeien moeten zijn met als gevolg minder scheetjes. Klinkt kei belachelijk, maar er zit waarheid achter. Alles draait om vraag en aanbod mensen. Anyway, in dit boek staan ideeën en tips die je kan doen om de wereld een beetje groener te maken.

Lees ook: Tips om duurzaam te kiezen voor transport

Je vindt het boek hier

10. De wraak van ridder Piepus

59F411AF E301 47D6 AF1A F163413AE83F 768x1024 - Met deze boeken leren kinderen (en jij ook) meer over hoe we lief kunnen zijn van het milieu! 6DF8713D 6478 45B5 9E9C 0C230487F6DD 768x1024 - Met deze boeken leren kinderen (en jij ook) meer over hoe we lief kunnen zijn van het milieu!

Een van mijn favoriete kinderauteurs, Marc De Bel, heeft zijn steentje al bijgedragen. Hij heeft een nieuw Boeboeks-verhaal gemaakt die de kinderen willen aanzetten tot recycleren, afval weggooien op de juiste plek en mee zo aan een mooiere wereld werken. Het boek is gemaakt voor kinderen vanaf het 3e leerjaar maar het kan voorgelezen worden doorheen heel de lagere school.

Je kan er ook bijbehorende werkschriftjes bij downloaden wanneer je als school aangemeld bent.

lees ook: Samen met je kind denken aan het milieu, zo doe je dat… 

Je vindt het boek hier

11. De boeken van ‘De Klimaatjes’

9DC48374 5743 4DB4 A96C FABF509351E4 768x1024 - Met deze boeken leren kinderen (en jij ook) meer over hoe we lief kunnen zijn van het milieu!

Deze educatieve serie is van uitgeverij Clavis en gaat over het klimaat. Ze laten op deze manier aan kinderen zien hoe ze hun leefwereld fijn kunnen houden. Voor kinderen vanaf 5 jaar!

Warme truien

Kikker en Muis gaan op Duif bij bezoek. Het is er lekker warm binnen. Tot het hout op is voor de kachel. Wat nu? Ze leren dat je ook best een dikkere trui kunt aandoen. Zo leren ze omgaan met energiebronnen en dit zou een heel leuk boekje zijn voor dikke truiendag! Als verwerking trekken de kinderen zelf een dikke trui aan en kan je de verwarming zachter zetten!

Wat is het warm

De Klimaatjes ontdekken dat het heel warm is. Dit komt onder andere door de opwarming van de aarde. Ze leren wat ze moeten doen als het zo warm is: verkoeling zoeken, in de schaduw blijven, veel drinken enz… Als verwerking maken ze een vlieger.

Natte voeten

Wanneer Muis en Duif in de stad na een regenbui nog willen spelen, is het overal nog nat. Ze beslissen om naar hun vrienden in het bos te gaan want daar is lekker alles droog. De kinderen ontdekken dat veel zachte grond het regenwater doet wegtrekken. Door de vele straten in de stad lukt dit niet. Ze besluiten de stad een beetje groener te maken door zelf te gaan zaaien.  Als verwerking leren de kinderen samen ergens te zaaien. Dit is een erg leuk opstapje om een eigen moestuintje aan te leggen!

Plasticsoep

In dit boek gaan de Klimaatjes genieten van de zon en de zee. Maar ze ontdekken dat de zee vol plastic zit. Wat doet nu al dat plastic in de zee?  Op een leuke manier ontdekken de kinderen wat ze kunnen doen tegen deze plastic soep en dat ze al kunnen beginnen met geen plastic zakje meer te gebruiken. Als verwerking leren ze hoe ze een herbruikbaar tasje kunnen maken.

 

Lees ook: 10 tips om milieubewust op te voeden

Hier vind je de boekjes

 

12. Plastic Soep is troep

4283A495 C652 41C7 8EE1 A06D7872793E 768x1024 - Met deze boeken leren kinderen (en jij ook) meer over hoe we lief kunnen zijn van het milieu!

1D244E31 937F 487B 9A79 61516A252DA2 768x1024 - Met deze boeken leren kinderen (en jij ook) meer over hoe we lief kunnen zijn van het milieu!

Dit is een heel leerrijk educatief boek over het klimaat en dan vooral over de plastic troep in de zee! Ben je met je kinderen bezig over de plastic soep, thuis of in de klas, dan is dit een ideaal boek op kindermaat. Het boek is van Zwijsen uitgeverij en komt ook in een laspakket dat je kan bestellen op WERELD VAN OZ , een educatief platform waar je lesmiddelen en meer kan vinden over plastiek.

13. Suske & Wiske: Lambik Plastiek

3C4BD2AF 63C0 4123 898D 01346363A951 768x1024 - Met deze boeken leren kinderen (en jij ook) meer over hoe we lief kunnen zijn van het milieu!

Een laatste nieuw stripboek van Suske & Wiske dat de problematiek van het plastic uitlicht. Uiteraard maken ze weer spannende avonturen mee. Op het strand is een walvis aangespoeld met zwerfafval in de buik. Lambik en professor Barabas zoeken een oplossing voor de plasticsoep in zee. Maar dat is tegen de zin van plasticfabrikante Polly Ettileen. Ze kaapt de uitvinding van Barabas en is van plan om de wereld nog verder te “ver-plastieken”. Suske en Wiske proberen haar snode plannen te dwarsbomen.

Je vindt de strip hier

14. Bijenboek

9E45D7F5 F1C6 4DB9 A0CC 74B329A3721F 768x1024 - Met deze boeken leren kinderen (en jij ook) meer over hoe we lief kunnen zijn van het milieu!

FE584EBE AE3D 4025 A1CB 9D0A454020B5 768x1024 - Met deze boeken leren kinderen (en jij ook) meer over hoe we lief kunnen zijn van het milieu!

In dit mooi vormgegeven boek kom je meer te weten over bijen en waarom ze zo goed zijn voor de mensheid. Na het bekijken en lezen van dit mooie prentenboek ga je anders tegen deze beestjes aankijken.

Je vindt het boek hier

15. 10 klimaatacties die werken

24AB87CA 8754 488F A76E B1D068E2C479 768x1024 - Met deze boeken leren kinderen (en jij ook) meer over hoe we lief kunnen zijn van het milieu!

B716B5E6 A5EB 4A6B 9BDD 177D14F776F3 768x1024 - Met deze boeken leren kinderen (en jij ook) meer over hoe we lief kunnen zijn van het milieu!

Een boek over het klimaat en concrete acties dat je ogen doet opengaan. Na het lezen van dit boek ga je meteen aan de slag. Dat is toch hetgeen dat ik gedaan heb. Stapje per stapje kunnen we er samen iets aan doen. Of toch zeker voorkomen dat het erger wordt. Dit boek is geschikt voor volwassenen.

Je vindt het boek hier

Lees ook: De koelkast op de juiste manier organiseren

16. Zo bescherm je onze planeet

zo bescherm je onze planeet - Met deze boeken leren kinderen (en jij ook) meer over hoe we lief kunnen zijn van het milieu!

Een flapjesboek van Usborne om samen onze geweldige planeet te ontdekken. Er worden antwoorden gegeven op vragen zoals: wat gaat er mis? Wat gebeurt er met planten en dieren door onze acties? Kinderen krijgen ook allerlei tips om onze planeet te beschermen en dat op een interactieve leuke manier. Het is een boek met veel info, om meermaals door je handen te laten gaan. Een fijn cadeautjes voor kinderen die houden van weetjesboeken.
Je vindt het boek hier

17. Kijk rond in Energie

550x699 - Met deze boeken leren kinderen (en jij ook) meer over hoe we lief kunnen zijn van het milieu!

Nog een flapjesboek van Usborne, in dezelfde stijl als hierboven, maar deze keer over energie. Hoe energie ontstaan is, wat het is en hoe wij het opwekken. Ook is er een heel deel gewijd aan duurzame energie. Kennis is kracht en zo kan je iets veranderen, dus dit is ook een heel interessant boek.

Je vindt het boek hier

 

18. Janouk zoekt een duurzame wereld

535x840 - Met deze boeken leren kinderen (en jij ook) meer over hoe we lief kunnen zijn van het milieu!

Samen op zoek naar een wereld met groene bossen vol dieren, oceanen zonder plasticsoep en een gezond klimaat! In Janouk zoekt een duurzame wereld legt Janouk Kelderman iedereen van 9 jaar en ouder uit wat klimaatverandering is en wat de gevolgen daarvan zijn. Wat houdt het woord duurzaam nou eigenlijk in en hoe zou een duurzame wereld eruit moeten zien? En nog veel belangrijker: hoe kun je daar zelf aan bijdragen?

Janouk Kelderman komt met goede ideeën en haalbare tips met behulp van het Wereld Natuur Fonds. In Janouk zoekt een duurzame wereld vertelt ze je in heldere taal alles wat je moet weten over onder andere plastic, ontbossing, het stikstofprobleem, zeespiegelstijging, voeding, klimaat en CO²-uitstoot. In ieder hoofdstuk komen bekende experts aan het woord. Denk aan fijne kooktips van Lisa Goes Vegan, de gekste plastic vondsten op zee van Boyan Slat en rete-interessante weetjes over het klimaat van wetenschapsjournalist Diederik Jekel.

Daarnaast staat het boek bomvol met tips, recepten, proefjes en DIY’s over wat jij zelf kunt doen om de wereld een beetje duurzamer te maken. We hebben maar één wereld, laten we er zuinig op zijn. Elke kleine stap is er één, samen kunnen we de wereld duurzamer maken. Jij ook.

Je kan het boek hier vinden

19. Schaap zwemt (niet)

550x688 - Met deze boeken leren kinderen (en jij ook) meer over hoe we lief kunnen zijn van het milieu!

In dit uitvouwbare boekje maakt Schaap kleuters laagdrempelig bewust van de afvalberg waar ze zelf ook een beetje aan bijdragen, maar toont het maatschappijkritische beestje tegelijkertijd ook de oplossing. De negatieve emoties en de eenvoudig getoonde afbraaktijden maken het afvalprobleem tastbaar voor jonge kinderen, en geven ook zin om er daarna iets aan te doen. Wie wil immers niet dat haai en zeeotter weer blij worden? Er horen ook allemaal werkblaadjes en printables bij:

Met kleine kinderen werken rond afval en het milieu, op school én thuis

 

Pin it

Vind je dit artikel wel interessant? Ben je ook al lang op zoek naar een boek over het klimaat om met je kinderen thuis of in de klas te bespreken? Pin het dan op Pinterest, ik ben je eeuwig dankbaar.

20x originele 40 2 683x1024 - Met deze boeken leren kinderen (en jij ook) meer over hoe we lief kunnen zijn van het milieu!

 

We vullen heel graag het lijstje aan. Heb jij zelf ook tips over toffe boeken over de klimaatverandering of duurzaamheid? Stuur het me door of laat het in de comments weten.

XOXO Nathalie

 

You Might Also Like...

1 Comment

  • Reply
    Claudia Diependaal
    14 mei 2019 at 23:28

    Super zeg als je de kindjes zo bewust op het milieu kunt maken! Er zitten mooie exemplaren bij. Ik ga eens op zoek.

Leave a Reply