Unicorns & Fairytales
activiteiten buitenlesdag - unicorns & fairytales
Activiteiten & workshops Buiten spelen Educatief educatieve activiteiten Educatieve tips My life Onderwijs Spelen

60 tips & activiteiten tijdens buitenlesdag, ook voor thuis, want leren doen we overal en altijd!

Wist je dat het op 28 april 2022 eigenlijk buitenlesdag is ?  Met deze leuke tips en ideetjes om buiten te leren, kan jij zelf aan de slag gaan met je kinderen. Kies de activiteiten tijdens buitenlesdag (dat kan ook elke dag zijn) die haalbaar voor jou zijn. And remember: kinderen (en volwassenen) leren elke dag bij, overal én altijd. Zeker door te spelen, samen dingen te doen, te experimenteren en nieuwsgierig te zijn.

Inhoudstafel

Leuke en leerrijke activiteiten tijdens buitenlesdag

Buitenlesdag zou elke dag moeten zijn. Eigenlijk is het heel makkelijk als je geen inspiratie hebt: neem je spullen, je werkboek of wat je ook aan het doen bent en ga buiten zitten. Op je terras, in je tuin en als het weer mag: ga de natuur in. Er zijn verschillende onderzoeken (die kan je online vinden, ik bespaar je deze uitleg) die aantonen dat dit veel gezonder is en dat de leerstof veel beter blijft hangen. Logisch ook… Maar goed. Ik geef je graag educatieve activiteiten om buiten te doen met kinderen. ENJOY! En leer zelf ook bij… 

Volgens MOS (milieu op school) zijn er 4 belangrijke pijlers 

1. Filosoferen met kinderen 

Wist je dat april de maand van filosofie is? Filosoferen met kinderen is erg fijn en leerrijk. Kinderen zijn ook de perfecte mensjes om mee te filosoferen. Probeer maar eens. Weet je niet hoe je moet beginnen? Lees dan het volgende artikel eens:

Tips om te filosoferen met kinderen

Filosofische boeken en spelletjes voor kinderen

Week van de kinderfilosofie: activiteiten en tips

Voor juffen en meesters: 
>> Lees meer over filosoferen in het basisonderwijs

2. Waarnemen en benoemen

Er is heel wat te zien daarbuiten! Waarnemen doe je met verschillende zintuigen: kijk, proef, luister, ruik en voel.
>> Lees meer over waarnemingen doen
>> Gebruik hulpmiddeltjes en truukjes om beter waar te nemen (bv. een loep of verrekijker gebruiken om beter te kijken, je ogen sluiten om beter te horen of te voelen, over een blaadje wrijven om het beter te ruiken,  …)

buitenlosdag - unicorns & fairytales

3. Onderzoeken en vergelijken

Onderzoeken gebeurt in verschillende stappen:

  • Wat wil je weten? (onderzoeksvraag)
  • Wat veronderstel je? (hypothese)
  • Hoe ga je te werk? (methode)
  • Wat heb je nodig? (materiaal)
  • Wat neem je waar? (resultaten)
  • Wat is je conclusie? (conclusie)
     

4. Uitdagen en actie ondernemen:

Zorg voor een meerwaarde voor jezelf en de ander en de natuur. Daag je familie en leerkracht of vrienden uit!

 

50 educatieve activiteiten tijdens buitenlesdag, ook voor thuis! 

1. Wiskunde met natuurlijke materialen 

Je kan heel makkelijk rekenen met natuurlijke materialen. Kijk gewoon rond je heen. Laat je kinderen een bepaald aantal blaadjes, steentjes, grassprietjes, insecten, vruchten, bloemen of weet ik veel wat vinden. Optellen en aftrekken kan hierbij ook makkelijk. Of verdeel iets in X gelijke stukken. Als je een klein beetje out of the box kunt denken, dan ben je vertrokken met al die heerlijke natuurlijke materialen. Je hoeft niet altijd werkblaadjes te gebruiken hoor. Kijk gewoon rond je… materiaal genoeg… 

lees ook: Spelenderwijs rekenen met kinderen, zonder blaadjes: enkele tips

activiteiten tijdens buitenlesdag - unicorns & fairytales

2. Maak een gerecycleerde bloempot 

Heb je thuis nog een plastic fles? Hoewel we dat proberen te vermijden, sluipen er af en toe wel eens plastic flessen in huis. Maak er eens een bloempot van. Zorg dat er enkele gaatjes onderaan zitten, vul met scherven en potgrond en zaaien maar. Kinderen vinden het ook heerlijk om hun eigen creaties te zien in de tuin. 

3. Maak je eigen zaden tape 

Wij maakten een zadentape. Ik wist niet wat het was, maar eigenlijk is het makkelijk: je neemt een strook krantenpapier of keukenrol of wc-papier; je maakt een papje van bloem en water en je zet op de gewenste afstand van je zaden stipjes. Die stipjes, daar doe je wat van je papje op en je strooit er zaadjes op. Zo kan je die na het drogen oprollen en bijhouden voor wanneer je gaat planten in de grond. Leg het velletje onder de grond en voilà… Goedkoper dan zedentape te kopen én een leuk cadeau voor iemand met groene vingers. Natuurlijk is het ook fijn om dan met de kinderen zelf te gaan zaaien…

4. Bekijk deze leuke activiteiten tijdens de week van het Bos 

Tijdens de ‘Week van het bos’ heb ik al eens erg leuke activiteiten voor buiten gepost. Bekijk ze nog maar eens terug voor tegen dat we weer naar parken en bossen mogen. Want de natuur heeft zoveel moois te bieden… Hier vind je ze: Leuke bos – en buitenactiviteiten die je kan doen tijdens de week van het bos (en op andere dagen)

activiteiten tijdens buitenlesdag - unicorns & fairytales

5. Kleuren met natuurlijke materialen (bloemen en planten)

Wist je dat je heel makkelijk kunt kleuren met bloemen en planten? Neem maar eens een katoenen doek, laat het weken en koken in een sopje van water met gele ui en je katoenen shirt is mooi beige. Of plet ze met een hamer op een katoenen doek. Batikken met natuurlijke ingrediënten kan ook en eieren kleuren met natuurlijke ingrediënten was super interessant. Ken je het proefje nog met de witte bloemen en het gekleurd water? Ook fijn om samen te doen! 

6. Schilderen met modder 

Kinderen houden van modder (echt waar!) Het zijn wij, de volwassenen, die ze beperken in hun spel en ontdekkingstocht. Want het kan wel eens vuil worden. Meng water en zand en laat ze maar eens een modder schilderij maken. Wedden dat ze zich amuseren? 

lees: Schilderen met modder, bloemen en planten!

activiteiten tijdens buitenlesdag - unicorns & fairytales

7. Blotevoetenpad maken

Een blotevoetenpad is heel fijn. Je kan dit ook zelf maken in je tuin. Je legt een soort “tegeltjes” met allerlei materialen: zand, veertjes, steentjes, koord, schuim en nog veel meer. Ze stappen er met hun blote voeten over. Door rond te lopen stimuleer je de bloedsomloop. De spieren van je voeten moeten zich steeds aanspannen en ontspannen. Op deze manier kan het bloed door je lichaam worden gepompt. Door je schoenen uit te trekken en op blote voeten te lopen gaat de bloedsomloop sneller en beter.  Bovendien is zo’n voetmassage goed voor het lichaam. 

8. Zintuigen doosjes maken

Je kan zelf samen met je kinderen zintuigendoosjes maken. Ze kunnen dan naargelang de verschillende zintuigen opdrachten vervullen. Bijvoorbeeld: 

zicht – daag de kinderen uit om bepaalde kleuren of vormen te vinden 

gevoel – daag de kinderen uit om verschillende texturen te vinden 

horen – daag de kinderen uit om bepaalde dingen te vinden die een verschillend geluid maken 

zicht – daag de kinderen uit om bepaalde dingen te vinden die anders ruiken.Eventueel kunnen ze met water en een stok hun eigen parfum maken. 

9. Een “natuur jacht” of scavenger hunt in de buurt 

Als je vaak gaat wandelen ergens, let dan eens op de voorwerpen en natuurlijk zaken die je tegenkomt. Je kan dan een scavenger hunt maken voor je kinderen. Ik maakte er zelf ook eentje! Lamineer het blad als je hem nog een keer wil gebruiken en maak de wandeling. Deze keer daag je de kinderen uit om de verschillende zaken te zoeken die op de schattenjacht kaart staan. 

LEES en DOWNLOAD: Educatieve activiteiten & printables met (doe)tips tijdens de lente!

activiteiten tijdens buitenlesdag - unicorns & fairytales

10. Delen van een bloem/plant 

Laat de kinderen de delen van een bloem of plant leggen aan de hand van een échte kluit (onkruid, bijvoorbeeld paardenbloemen) die je uit de grond trekt met wortels en al. Zo kan je concreet met kinderen aan de slag gaan. Leuker dan een prentje in een boek hé 😉 Zo onthouden kinderen de leerstof ook veel beter. 

Je kan een fijn werkidee en opdrachten vinden rond de delen van een plant op mijn ETSY SHOP

lente printables doeboek - unicorns & fairytales

11. Magisch natuurlijk vierkant

Je kan de leerlingen een magisch vierkant laten vervolledigen met natuurlijke materialen.Een magisch vierkant of tovervierkant is een vierkant schema waarin getallen zodanig zijn ingevuld dat de kolommen, de rijen en de beide diagonalen alle dezelfde som opleveren. Deze som wordt de magische constante of het karakteristieke getal genoemd. Je kan dus bijvoorbeeld 1 rij maken en de rest open laten zodat de kinderen deze kunnen afwerken. 

12. Een regenboog maken 

Kinderen vinden regenbogen iets magisch. Het is ook mooi en je ziet het overal verschijnen. Laat kinderen zelf een regenboog maken en geef ze water, een spiegeltje, een wit blad en zorg dat je dit doet als er zon is. Je kan overal de werkwijze vinden en je kan ze ook laten werken met een opdrachtenblad waar ze hun waarnemingen kunnen noteren. Misschien is het wel fijn om nadien een regenboog te knutselen…

  • door te stempelen 
  • te schilderen 
  • te kleuren 
  • op het raam te verven (acrylverf en druppel afwasmiddel)
  • met raamstiften 
  • met gekleurde loose parts 
  • met snippers papier 

13. Houtskool 

Verven met houtskool is de max voor kinderen. Akkoord, ze worden vuil, dus hou er maar een teil water bij of bescherm de ondergrond goed, indien je dit op je terras of in je tuin doet. Zo maak je je houtskoolverf: 

  • neem een stuk houtskool (bvb restjes van een verbrand stuk hout) 
  • zonnebloemolie (of andere veg.olie) 
  • een bakje waar je het mengsel in kunt maken 
  • een steen of iets om te pletten 
  • een oude verfborstel (of je maakt zelf verfborstels van stokken en bladeren) 
  • zeep en water om nadien alles proper te maken 

De kinderen kunnen nu gaan schilderen: op bomen, op bladen of waar ze ook willen… in de natuur dan 😉 

14. Zelf brood maken op een stok en klaarmaken in het kampvuur 

Ideaal wanneer je een vuurschaal hebt of de mogelijkheid hebt om een kampvuur te maken. 

Ben je trouwens fan van buiten kamperen en tochtjes doen? Dan raad ik het boek WOLVENKINDEREN aan, met leuke en lekkere recepten en dingen die je buiten kunt doen. 

activiteiten tijdens buitenlesdag - unicorns & fairytales

15. Groenten en fruit raden

Laat kinderen groenten en fruit raden door ze te blinddoeken. Laat ze dan aan de hand van de vorm en textuur raden. Ruiken en proeven kunnen dus ook! Yay! Maak nadien lekkere gezonde fruitsatés! Je kan de kinderen zelf het fruit laten schillen en snijden met deze handige schillers en speciale kindermessen.

Hier vind je kindermessen

 

16. Moestuin

Leg een moestuintje aan samen met je kinderen. Laat ze zelf zaaien en oogsten en hun plantjes verzorgen:  10 tips en ideetjes bij het beginnen van een moestuin met kinderen

activiteiten tijdens buitenlesdag - unicorns & fairytales

17. Kruiden ruiken 

Net hetzelfde als met de groentjes en het fruit kan je kruiden laten ruiken en proeven. Dat is misschien geschikt voor iets oudere kinderen. Leuk om misschien met die kruiden nadien iets te koken? Wij hebben ook met ouder palletten een kruidentuin gemaakt.

DIY // Kruidentuin maken van een pallet

18. Laat ze kiemen!

Pompoen, courgetten of bonen kan je sneller laten voorkiemen op keukenpapier. Doe dit samen met de kinderen en laat ze zelf de resultaten noteren. . Na hoeveel dagen is het  zaad beginnen  kiemen? Kiemen ze allemaal gelijktijdig? Hoe lang duurt het vooraleer de eerste kiemblaadjes verschijnen?

19. Koken en leren met onkruid 

Wist je dat je dus kei veel kunt doen met onkruid. Niet alleen erover leren, maar je kunt ook lekker koken met onkruid. Nou, dat ga ik zeker eens proberen! Let er wel op dat je ze plukt in bossen of tuinen en niet naast de drukke weg, want dan zijn ze te vervuild…  Smakelijk!!

>>> Volg het recept in de leerkrachtenbundel van Velt. 

20. Info over kruiden

Nog meer leren met en over kruiden! 

activiteiten tijdens buitenlesdag - unicorns & fairytales

21. Bijen 

Lente, hét ideale moment om al te beginnen over de bloemetjes en natuurlijk de bijtjes, die oh zo belangrijk zijn in onze wereld. Lesideeën genoeg en knutselideetjes ook. Een fijn onderwerp om aan te snijden. Lees zeker : “De week van de bij” beleven met je kinderen: enkele tips! In dit artikel vind je leerrijke tips, DIY, knutselen en koken!! 

22. Natuurwijs ideetjes

Er zijn op de website NATUURWIJS ook enorm veel ideetjes te vinden, die je buiten kunt doen, zoals op zoek gaan naar kleurtjes. 

23. Zelf een schattentocht maken met de APP TROOVIE

Er is een leuke APP, genaamd TROOVIE, waar je zelf een schattentocht of opdrachtentocht kunt maken aan de hand van GPS instellingen. Ideaal voor kinderen tussen 4 en 10 jaar. Er staan ook enkele tochten klaar als je wil. Je kan hem gratis gebruiken, maar dan ben je beperkt in km en in opdrachten. Erg leuk en een aanrader! 

24. Van bloesemknopje tot fruit

Leer meer over de evolutie van fruit. Hoe ontstaat een appel of een peer? Leerijk en leuk. 

 25. Onkruid en bloemen in de tuin onderzoeken + een leuke bundel

Ga op zoek naar wilde bloemen en planten in je tuin. Stel allerlei vragen en onderzoek ze! Aan de hand van deze leuke bundels en eventueel leuke onderzoeksmaterialen, kom je al ver! 

26. Foto’s maken in de natuur 

Geef de leerlingen enkele opdrachten en laat ze foto’s maken. Een foto van iets geel, iets groen, iets levend, … Nadien kunnen ze een boekje aanleggen met de schatten die ze getrokken hebben en ze kunnen er informatie over opzoeken. Zelf hun encyclopedie maken dus!! 

fotografie met kinderen - unicorns & fairytales

27. Ga op zoek naar dieren in je buurt

Ga op dierenjacht… nou ja, op zoektocht is misschien een betere verwoording. Welke dieren ben je allemaal tegen gekomen? Trek er vlug een foto van of zoek ze op … 

28. Een ketting maken van bloemen 

Een beetje nostalgisch misschien, maar wie maakte er vroeger ook kettingen van bloemetjes? Van Margrietjes? Ik alvast wel!! Je kan tegenwoordig mooie kunstwerken maken van bloemen…

29. Hoogte van een boom

Het is een les in het zesde leerjaar. De hoogte van een boom schatten. Waarom het dan niet meteen in de praktijk  uitvoeren? Kies een boom in je buurt. Kan jij de hoogte van deze boom meten?

>>> Maak een boomhoogtemeter en noteer de hoogte in een staafgrafiek

30. Modderkeuken 

Ach, niets zo leuk als zich vuil maken. Kinderen doen dat écht graag, spelen in modder en zand en smossen. Het zijn wij, de mama’s en de papa’s die het hen afleren. Want er zou eens iets vuil kunnen worden…

 

 
 
 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Unicorns & Fairytales blog (@unicorns_and_fairytales) op

 

31. Letterbak 

 Voor elke letter een voorwerp vinden in de natuur ! Go go go! Die letterbak kan je zelf maken met grote lege eierdozen of met een vakjesdoos of kist die je hebt liggen? 

32. Muziek maken 

Met voorwerpen uit de natuur kan je geluiden maken. Geluiden maken wil zeggen dat je ook muziek kunt maken. Met takjes kan je trommelen, met bepaalde vruchten en blaadjes kan je fluiten. Je kan dingen laten rammelen, je kan ratelgeluiden maken door met een stok over bepaalde oppervlakken te strijken.  Denk ook an ritselen, met steentjes kloppen, plopgeluiden maken en veel, veel meer!!! 

activiteiten tijdens buitenlesdag - unicorns & fairytales

33. Soundscape maken 

Na het ontdekken van verschillende geluiden in de natuur, kunnen de kinderen ook een soundscape maken: De kinderen gaan naar buiten met een vel papier en kleurpotloden en eventueel een klembord. Elk kind zoekt een plekje alleen. De kinderen gaan in stilte zitten en luisteren naar alle omgevings geluiden om een soundscape te maken: 

  • Welk geluid valt op? Is het ver weg of dichtbij? Is het hard of zacht? Heeft het een trilling of is het een schel geluid?
  • Is het een hoge of lage toon? Bedenk een tekentje en een kleur die je bij het geluid vindt passen
  • Teken het geluid ver weg of dichtbij, groot of klein in de tekening. Hoor je het geluid maar 1x of een heleboel keer? Laat dat zien in de soundscape.
  • Doe dit voor alle geluiden die je hoort tot jouw soundscape compleet is.
  • Zet eventueel alle tekens in een index en schrijf erachter wat voor geluid het is.

34. Sokpop / Stokpop

Maak een pop op een stok. Met een oude sok en bladeren, takken , steentjes. Bind alles met een koord vast. Je kan ook gaan voor een natuurlijk toneel 🙂 

35. Tekeningen met natuurlijke materialen 

Je kan tekeningen maken met natuurlijke materialen. Stenen, blaadjes, takjes. Wat ga jij maken? Of wil je misschien een natuurmandala maken? 

activiteiten tijdens buitenlesdag - unicorns & fairytales

36. Gedicht over de natuur elfje maken

Je kan naar buiten gaan met kinderen, ze een plekje laten uitkiezen en dan een onderwerp laten kiezen om een Elfje te schrijven. Bijvoorbeeld een kleur, of een dier, een plant, een gevoel…  Goed geoefende dichters kunnen natuurlijk gewoon een vrij gedicht maken ook.Niets zo leuk om je hoofd leeg te maken. 

lees ook: / Poëzieweek/ Tips en ideetjes om creatief aan de slag te gaan met poëzie

37. Herbarium

Lekker old school een herbarium maken is voor kinderen leuk. Er bestaan ook spullen die jou kunnen helpen een mooi Herbarium te maken. Zo ben ik absoluut fan van deze mooie dingen van Moulin Roty. Er zijn veel leuke dingen om buiten te gebruiken. Ook zo de bloemenpers en een ontdekkingsdoos. Bij De Kleine Zebra kan je deze leuke spullen vinden. 

activiteiten tijdens buitenlesdag - unicorns & fairytales

 

 

38.  Wegen

Je kan met een kledinghanger en twee touwtjes en twee dezelfde emmertjes makkelijk een eigen weegschaal maken als je geen weegschaal hebt. Laat ze voorwerpen eerst schatten. Wat zou zwaarder zijn? Zeker goed verwoorden wat je aan het doen bent. Daar leren kinderen heel veel van. Daarna kunnen ze zelf testen! 

39. Stenen schilderen en vertelstenen maken 

Je kan mooie stenen zoeken en die beschilderen. Je kan er ook vertelstenen van maken. Wat je daar allemaal mee kunt doen leg tikje graag uit in dit artikel: Vertelstenen zelf maken en hoe je ze kunt inzetten voor verschillende thema’s

activiteiten tijdens buitenlesdag - unicorns & fairytales

activiteiten tijdens buitenlesdag - unicorns & fairytales

40. Meten is weten 

Ook kan je buiten oefenen met meten… Geef ze verschillende meters en opdrachten. Hoe hoog is het hekje, wat is de afstand tussen X en Y ? Grotere kinderen kunnen iets op schaal ontwerpen. 

41. Schaduwen onderzoeken 

Schaduwen onderzoeken is heel leuk. Zet een voorwerp ergens centraal waar de zon een hele dag schijnt. Ga elk uur eens kijken en overtrek steeds met een andere kleur stoepkrijt het voorwerp. Bespreek wat er gebeurde. 

Ook kan je leuke tekeningen maken aan de hand van schaduwen. Leuk voor alle leeftijden! 

activiteiten tijdens buitenlesdag - unicorns & fairytales

42. Bestudeer wolken 

Ga lekker lui liggen op een mooie, maar bewolkte dag en bestudeer de verschillende soorten wolken die er zijn. Welke vormen zie jij? Niet alleen fijn om weg te dromen, maar ook om meer te leren over wolken. 

>>> wolken bestuderen, een zoekkaart en invulblaadje

43. Patronen zoeken in de natuur

Overal vind je patronen. Je weet wel: wederkerige getallen, tekeningen, motieven enz… Laat de kinderen op zoek gaan naar patronen en laat ze verwoorden wat ze zien: bakstenen van een muur, tegels op de stoep, enz… 

44. Grafieken maken 

Kinderen leren om grafieken te maken is niet zo moeilijk. Laat ze kennis maken met soorten grafieken: een staafdiagram, cirkeldiagram, enz… Laat ze gedurende een bepaalde tijd buiten dingen oplijsten:  hoeveel vogels vlogen er voorbij? Hoeveel auto’s kwamen voorbij, hoeveel stoelen staan er , hoeveel insecten spot ik , enz… Nadien zetten ze hun bevindingen in een grafiek. 

45. Tekenen met textuur 

Je kan kinderen texturen laten ontdekken door ze met een blad en wasco of potlood ergens over te laten kleuren. Welke textuur heeft de schors van een boom? En van een blad ? En van grind? .

46. Buitenbingo 

Maak een blad met voorwerpen uit de natuur of print er eentje van het internet af. Wie het eerste iets spot zet een kruisje. Wie kan er eerst BINGO roepen? 

lees ook: 30+ dingen die je kunt doen tijdens de buitenspeeldag (en andere dagen)

printables insecten en kriebelbeestjes - unicorns & fairytales

47. Woordenrace met dobbelsteen 

Leg een parcours aan en op het einde van het parcours een dobbelsteen.  Bij elke stop liggen er bijvoorbeeld woordenlijsten en een dobbelsteen. Dit kan ook in een andere taal zijn natuurlijk. Loop het parcours en gooi met de dobbelsteen. Lees zo vlot mogelijk de woorden in het rijtje en ga dan terug. Ofwel om ter meeste in een bepaalde tijd, of je kan racen tegen elkaar, of op 100 andere manieren. Jij kiest de spelregels. Het gaat erom dat je leerstof op een leuke, sportieve manier buiten inoefent. 

48. Maaltafels oefenen 

Net hetzelfde met de maaltafels. oefen ze op een leuke manier. Bijvoorbeeld: teken een groot tienveld en gooi met voorwerpen. Vermenigvuldig de twee getallen waarop je gegooid hebt. Je kan dit ook met dobbelstenen doen. Er bestaan speciale dobbelstenen met meer getallen. Of zo van die grotere. 

49. Hinkelbaan met opdrachten 

Teken old school een hinkelbaan en leg opdrachten klaar. Als je aan de opdracht komt dan vervul je die. De opdrachten kunnen leerstof zijn. Zo ben je aan het bewegen en aan het leren! Bekijk een beetje per leerjaar wat je kinderen zouden moeten kunnen. Leerstof op een leuke manier inoefenen is altijd een goed idee. 

50. Omtrek en oppervlakte 

Omtrek en oppervlakte (zelfs volume) berekenen van bestaande zaken die je in huis hebt of in de tuin vindt. Ga samen met je kinderen aan de slag! 

51. Zoek werkwoorden, bijv nw enz in de natuur 

Je kan door te wandelen in de natuur ook aan de slag gaan met taal. Zoek werkwoorden, bijvoeglijke naamwoorden, zelfstandige naamwoorden enz… Bijvoorbeeld:  VOGEL (zn) —> zet er een lidwoord bij  DE —-> voeg een bijvoeglijk naamwoord erbij —-> DE GRIJZE VOGEL  en tenslotte een werkwoord:  DE GRIJZE VOGEL VLIEGT.  Nu kan je je kinderen de bijvoeglijke naamwoorden laten vervangen, de werkwoorden en noem maar op. Maak er een leuk spelletje van. 

activiteiten tijdens buitenlesdag - unicorns & fairytales

52. Spiegelen in voorwerpen 

Leg bijvoorbeeld in karton een vlinder en leg natuurlijke materialen in de ene helft. Laat dan de kinderen spiegelen met dezelfde materialen op de andere helft. 

53. drijven en zinken 

Zet een grote bak met water buiten en verzamel allerlei voorwerpen. Laat de kinderen eerst nadenken welke voorwerpen zouden drijven en welke voorwerpen zouden zinken. Laat ze die al sorteren. Nadien gaan ze onderzoeken of hun gedachten juist waren. Laat ze goed verwoorden en experimenteren. Ideaal als activiteit tijdens buitenlesdag vind je niet? 

54. Picknick in de tuin

Tijdens een picknick in de tuin kan je leren over voedingsmiddelen. Uit wat bestaat een gezonde gevarieerde maaltijd? Wat zijn onze beleefdheidsregels aan tafels enzovoort. Maak er een gezellige boel van! Je kan ook met je kinderen samen koken en ingrediënten afwegen. Nadien alles lekker gezellig opeten op een picknickdeken is eens zo leuk!

 55. Maak zelf gemberthee 

Zelf gemberthee maken met ingrediënten. Een stappenplan volgen samen met mama en papa en nadien lekker opdrinken. Gemberthee is erg gezond. 

 
 
 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Gemberlimonade 🍋 Met dit warme weer moet je voldoende drinken. Wij drinken altijd water of thee, maar mijn kinderen drinken niet altijd voldoende. Daarom zorg ik ervoor dat er met dit warme weer eens iets anders in de koelkast staat. Gisteren maakte ik deze gemberlimonade. 🍋 1 liter water 🍋 3 biologische citroenen 🍋 5 cm gember 🍋 2 eetlepels honing 🍋 citroenen en gember in stukjes snijden 🍋 alle ingrediënten aan de kook brengen en even laten doorkoken 🍋 laten afkoelen 🍋 serveren met munt en eventueel ijsblokjes 🍋 . . . #homemade #limonade🍋 #homemadelimonade #gember #gemberlimonade #ginger #gingerlemonade #hotoutside #warm #cool #kidsfood #kidsdrinks #drinksforkids #healthylemonade #healthyfood #healthylifestyle #toddlerfood #toddlerfoodideas #kidsfood_and_lunchbox #summerfeeling☀️ #sunny #foodblogger #mocktail #healthymocktail #mocktailforkids #lemon #menth #verfrissend #refteshing

Een bericht gedeeld door Kidsfood & Lunchbox (@kidsfood_and_lunchbox) op

 

56. Popjes aankleden met bloemen en planten

Uit karton kan je mannetjes maken. Laat die mannetjes aankleden met bloemen, planten, gras, schors en alles wat je in de natuur vindt.

57. Yoga in de natuur 

Neem een matje en wat Yoga oefeningen bij de hand en ga samen ontspannen in de natuur. Wij hebben handige yogakaarten die we kunnen nadoen.

58. Parcours leggen / spelletjes in de tuin 

Maak een parcours in je tuin, park, bos en verzin zelf oefeningen om te bewegen. Of laat je ouders meehelpen. Kan je dit binnen een bepaalde tijd doen? Of moet je het enkele keren doen? Verzin zelf spelregels of… beweeg gewoon! Nog leuke tips als opdracht…

59. Wetenschapslab 

Kinderen experimenteren zeer graag. Vooral met water, bloem, kleuren, zand… Als je bicarbonaat overgiet met azijn komt er een chemische reactie die de bicarbonaat laat bruisen. Ook zeer fijn. Zo maakten wij ook een vulkaan en lieten die uitbarsten en we bouwden ook een wetenschapslab in de tuin. Superleuk! Wil je liever gewoon op veilig spelen? Geef ze dan gewoon potjes, schepjes en water! 

activiteiten tijdens buitenlesdag - unicorns & fairytales

60. Flowergram 

Zoek leuke wilde bloemen en maak eens een Flowergram ! Wij gingen onze dagelijkse wandeling doen (blokje om het huis) en plukten verschillende wilde bloemen. Dat was superleuk om te doen en je hebt een heel mooi resultaat. 

activiteiten tijdens buitenlesdag - unicorns & fairytales

 

Wat vind jij van deze activiteiten tijdens buitenlesdag? Heb je wat inspiratie opgedaan? Stuur gerust door wat jij deed! 

XOXO Nathalie 

 

 

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply